Njemački političari osudili antisemitske prosvjede u Berlinu

Foto: Gulliver Getty

NJEMAČKI političari s ogorčenjem su reagirali na pro-palestinske prosvjede tijekom vikenda na kojima je spaljivana izraelska zastava i uzvikivane antisemitske parole.

"Mi smo protiv svake vrste antisemitizma i mržnje prema strancima. Prosvjedi u Berlinu predstavljaju nedopustivi ispad protiv kojeg država mora djelovati svim sredstvima", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU) u ponedjeljak.

"Sramotni događaji"


Glasnogovornik Njemačke vlade Steffen Seibert je preko Twittera poručio kako su događaji na ulicama Berlina tijekom vikenda "sramotni".

"Moramo se istinski stidjeti činjenice da se na njemačkim ulicama ovako otvoreno ispoljava mržnja prema židovima", poručio je Seibert.

Od petka do nedjelje na nekoliko lokacija u Berlinu, između ostalog i ispred američkog veleposlanstva kod Brandenburških vrata, održani su prosvjedi protiv odluke SAD-a da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Na tim prosvjedima je u više navrata spaljivana izraelska zastava i izvikivane antisemitske parole.

Antisemitski ispadi


Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel također traži žestok odgovor državnih tijela na antisemitske ispade.

"Unatoč opravdanoj kritici na odluku SAD-a da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela, to ni u kom slučaju ne opravdava spaljivanje izraelske zastave. Naša pravna država to ne smije tolerirati", poručio je Gabriel preko Twittera.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere je u razgovoru za dnevnik Bild ukazao i na posebne povijesne spone između Njemačke i Izraela.

"Njemačka s državom Izraelom i židovskim narodom gaji posebne odnose i zato ne smijemo dopustiti da se židovi ili Izrael vrijeđaju na ovakav sramotni način", rekao je De Maiziere.

Odlučujuća reakcija pravne države


Član predsjedništva CDU-a Jens Spahn kritizirao je nedjelovanje državnih službi na sve učestalije antisemitske napade u Njemačkoj.

"Bilo da se radi o desnim ekstremistima ili arapskim radikalima, svaka vrsta antisemitizma zahtijeva odlučujuću reakciju pravne države. Mi već predugo jednostavno okrećemo glavu od ovog problema", rekao je Spahn u razgovoru za internetski portal dnevnika Die Welt.

Svake godine na tzv. Al Quds (arapski naziv za Jeruzalem) dan u lipnju se na prosvjedima diljem Njemačke bilježe antisemitski ispadi.

Židovske udruge diljem Njemačke posljednjih godina bilježe porast napada na građane židovskog porijekla. Broj napada je naročito visok u četvrtima s visokim postotkom muslimanskog stanovništva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.