Otac djece koju je napao pas: Tražit ću najstrožu moguću kaznu za vlasnika

Screenshot: RTL

JUTROS je u zagrebačkom naselju Gornje Vrapče podivljali pas prvo napao djevojčicu, zatim i njezina brata, a potom odrasle koji su ih išli zaštititi. Tom belgijskom ovčaru to nije prvi put, na što su mještani i upozoravali, a o strašnim scenama posvjedočila je i snimka nadzorne kamere.

Otac napadnute djece Bernard Čol je u razgovoru za RTL rekao kako su njegovi kći i sin u šoku.

Otac: Šokirani smo, sve smo prijavili policiji

"Svi smo u šoku. Došao sam reći da apeliram na sve službe koje su odgovorne na ovakve stvari da počnu raditi svoj posao da više niti jedno dijete ne bude žrtva ovakvog nasilja, da ne nosi kroz život fizičke i psihičke posljedice koje će moja djeca nositi", kazao je.

Na pitanje tko je zakazao, Čol je decidirano odgovorio - svi.

"Prvo vlasnik. Tražit ću najstrožu moguću kaznu, neću odustati niti jedne sekunde. A ostali - Dumovec. Pas je bio na tri dana na promatranju, a oni su ga pustili van", rekao je Čol. Dodao je i kako su sve prijavili policiji koja je odvela psa i vlasnika te da čekaju daljnje postupanje. Kazao je i kako će njegova djeca svaki dan morati dolaziti u bolnicu.

Mještanin Gornjeg Vrapča: Ovo je dugogodišnji problem

Marko Bosiljko iz Gornjeg Vrapča rekao je za RTL kako u tom kvartu desetljećima probleme prave psi koji se, kako je istaknuo, šeću na daljinski.

"Vlasnici puste pse da se šeću kao da je javna livada, što nije. Ti svi psi kao ne grizu, ali nitko od njih ne zna kako se ponašaju i s čime se može suočiti. Moje dijete svakodnevno kada ide u školu, suočavamo se s istim problemom da me nazovu na mobitel i kažu da je neki pas na putu i da ne mogu proći", kazao je Bosiljko pa dodao:

"Razgovarali smo s ravnateljicom škole, ali nismo imali produktivan razgovor. Ravnateljstvo je puno puta sklopilo oči na probleme, navodili su imena vlasnika, neki od njih prate djecu u školu. Do dan-danas problem nije riješen."

"Prijavljujemo policiji i nadzornim tijelima"

Bosiljko je već nekoliko puta prijavljivao napade pasa.

"Prijavi se jednom, drugi put, treći put pas se nađe na ulici. Prijavljujemo policiji i nadzornim tijelima. Apeliram na sva tijela koja se bave time da počnu taj problem ne marginalizirati i shvaćati ozbiljnije. Do sada nije bilo ozbiljnih žrtava. Ovo je, na sreću ili žalost, prvi slučaj gdje se nešto ozbiljnije dogodilo, ali ne po život opasno. Možda je dobra opomena na vlasnike da kontroliraju životinje i odgovornije pristupe situaciji."

"Neka se vlasnici opamete i počnu odgovornije ponašati"

Istaknuo je i da nakon prijave policija nekad obavi odličan nadzor, no nekad se uopće ne pojave.

"Često puta je bio problem kada psa ne bi uspjeli naći tamo gdje je prijavljen, nego bi bio u kontroliranim uvjetima, u nečijem dvorištu i onda bi otišli", kazao je Bosiljko. Očekuje da svi počnu razmišljati o ovom problemu.

"S Mjesnim odborom je dogovoreno da se digne kaznena prijava protiv vlasnika. To je početak, a kraj je da se vlasnici opamete i počnu odgovornije ponašati prema svojim životinjama", zaključio je Bosiljko.