Oslobođene američke novinarke: Smjestili su nam!

AMERIČKE novinarke Laura Ling i Euna Lee koje su oslobođene sjevernokorejskog zatočeništva dale su prvu izjavu za javnost o strahotama koje su preživjele prije oslobođenja. Novinarke su na granici između Sjeverne Koreje i Kine snimale emisiju o trgovanju ljudima u tom području, a odjednom su i same postale dio te priče. 

Upale u zamku?

Novinarke su u izjavi za svoju postaju Current TV prepričale kako ih je vodič doveo do kineskosjevernokorejske granice. Kad su došli do granice koja se prostirala posred rijeke vodič je počeo ispuštati neobične zvukove što su novinarke protumačile kao znakove stražarima s kojima je surađivao. Djevojke nisu planirale napustit kineski teritorij, ali je vodič zakoračio u vodu, a djevojke za njim. Objasnio im je da su u susjednom selu sklonjene žene u sigurnim kućama koje čekaju prelaz u Kinu. "Kad smo došle do sredine rijeke, okrenule smo se i krenule nazad, ali odjednom su dotrčala dvojica sjevernokorejskih vojnika koji su nas uhitili." Vodič i producent su uspjeli pobjeći. Djevojke sumnjaju da im je vodič pripremio zamku u koju su upale. "Na teritoriju Sjeverne Koreje smo provele maksimalno minutu vremena, ali i to je bilo dovoljno za uhićenje. Zbog te minute ćemo cijeloga života žaliti.", jasno su djevojke opisale što su proživjele.

Za boravka u zatvoru, prije i nakon suđenja, djevojke su bile razdvojene i izložene stalnim ispitivanjima. Odmah nakon uhićenja sav videomaterijal i bilješke su im oduzeti. Novinarke nisu željele detaljnije govoriti o događajima koje su preživjele u zatvoru jer su one "još uvijek presvježe rane". 

Bill Clinton dogovorio puštanje

Podsjetimo, novinarke Laura Ling i Euna Lee vratile su se kućama u Los Angeles nakon što su oslobođene zatočeništva u Sjevernoj Koreji gdje su provele 140 dana. Novinarke su puštene nakon intervencije bivšeg američkog predsjednika, Billa Clintona, koji je boravio u Sjevernoj Koreji kako bi pregovarao oko puštanja novinarki.

Amerikanke su uhićene 17. ožujka u blizini granice Sjeverne Koreje i Kine te odmah osuđene na dvanaest godina teškog fizičkog rada zbog ilegalnog ulaska na teritorij Sjeverne Koreje. Pregovori Clintona sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-Ilom trajali su manje od 24 sata, nakon čega su američke novinarke prvo pomilovane pa odmah zatim i puštene kućama. Navodno je sam razgovor Clintona s vođom Sjeverne Koreje trajao svega 3 sata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.