Oteti iranski znanstvenik: CIA me tjerala da kažem da sam špijun

IRANSKI nuklearni znanstvenik Šahram Amiri kojega je CIA otela, a koji se prošlog tjedna vratio u domovinu tvrdi da je SAD vršio pritisak na njega da izjavi da je iranski špijun. Tim priznanjem bi Amiri omogućio SAD-u da Iranu predloži zamjenu za tri američka špijuna koje je iranska policija uhitila u srpnju prošle godine na iračko-iranskoj granici.

Kako je znanstvenik izjavio u intervjuu za iransku državnu televiziju, američki su mu agenti priznali da su uhićeni Amerikanci za koje SAD tvrdi da su turisti, zapravo špijuni. Od Amirija je SAD tražio da prizna da je iranski špijun koji se infiltrirao u CIA-u.

CIA ga otela ili je Amiri želio prodati informacije?

Iran je više puta naveo mogućnost da će se Shanu Baueru, Sarah Shroud i Joshu Fattalu suditi zbog špijunaže, ali dosad protiv njih nije podignuta optužnica. Njihovo je uhićenje dodatno zaoštrilo napete odnose između Teherana i Washingtona.

Kad je ušao u Iran Amiri je rekao da ge je u srpnju prošle godine tijekom molitve u Saudijskoj Arabiji otela CIA koja ga je američkim vojnim zrakoplovom odvezla u SAD. Za ostanak u SAD-u su mu, tvrdi Amiri, ponudili 50 milijuna dolara.

SAD odbacuje sve Amirijeve optužbe tvrdeći da je dobrovoljno došao u SAD i CIA-i ponudio sve podatke o iranskom nuklearnom programu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.