Doznajemo što će biti s tijelima izbjeglica koje izgube život u Hrvatskoj

Foto: FAH

NAKON što je jutros u Opatovcu preminula 63-godišnja Afganistanka, postavlja se pitanje što će se događati s tijelima izbjeglica koji izgube život na ovom teškom putu Europom.

O tome koliko je Hrvatska pripremljena i za takve moguće slučajeve objasnio nam je glasnogovornik PU Vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović.

On je za Index objasnio standardnu proceduru u slučaju smrti izbjeglica za koju je Hrvatska pripremljena.

Pokopi u Općini Lovac

"U slučaju da netko od izbjeglica premine u Hrvatskoj, a da im se ne bude znao identitet, oni će se pokopati na najbližem groblju blizu Opatovca, što je u Općini Lovac, a nakon toga će im se nastaviti tražiti identitet i potom stupiti u kontakt s obitelji i poslati posmrtne ostatke u zemlju čiji su državljani", rekao je Džigumović.

Ukoliko se kaže, bude znao identitet osobe tada u dogovoru s obitelji pokojnika dogovaraju gdje žele da se pokojnika pokopa ili da se pošalju posmrtni ostaci.

"Standardna procedura kad osoba umre je da mrtvozornik konstatira smrt, a kako se radi o javnom prostoru kao Opatovac i drugoj državi u kojoj su izbjeglice onda kontaktiramo DORH koji određuje kad će se izvršiti obdukcija. U ovom slučaju se ne zna točno kad", rekao je Džigumović.

Posmrtne ostatke preminulih na Bajakovu slali u Maroko

Dodao je kako su u slučaju požara na Bajakovu imali tri preminule osobe koje su tad pokopali na groblju u Nijemcima.

Nakon što im se kaže, utvrdio identitet, posmrtne ostatke poslali su njihovim obiteljima u Maroko.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.