Osuđeni obiteljski nasilnik dobio emisiju na katoličkoj televiziji Laudato

Foto/screenshot: Pixsell/Davor Višnjić/Laudato TV

''UMORNI ste od života, pritisnulo vas je beznađe i tjeskoba, ne vidite izlaz iz problema, očaj je sve jači i strah vas je da ćete biti pobijeđeni. Ne predajte se i ne posustajte! Ne klonite duhom, već uplovite u More milosrđa, svakog drugog petka, od 22 sata do ponoći, s vama je novinar Večernjeg lista Darko Pavičić koji će ugostiti jednog od svećenika i duhovnih autoriteta.''

Tako glasi najava za novu emisiju Laudato TV-a pod nazivom More milosrđa, koju ova ''obiteljska televizija'' (kako se sami predstavljaju) opisuje kao ''prvu i jedinu ovakvu emisiju na hrvatskim televizijskim kanalima''.

Darko Pavičić je osuđeni obiteljski nasilnik

I doista, More milosrđa jest jedinstvena emisija ''obiteljske televizije'' Laudato TV jer je vodi - osuđeni obiteljski nasilnik. Naime, novinar Večernjeg lista Darko Pavičić, poznat po tome da funkcionira kao medijski megafon Kaptola i Katoličke crkve, pravomoćno je osuđen na Prekršajnom sudu u Samoboru zbog nasilja u obitelji. Pavičića je sutkinja Vera Matijaščić osudila na novčanu kaznu od 2400 kuna zbog fizičkog i psihičkog nasilja nad suprugom Tatjanom Pavičić, počinjenog tijekom obiteljske svađe 9. travnja 2013.

To je 2013. prvi objavio feministički portal Vox Feminae, pozivajući se na sudske dokumente, nakon čega je Pavičić zbog sramoćenja tužio njihovu novinarku Antonelu Marušić. No kao što je osuđen zbog obiteljskog nasilja tako je propala i njegova tužba za sramoćenje, jer je sudac Općinskog kaznenog suda Marijan Bertalanić u obrazloženju presude zaključio kako je objava ove informacije bila u javnom interesu.

Sudac Bertalanić je napisao da je ''Pavičić kao kolumnist velikog dnevnog lista javna osoba pa s obzirom na tu činjenicu novinari imaju pravo o ovako specifičnim temama objavljivati takve informacije za koje se pokazalo da su istinite''. Tj. Pavičićeva tužba za sramoćenje je uspjela u tome da još jednom na sudu potvrdi kako je on osuđeni obiteljski nasilnik.

Tatjana Pavičić: Davio me, bacio na pod…


Kada je objavljeno da je Pavičić osuđeni obiteljski nasilnik, Index je razgovarao s njegovom tadašnjom suprugom Tatjanom, koja nam je opisala što se u domu Pavičićevih događalo iza zatvorenih vrata.

"Došao je kući pijan, nakon što je prije toga razbio auto. Navalio je na mene, davio me, bacio me na pod, stolac mi skoro razbio o glavu... To je predmet novog suđenja, jer sam ja to naknadno prijavila", kaže Tatjana Pavičić. 

Suprug ju je kasnije, kako kaže, dodatno omalovažavao e-mail porukama u kojima je tvrdio da je tu večer kada je razbio automobil bio s prostitutkom. Zbog svega ovoga Tatjana Pavičić je podnijela zahtjev za razvodom braka, a napustila je i svoje radno mjesto u Styriji, gdje je također bila zaposlena. S obzirom na to da je Pavičić u Večernjem listu religijski komentator, Tatjana je o svemu izvijestila i Hrvatsku biskupsku konferenciju, kao i brojne svećenike. Nitko nije reagirao.

Pavičić za Index: ''To su moje obiteljske stvari''

Kontaktirali smo tada i Darka Pavičića kako bismo čuli i njegovu stranu priče, ali kolumnist Večernjeg lista nije bio raspoložen za razgovor. "To su moje obiteljske stvari. Nemam nikakvog komentara", bilo je sve što nam je Pavičić kazao u kratkom telefonskom razgovoru.  


Dakle, informacija o tome da je Pavičić osuđeni obiteljski nasilnik je javno poznata te je čak i sud potvrdio da je njena objava stvar javnog interesa, ali to nije zaustavilo katoličku televiziju Laudato TV, poznatu po zalaganju za "obiteljske vrijednosti", da mu povjeri vođenje jedne emisije. 

Pavičićevu emisiju reklamira i vjerski portal Bitno.net

Zanimljivo, najavu za More milosrđa, što je definitivno nenamjerno ironičan naziv kada se zna tko je voditelj emisije, objavio je i vjerski portal Bitno.net, koji se reklamira da je ''širi i raznolikiji od klasičnih vjerskih i kulturnih portala i dublji i fokusiraniji od općih news portala''. No unatoč svojoj dubini i fokusiranosti propustili su u najavi Pavičićeve emisije navesti da je dotični osuđeni obiteljski nasilnik, iako je to poznata informacija.

Cijela situacija je još mučnija jer se događa u vrijeme kada se Katolička crkva, čiju ideologiju promovira Laudato TV, nalazi usred najnovijeg i jednog od dosad najstrašnijih skandala zlostavljanja ljudi od strane klera, no čini se da ništa od toga nije senzibiliziralo ni Laudato TV ni Bitno.net za iskustva žrtava zlostavljanja. Baš obratno, oba medija bez zadrške daju medijski prostor jednom osuđenom obiteljskom nasilniku te kroz izostavljanje podataka o tome da je osuđen za obiteljsko nasilje zapravo sudjeluju u poliranju njegova imidža i doprinose tome da se počinjeno obiteljsko nasilje bagatelizira odnosno zaboravi.

Tko zna, ako se Pavičić pokaže nezadovoljavajućim voditeljem, možda Laudato TV angažira Alojza Tomaševića?

Poslali smo Laudato TV-u upit oko ovog slučaja, objavit ćemo ga kad nam odgovore.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.