Otkriven tajni dokument: Islamska država prodavala naftu Bašaru al-Assadu

Foto: ISIS, Hina

NAKON što je ubijen naftni tajkun ISIS-a Abu Sayyaf, među njegovim dokumentima pronađeni su i tajni dokumenti o prodaji nafte između Islamske države i sirijskog predsjednika Bašara al-Assada. Iako je Sayyaf ubijen prije gotovo godinu dana, Wall Street Journal tek je sad objavio dokumentaciju koja otkrila kako je izgradio mrežu trgovaca na veliko i malo, koji su teroristima omogućili ogromnu zaradu od nafte. Zahvaljujući njoj, postali su najbogatija teroristička organizacija na svijetu.

Zadatak Abu Sayyafa bio je i odobravanje sredstava za troškove robova te obnova naftnih postrojenja koja su uništena u napadima.

Iz zaplijenjenih tablica može se vidjeti kako su ukupni prihodi Islamske države od prodaje nafte za period od šest mjeseci, zaključno s veljačom 2016., iznosili 289.5 milijuna dolara. ISIS je mjesečno zarađivao 40 milijuna dolara samo od prodaje nafte sirijskom diktatoru Bašaru al-Assadu, nakon što su si osigurali najunosnija sirijska naftna polja.

Čak 72 posto zarade ISIS-u je stiglo iz provincija Deir Ezzour i Al-Hasakah u Siriji, gdje je glavni bio upravo Abu Sayyaf.

Radi se o Tunižaninu koji se preselio u Irak nakon pada Saddama Husseina, a prema pričama bivših radnika, bio je poznat kao šef kojeg se bojalo 150 ljudi - strahovali su da će ih premjestiti u Irak ili im odrubiti glave. Oni su proživljavali teror, ali i kasnija bombardiranja od strane međunarodne koalicije zato jer ih je izdašno plaćao. Plaće koje su dobivali bile su četiri do osam puta više od prosječnih, a ovisile su i o tome koliko radnik ima robova.

Naftni tajkun ISIS-a ubijen je 16. svibnja prošle godine, tijekom iznenadnog napada na njegovo imanje.

Prije toga, od 2014. godine i zauzimanja bogatih naftnih polja od strane IS-a, Abu Sayyaf je uspostavio je sustav koji je omogućavao privatnim kupcima da svojim kamionima dođu da naftnih polja kako bi natočili naftu, ali su za to plaćali u gotovini. Ta sirova nafta se potom prodavala lokalnim improviziranim rafinerijama, da bi se prerađena našla na benzinskim pumpama ili bi došla do švercera koji bi je dalje prodavali.

Al-Assad kupio najviše nafte

Najveću količinu nafte od Islamske je države kupio režim sirijskog predsjednika, tvrdi ministarstvo financija SAD-a. Među dokumentima koji su otkriveni pronađen je i dopis ministarstva ISIS-a od 11. veljače 2015., koji je poslan Abu Sayyafu. U njemu su se tražile smjernice za uređivanje poslovnog odnosa s biznismenom povezanim s Bašarom al-Assadom.

"Pripadnici Assadovog režima i IS-a se međusobno ubijaju, a upetljani su u milijunsku trgovinu", kazao je Adam Szubin, glasnogovornik ministarstva.

Dio nafte koju je proizvela Islamska država završio je u Turskoj, a upravo zbog velikog profita od prodaje nafte SAD je u svojim zračnim napadima ciljao na naftnu infrastrukturu.

Iako im je uništena trećina kapaciteta za proizvodnju nafte, Islamska država i dalje od prodaje zarađuje milijun dolara dnevno, a sistem prodaje koji je postavio Abu Sayyaf i dalje funkcionira. Naslijedio ga je francuski džihadist Abu Mohamed al-Fransi, prenosi Telegraph.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.