Osveta Saudijcima: Najveće svjetske kompanije i MMF otkazali dolazak u Rijad

Foto: EPA

ČELNICA Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) još je jedna u nizu visoko pozicioniranih osoba koje su odustale od posjeta dvodnevnoj futurističkoj investicijskoj konferenciji na Srednjem istoku poznatoj kao "Davos u pustinji".

Iako se još prošli tjedan nećkala oko posjeta, Christine Lagarde je izdala priopćenje o odgodi puta u Saudijsku Arabiju nakon što su eskalirale sumnje o odgovornosti vlasti spomenute zemlje za ubojstvo saudijskog novinara i disidenta.

No u priopćenju nisu navedeni razlozi odgode posjeta od 23. do 25. listopada "Futurističkoj investicijskoj inicijativi" pa su mediji zatražili dodatno pojašnjenje od MMF-a, koje se još uvijek čeka. 

Prošlog je tjedna Lagarde novinarima u Indoneziji rekla da još uvijek planira nazočiti konferenciji u Rijadu, iako je "užasnuta" zbog nestanka i sumnje da je novinar ubijen.

Najnovije otkazivanje posjeta konferenciji dogodilo se nakon što su turske vlasti objavile da su prikupile dodatne dokaze kako je novinar ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, objavivši u medijima i imena 15 osumnjičenih Saudijaca.

Prethodno otkazali i moćni financijaši, kao i istaknuti američki mediji

Među prvima je posjet otkazao glavni izvršni direktor investicijske i bankarske kuće J.P. Morgan Chase Jamie Dimon, još prošli tjedan nakon prvih sumnji u odgovornost saudijskih vlasti.

Otkazali su i glavni izvršni direktor investicijske kuće BlackRock Larry Fink, glavni izvršni direktor investicijske kuće Blackstone Stephen Schwarzman, kao i glavni izvršni direktor kartičarske kuće MasterCard Ajay Banga.

Posjet konferenciji otkazali su i istaknuti američki mediji CNBC, Financial Times, CNN i The New York Times.

Iako su u Uber uložene milijarde iz Saudijske Arabije i to upravo od sponzora konferencije, glavni direktor Ubera Dara Khosrowshahi također je otkazao sudjelovanje.

Planirani govor na konferenciji je otkazala i direktorica Googleovog Clauda Diane Greene, kao i mnogi drugi predstavnici tehnoloških tvrtki iz Silicijske doline.

Lobističke firme svjetske reputacije, kao što su Harbour Group i Brookings Institution, prekinule su sve svoje poslovne odnose sa Saudijskom Arabijom.

Britanski milijarder Richard Branson također je otkazao dva turistička projekta u blizini Crvenog mora, kao i pregovore o saudijskom investiranju u njegove komercijalne letove u svemir.

Američki ministar financija Steven Mnuchin izjavio je kako će odluku o odlasku na konferenciju donijeti do petka.

Futuristička konferencija za vodeće ulagatelje i političare

Na prošlogodišnjoj dvodnevnoj konferenciji predstavljeni su roboti, probni AI sustavi i planovi investiranja u suvremenu tehnologiju i ostale futurističke projekte.

Predstavljen je tako suvremeni grad koji se planira izgraditi u pijesku za 500 milijardi dolara, s robotima i poslovima u vrhunskoj tehnologiji.

Iako se smatralo kako će saudijski princ Mohammad bin Salman, koji je vlast u zemlji preuzeo od svog oca kralja Salmana, reformirati i rebrendirati zemlju, očekivanja su pala u vodu nakon sve više sumnji da su upravo njegove vlasti organizirale ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.