Osječanki odgođena operacija jer bolnica nema dovoljno vijaka

Foto: Pixsell/Dubravka Petric

JEDNOJ pacijentici u KBC-u Osijek odgođena je već dogovorena operacija jer u bolnici nije bilo vijaka.

Naime, zbog prevelikog broja pacijenata i povećane potrebe za ugradnjom titanskih vijaka i šipki u Slavoniji i Baranji, KBC nije mogao izvršiti operaciju dogovorenu za kolovoz, javlja Glas Slavonije.

"Čula sam da je limit vijaka za kolovoz potrošen i da ću biti operirana u rujnu, samo nisu znali koji dan. Boli me do granica izdržljivosti i nije mi bilo jasno kako je moguće da zdravlje ovisi o nečijoj procjeni, odnosno da postoji limitiran broj vijaka koji se smije potrošiti u jednom mjesecu", kaže Osječanka koja već dulje čeka rasplet situacije u kojoj se našla nakon velikih bolova kralježnice.

Nije hitan slučaj

Pacijentica nije hitna i zbog toga nije mogla biti učinjena operacija. 

"Tijekom kolovoza 2018. godine zbog većeg broja traumatskih prijeloma kralježnice zbog padova s visine i prometnih nesreća učinjeno je šest operacija fiksacije, odnosno stabilizacije kralježnice. Stoga je i ugrađen velik broj titanskih vijaka i šipki, znatno više nego što je to uobičajeno tijekom jednoga mjeseca u godini", objasnili su u Ravnateljstvu KBC-a Osijek.

Dodaju kako je samo jedan pacijent predviđen za operaciju u posljednjem tjednu kolovoza odgođen za rujan. Iz Ravnateljstva kažu kako nije riječ o traumatskim promjenama, nego kroničnim promjenama, koštano-degenerativnim u slabinskom dijelu kralježnice. Samim tim, stoji u očitovanju iz bolnice, nema prioriteta u smislu hitnosti.

Dovoljno materijala za hitne operacije

Objašnjavaju kako Klinika za neurokirurgiju posjeduje dovoljnu količinu potrebnog osteosintetskog materijala za svaku hitnu operaciju.

"Čekanje na operaciju koštano-degenerativnih promjena kroničnog karaktera može se pomaknuti za nekoliko tjedana, bez ikakve potencijalne štete za pacijenta", kažu iz KBC-a Osijek te dodaju kako u ostalim klinikama i odjelima raspolažu dovoljnom količinom osteosintetskog materijala


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.