VIDEO Otkriven najstariji stanovnik Europe - balkanska munika

Foto: YouTube

NAJSTARIJI poznati živi stanovnik Europe je jedno stablo balkanske munike (Pinus heldreichii), staro je najmanje 1075 godina, a pronađeno je u drevnoj šumi na sjeveru Grčke.

Tisućljetni bor pronašli su znanstvenici sa Sveučilišta u Stockholmu, Sveučilišta u Mainzu i Sveučilišta Arizone.

'Uistinu je zapanjujuće da je jedan tako veliki, složen i impresivan organizam preživio toliko dugo u tako negostoljubivom okolišu, u zemlji koja je civilizirana već više od 3.000 godina', rekao je za stranicu Sveučilišta u Stockholmu švedski dendrokronolog Paul J. Krusic, voditelj ekspedicije koja je pronašla stablo.

'Prije mnogo godina pročitao sam tezu o ovoj vrlo zanimljivoj šumi u Grčkoj. U našem istraživanju mi nastojimo izgraditi duge kronologije kako bismo konstruirali klimatske povijesti tako da je pronalaženje starog, živog drveća za nas vrlo važno. Kako bismo procijenili starost stabla morali smo uzeti njegov presjek od vanjskog dijela do središta. Presjek je debeo jedan metar, a sadrži 1075 godova', objasnio je Krusic.

Znanstvenici se nadaju da će na temelju varijacija u godovima uspjeti iščitati klimatsku i okolišnu povijest kraja koji istražuju.

Uzimajući u obzir mjesto na kojem su našli stablo, ali i njegovu starost, znanstvenici su ga odlučili nazvati Adonis prema grčkom bogu ljepote i želja.

'Impresioniran sam, u kontekstu zapadne civilizacije, cijele ljudske povijesti koja je okruživala ovo drvo, svih imperija, Bizantskog, Otomanskog, svih ljudi koji su živjeli u tom području. Toliko stvari ga je moglo uništiti. Na sreću, ova šuma ostala je praktički netaknuta više od 1000 godina', rekao je Krusic.

Prema stranici Plantea (http://www.plantea.com.hr/munika/) i Wikipediji munika je crnogorična vrsta drveća iz porodice borovki (Pinaceae). Naraste do 30 m, tvoreći ravno ili uvijeno deblo promjera 1 metar. Rasprostranjena je u južnoj i jugoistočnoj Europi (Srbija, Crna Gora, Italija, Grčka, Albanija, Bugarska) na pretplaninskim i planinskim područjima, negdje tvori i čiste sastojine. Otporna je na niske temperature do -45°C. Na stranim jezicima nazivi su Bosnian pine, Heldreich’s Pine (eng.), Schlangenhaut-Kiefer, Lorica-Kiefer, Panzerkiefer (njem.), pin de Bosnie (fr.), pino loricato (tal.), pino de los Balcanes (špa.), bosanski bor (slo.).

Prema listi najstarijeg drveća na Wikipediji (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_oldest_trees), najstarije poznato stablo pronađeno u Kaliforniji, pripadnik vrste bora stručnog naziva (Pinus longaeva), danas ima 5065 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.