Ospice su opet u Hrvatskoj. Ako dođe do epidemije, to možemo zahvaliti i HRT-u

Foto: HRT

OSPICE su se, po svemu sudeći, vratile u Hrvatsku. Ako dođe do epidemije, to možemo zahvaliti i HRT-u.

>> Skandalozno Otvoreno: "Kako znamo da cijepljenje ne uzrokuje epidemije?"

>> Što je sljedeće, Otvoreno o ravnoj Zemlji

>> Glupost ubija

Naime, upravo je medij koji se pompozno naziva javnom televizijom prednjačio u davanju prostora protivnicima cijepljenja. Posljedici širenja njihovih teorija zavjera putem javne televizije, kojoj bi javno dobro trebalo biti na prvom mjestu, svjedočimo upravo ovih dana.

Podsjetimo, jučer je u dubrovačku bolnicu zaprimljen pacijent iz Stona koji, maloprije je to i službeno potvrđeno, boluje od ospica. Liječnici kažu da nije cijepljen. Epidemiolozi već godinama upozoravaju na pad procijepljenosti kod djece, a naročito u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Situacija je takva da je procijepljenost djece u gradu Dubrovniku tek nešto viša od 40 posto, dok je za učinkovitu zaštitu od ospica potrebna procijepljenost od 95 posto.

Stručnjaci: Krivi su oni koji dezinformiraju ljude

Kad pitate stručnjake o tome tko je odgovoran za takvu katastrofalnu situaciju, koja bi vrlo lako mogla kulminirati epidemijom ospica (kakvu već imamo priliku vidjeti u okolnim zemljama poput Srbije i Italije), odgovor je jedinstven: Krivi su oni koji šire teorije zavjera o cijepljenju i uvjeravaju roditelje da će cijepljenjem djece napraviti veću štetu od koristi.


Ono što je zaista zastrašujuće je da je upravo Hrvatska radiotelevizija dala velik doprinos širenju takvih teorija zavjera, zbog kojih je sada epidemija ospica u Hrvatskoj, što je prije desetak godina bilo posve nezamislivo, sasvim izgledna.

Naime, kao što je Index puno puta pisao, HRT je u više navrata učinio neoprostivu grešku u pogledu javnog zdravlja. U niz svojih emisija pozivali su protivnike cijepljenja te ih stavljali na istu ravninu s uglednim epidemiolozima.

HRT je zvao teoretičare zavjera da pričaju o cijepljenju

Tako je prije samo pet mjeseci u emisiju Otvoreno bila pozvana notorna Lidija Gajski, internistica i protivnica cijepljenja, kojoj su "mudri" HRT-ovi urednici odlučili dati prostor za širenje svojih opasnih teorija, koje mnogi roditelji uzimaju zdravo za gotovo (što se sada zorno vidi i na primjeru Dubrovnika). Da stvar bude još gora, u emisiju je pozvana i Petra Šestak iz Građanske inicijative "Cijepljenje - pravo izbora", koja je u emisiju pozvana kao ravnopravna sugovornica virusologu Vladimiru Draženoviću i voditeljici Centra za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" Alemki Markotić.

Kao što smo pisali prije pet mjeseci, takva lažna ekvivalencija, u kojoj se kao ravnopravni sugovornici predstavljaju vrhunski stručnjaci s jedne strane i antiznanstveni šarlatani s druge strane, ne ide u prilog informiranju javnosti. Ako išta, oni neinformirani i neobrazovani, a takvih je Hrvatska prepuna, nakon jučerašnje emisije mogu tek zaključiti - eto, vidite da postoje argumenti za i protiv cijepljenja, dakle, istina je negdje u sredini. A nije. 

Gle čuda, prestali su ih zvati kad su ospice zakucale na vrata Hrvatske

Treba uočiti da je odnedavno HRT prestao s tom praksom. Tako je prekjučer u Temu dana, emisiju koja se emitira nakon središnjeg Dnevnika HRT-a, pozvano troje stručnjaka: prof. dr. Goran Tešović,  pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", prim. dr. Darko Richter - specijalist pedijatrije i uži specijalist pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije u KBC-u Zagreb i doc. dr. sc. Irena Bralić, specijalistica pedijatrije s Medicinskog fakulteta u Splitu.

Za divno čudo, HRT-u ovog puta nije bila potrebna "druga strana" kako bi se "uravnotežila" priča. Nakon što je epidemija ospica zakucala na vrata Hrvatske, odjednom je "pravo na drugu stranu" postalo sekundarno u usporedbi s interesom javnog zdravlja.

Bilo bi naivno očekivati da će se HRT ispričati zbog svojih zasluga u smanjenju procijepljenosti i povratku ospica u Hrvatsku. Ali jedno je neosporno - HRT nije javna televizija nego opasnost za javno zdravlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.