Francuski tužitelji potvrdili: Muškarac koji je prošao kroz Opatovac je bombaš iz Pariza

Foto: Hina

FRANCUSKI tužitelj kaže da ne može potvrditi autentičnost sirijske putovnice pronađene pored tijela samoubojice ispred  Stade de France, javlja Reuters.

Vlasnik putovnice je imenovan kao 25-godišnji Ahmed Almuhamed, koji je u Europsku uniju ušao s još 69 drugih izbjeglica nakon što je njihov brod 3. listopada potonuo ispred grčkog otoka Lerosa.

Iako tužitelji nisu potvrdili autentičnost dokumenta, otisci prstiju s ostataka jednog od samoubojica ispred stadiona, odgovaraju otiscima osobe koju su kao Ahmeda Almuhameda registrirale grčke vlasti u listopadu.

Navedena putovnica je registrirana i u Opatovcu, što je jučer potvrdio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

"Prerano je govoriti o svim podacima koje ćemo podijeliti s Francuzima, ono što je istina, slika koju su objavili mediji odgovara slici koju je hrvatska policija napravila 8. listopada. Mi smo tu informaciju odmah podijelili s Francuzima i ne pada nam na pamet da skrivamo nešto o tome. Ta je osoba prošla kroz Grčku, Makedoniju, Srbiju i Hrvatsku na putu prema Europi," rekao je ministar i dodao da je Hrvatska spremna odgovoriti na sve zahtjeva iz Francuske. 


> Evo zašto pronalazak sirijske putovnice kod terorista treba uzeti s oprezom

Tužitelji su također identificirali jednog od napadača u koncertnoj dvorani Bataclan u kojoj je ubijeno najmanje 89 ljudi. Riječ je o 28-godišnjem Samyju Amimouru, rođenom u Parizu. On je bio pod istragom zbog veza s terorističkim grupama u Jemenu u 2012. godini i namjeravao je tamo ponovno otputovati, ali su ga u tome spriječile vlasti, navodi priopćenje koje prenosi Bloomberg.   

Pariška policija je za francuski Channel 4 News rekla da su dvije putovnice pronađene na mjestu napada, uključujući onu koja glasi na Almuhameda, krivotvorine izrađene u Turskoj, prenosi Middle East Eye.

Putovnica izaziva zanimanje istražitelja iz brojnih razloga. "Najintrigantnija je činjenica da je putovnica uopće bila tamo," rekao je jedan od francuskih dužnosnika. "Ona nije bila na tijelu terorista, ili onog što je od njega ostalo. Ona je ležala pored, kao da je trebala biti pronađena," citira Independent.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.