Otkriveni dokumenti koji jako kompromitiraju Uber i Macrona

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

TISUĆE dokumenata pokazuju kako se Uber udvarao vodećim političarima i koliko je daleko išao kako bi izbjegao pravdu. Otkriveni dokumenti detaljno opisuju pomoć koju je Uber dobio od europskih čelnika poput Emmanuela Macrona i bivše povjerenice Europske unije za konkurentnost i digitalizaciju Neelie Kroes, piše BBC.

Dokumenti također pokazuju kako je bivši šef ove prijevozničke kompanije osobno naredio korištenje "kill switcha" kako bi spriječio policiju da pristupi računalima. Uber danas kaže da njihovo "ponašanje nije bilo u skladu sa sadašnjim vrijednostima" i da su danas "drugačija kompanija". Uberovi dokumenti sadrže više od 124.000 zapisa, uključujući 83.000 e-mailova i 1000 drugih datoteka koje uključuju razgovore u razdoblju od 2013. do 2017. godine.

Macron bio u kontaktu sa šefom Ubera

Do podataka je došao britanski dnevni list The Guardian i podijelio ih s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara i nizom medijskih organizacija uključujući BBC Panoramu. Dokumenti otkrivaju kako se lobiranjem vrijednim 90 milijuna dolara godišnje regrutiralo prijateljski nastrojene političare da pomognu u kampanji za ometanje europske taksi-industrije.

Dok su francuski taksisti organizirali ponekad i nasilne prosvjede na ulicama protiv Ubera, današnji francuski predsjednik Macron bio je u kontaktu s Uberovim kontroverznim šefom Travisom Kalanickom i rekao mu je da će reformirati zakone kako bi se pogodovalo kompaniji.

Uberove bezobzirne poslovne metode bile su nadaleko poznate, ali ovi dokumenti prvi put daju jedinstven pogled iznutra na to koliko je daleko otišao u postizanju svojih ciljeva.

Zapisi pokazuju kako je bivša povjerenica EU Neelie Kroes, jedna od najviših dužnosnica u Bruxellesu, pregovarala da se pridruži Uberu prije isteka svog mandata, a zatim je potajno lobirala za kompaniju, potencijalno kršeći etička pravila EU.

U to vrijeme Uber nije bio samo jedna od najbrže rastućih kompanija na svijetu nego i jedna od najkontroverznijih. Bila je uključena u sudske procese, optužbe za seksualno uznemiravanje i skandale oko krađe podataka. Na kraju je dioničarima bilo dosta, a Travis Kalanick je 2017. izbačen iz Ubera.

Uber pisao Macronu kako su izuzetno zahvalni

Uber kaže da je njihov nasljednik Dara Khosrowshahi "imao zadatak transformirati svaki aspekt poslovanja Ubera" i da je "uveo rigorozne kontrole i usklađenost koje su potrebne za poslovanje Ubera kao javne kompanije".

Pariz je prvi u Europi dobio Uber, što je naišlo na žestok otpor taksi-industrije i kulminiralo nasilnim prosvjedima na ulicama. U kolovozu 2014. ambiciozni bivši bankar po imenu Emmanuel Macron upravo je imenovan ministrom gospodarstva. Uber je vidio kao izvor rasta i kao prijeko potrebna nova radna mjesta te je želio pomoći.

U listopadu te godine održao je sastanak s Kalanickom i drugim direktorima i lobistima, što je označilo početak njegovog dugog - ali malo poznatog - djelovanja kao zagovornika interesa kontroverzne kompanije unutar francuske vlade. Uberov lobist Mark MacGann opisao je sastanak kao "spektakularan i neviđen", pokazuju dokumenti. "Uskoro ćemo zaplesati", dodao je MacGann.

Emmanuel i Travis ubrzo su se počeli oslovljavati imenima i susreli su se najmanje četiri puta, u Parizu i na konferenciji Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švicarskoj. Prethodno se znalo samo za sastanak u Davosu.

U jednom je trenutku Uber napisao Macronu da je "izuzetno zahvalan". "Otvorenost i dobrodošlica koju dobivamo neobični su u odnosima između vlade i industrije", stoji u poruci iz Ubera. Francuske taksiste posebno je razbjesnilo lansiranje UberPopa 2014. godine, usluge koja je omogućila nelicenciranim vozačima da nude vožnje po znatno nižim cijenama.

Nisu bili poznati odnosi vrha Francuske i šefova Ubera

Francuski sudovi i parlament su to zabranili, ali je Uber nastavio s radom jer je osporio da zakon vrijedi za njegove usluge. Macron je smatrao da UberPop nema budućnosti, ali je pristao raditi s kompanijom na ponovnom pisanju francuskih zakona koji reguliraju njezine ostale usluge.

"Uber će pružiti nacrt regulatornog okvira za uslugu dijeljenja prijevoza. Povezat ćemo svoje timove kako bismo započeli rad na izvedivom prijedlogu koji bi mogao postati službeni zakonski okvir u Francuskoj", stoji u e-mailu Travisa Kalanicka upućenom Macronu.

Dana 25. lipnja 2015. prosvjedi su postali nasilni, a tjedan dana kasnije Macron je poslao poruku Kalanicku s očitom ponudom da mu pomogne: "Okupit ću sve sljedeći tjedan da pripremimo reformu i popravimo zakon."

Istog dana Uber je najavio suspenziju UberPopa u Francuskoj. Nekoliko mjeseci kasnije Macron je potpisao dekret kojim se ublažavaju zahtjevi za licenciranje Uberovih vozača. Razmjeri odnosa sadašnjeg predsjednika Francuske s kontroverznom svjetskom kompanijom koja je poslovala protivno francuskom zakonu dosad nisu bili poznati.

Macronov je glasnogovornik u e-mailu napisao: "Njegove funkcije prirodno su ga dovele do susreta i interakcije s mnogim tvrtkama uključenim u snažnu promjenu koja je tijekom tih godina nastala u uslužnom sektoru, a koja je morala biti olakšana otključavanjem administrativnih i regulatornih prepreka."

Uber je rekao da "suspenzija UberPopa ni na koji način nije bila popraćena povoljnijim propisima", a novi zakon koji je u Francuskoj stupio na snagu 2018. rezultirao je usvajanjem "strožih propisa" koji "ni na koji način nisu bili od koristi Uberu".

Odnosi s potpredsjednicom EK

Dokumenti također otkrivaju kako je Uberov odnos s jednom od najviših europskih dužnosnica, potpredsjednicom Europske komisije Neelie Kroes, započeo znatno ranije i bio dublji nego što se prije znalo, dovodeći je u očito kršenje pravila koja reguliraju ponašanje povjerenika.

Pokazalo se da je pregovarala da se pridruži Uberovom savjetodavnom odboru prije nego što je uopće napustila svoju posljednju europsku dužnost u studenom 2014. godine. Pravila EU kažu da povjerenici moraju poštovati razdoblje "hlađenja" (cooling-off), koje je tada trajalo 18 mjeseci, tijekom kojih je za sljedeće zapošljavanje potrebno odobrenje Europske komisije.

Kao povjerenica Kroes je nadgledala digitalnu politiku i politiku tržišnog natjecanja te je bila pošast za velike tehnološke kompanije, igrajući vodeću ulogu u izricanju golemih kazni Microsoftu i Intelu.

Ali od svih kompanija za koje je mogla raditi nakon odlaska, Uber je bio posebno kontroverzan izbor. U njezinoj domovini Nizozemskoj, UberPop usluga dijeljenja prijevoza također je donijela pravne i političke probleme.

Vozači Ubera uhićeni su u listopadu 2014., a u prosincu je jedan sudac u Haagu zabranio UberPop, zaprijetivši kaznama do 100.000 eura. U ožujku 2015. Uberov ured u Amsterdamu pretresla je nizozemska policija.

U e-mailovima stoji da je Kroes pozvala ministre i druge članove vlade kako bi ih uvjerila da odustanu od racije. Tijekom druge racije tjedan dana kasnije Kroes je ponovno kontaktirala nizozemskog ministra te, kako stoji u dokumentima, "maltretirala jednog nizozemskog državnog dužnosnika".
Interni e-mail savjetovao je osoblju da ne razgovara o njezinoj neformalnoj vanjskoj vezi: "Njezin ugled i naša sposobnost da pregovaramo o rješenjima u Nizozemskoj i drugdje trpjeli bi u slučaju bilo kakve ležerne zafrkancije unutar ili izvan ureda."

Neformalna pomoć Uberu

Dokumenti pokazuju kako je kompanija željela da Kroes proslijedi poruke uredu nizozemskog premijera Marka Ruttea.

Jedan e-mail iz listopada 2015. glasi ovako: "Uspostavit ćemo komunikacijski kanal s Neelie i šefom kabineta premijera kako bismo izvukli maksimalnu prednost 'pružajući im dojam da su pobijedili'".

Kroes je pisala ad hoc etičkom odboru Europske komisije tražeći dopuštenje da se pridruži Uberovom savjetodavnom odboru prije isteka 18 mjeseci, a žalila se i predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru.

Nije dobila dopuštenje, ali dokumenti pokazuju da je Kroes nastavila neformalno pomagati Uberu sve dok njezino imenovanje nije objavljeno, nedugo nakon što je završilo razdoblje "hlađenja". To ukazuje da je Kroes nedvojbeno prekršila pravila, smatra Alberto Alemanno, profesor prava Europske unije na poslovnoj školi HEC Pariz.

"Ovo dokazuje kako je radila nešto što nije smjela, jer da nije tražila dopuštenje, mogla je tvrditi da je postojala siva zona. Ali sada takva mogućnost više ne postoji", rekao je Alemanno za BBC te dodao: "Čini mi se da naš sustav ne odgovara svrsi jer je ova situacija trebala biti spriječena."

Kroes poriče da je imala bilo kakvu "formalnu ili neformalnu ulogu u Uberu" prije svibnja 2016., kada je isteklo razdoblje "hlađenja". Kaže da je kao povjerenica EU komunicirala s brojnim tehnološkim tvrtkama, "uvijek vođena onim što vjeruje da je koristilo javnom interesu".

Tijekom razdoblja "hlađenja" nizozemska vlada imenovala ju je posebnom izaslanicom za novoosnovane start-upove, što je uključivalo interakcije sa "širokim nizom poslovnih, vladinih i nevladinih subjekata" s ciljem promicanja "poslovno prihvatljivog i gostoljubivog ekosustava u Nizozemskoj", naglasila je Kroes.

Glasnogovornik nizozemskog ministarstva gospodarstva kaže da se Uber nije smatrao start-upom 2015. godine.

Kill Switch

Uber kaže da je Kroes napustila savjetodavni odbor kompanije 2018. i tvrdi da je od tada uveo nove smjernice za "jačanje nadzora" nad "lobiranjem i vanjskim angažmanima sa zakonodavcima i političarima" u Europi.

Ako bi policija pokucala na vrata, Uber je imao i drugu liniju obrane - takozvani "kill switch" - koji je onemogućavao policijskim službenicima da pristupe kompanijskim računalima. To bi policijskim službama ograničilo pristup osjetljivim podacima kompanije, kao što su popisi vozača.

Dokumenti potvrđuju ranija izvješća o spomenutom prekidaču za isključivanje i otkrivaju da je Kalanick osobno aktivirao sustav barem jednom.

"Molim vas, pritisnite prekidač za isključivanje što je prije moguće. Pristup u Amsterdamu mora biti isključen", stoji u e-mailu poslanom s njegovog korisničkog računa.

Prekidač za isključivanje također je korišten u Kanadi, Belgiji, Indiji, Rumunjskoj i Mađarskoj, te najmanje tri puta u Francuskoj. Uber kaže da nema "kill switch" osmišljen da prekine regulatorne upite bilo gdje u svijetu otkako je novi direktor preuzeo dužnost 2017. godine.

Kalanickov glasnogovornik rekao je da on nikada nije odobrio nikakve akcije ili programe koji bi ometali pravdu u bilo kojoj zemlji te je sve optužbe da je to učinio proglasio lažnima. Rekao je da je Uber "koristio alate koji štite intelektualno vlasništvo i privatnost korisnika" i da "sigurni protokoli ne brišu nikakve podatke ili informacije te da su ih odobrili Uberovi pravni i regulatorni odjeli".