Čačić ga otpustio, Povjerenstvo ga kaznilo. Sad je savjetnik ministrice poljoprivrede

Foto: Facebook

KRUNOSLAV LUKAČIĆ, inženjer održive mobilnosti i logistike te član Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata, posebni je savjetnik ministrice poljoprivrede HDZ-ovke Marije Vučković: to radi, u pravilu, tri dana tjedno za sedam tisuća kuna mjesečno (bruto 9845 kuna). U redu, HDZ-ovi dužnosnici mahom su nefunkcionalna i neupućena čeljad koja resore ne dobiva zbog stručnosti, nego zbog lojalnosti, pa uopće ne dovodimo u pitanje ministričinu potrebu za savjetnikom. Ministrica Vučković ima dva posebna savjetnika - drugi je Mario Bratulić i radi bez naknade - zatim glavnu savjetnicu u kabinetu Franku Vojnović te savjetnice ministrice, a to su Daniela Sukalić, Marina Perišić i Nikolina Marenić. Andrijana Klapež je savjetnica u kabinetu.

Lukačić je savjetnik, a vodi i Općinsko vijeće te Upravno vijeće županijske firme

Osim što daje vrijedne savjete ministrici poljoprivrede, HNS-ovac Lukačić je i predsjednik Općinskog vijeća u Sračincu, zatim predsjednik Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste u Varaždinskoj županiji te županijski vijećnik svoje Hrvatske narodne stranke, liberalnih demokrata - to će, najavio nam je, staviti u mirovanje kako bi se mogao posvetiti kvalitetnom obavljanju ostalih poslova. Na putu do laskavog položaja savjetnika Marije Vučković, ministrice poljoprivrede i jedne od uzdanica Andreja Plenkovića, Lukačića nije moglo zaustaviti ništa, čak ni to što nema visoku, nego višu stručnu spremu - vratit ćemo joj se nešto kasnije - koja, pak, nije ni u kakvoj vezi s uzgojem rajčica, paprika ili navodnjavanjem tla. 

Nije ga, nadalje, sputalo ni to što ga je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u siječnju 2019. godine kaznilo s tri tisuće kuna jer je "istovremenim obnašanjem dužnosti zamjenika načelnika Općine Sračinec i direktora u trgovačkom društvu AZRA d.o.o. u razdoblju od 15. lipnja 2015. do 17. svibnja 2018." povrijedio odredbu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koja propisuje da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova, kao ni obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima.

Čačić ga nije vidio u svom timu

Konačno, na putu do savjetničke pozicije Lukačića nije omeo ni poslovni uvjetovani otkaz koji je dobio u AZRA-i. Iz onoga što nam je Lukačić napisao u odgovorima na naša pitanja jasno je da razloge za otkaz vidi u političkoj osveti bivšeg stranačkog kolege Radimira Čačića. Istina, Lukačić je to nešto obazrivije formulirao. Citiramo ga:

"Kako biste imali što jasniju sliku, Agencija za razvoj Varaždinske županije tvrtka je kojoj je jedini osnivač Varaždinska županija, a župan je taj koji predstavlja skupštinu i predlaže nadzorni odbor. Pobjedom Narodne stranke - reformista na lokalnim izborima 2017. godine, odnosno dolaskom župana Radimira Čačića na vlast, već na prvom sastanku s novom vlasti bilo mi je rečeno da župan 'želi imati svoje ljude na čelu'. Kako me župan nije vidio u svom timu, dan mi je poslovno uvjetovan otkaz, s obrazloženjem nedovoljnog udjela prihoda ostvarenih na tržištu, iako to nije istina, jer su dotacije Varaždinske županije u ukupnim prihodima iznosile 1.7 milijuna kuna, a ukupni prihodi više od 4 milijuna kuna, te su relativno uvijek iznosili više od 60%, a poslovanje je bilo pozitivno, s ostvarenom dobiti."

Da bi Lukačićevo ateriranje ipak bilo u skladu s pravilima samoodržavanja političke klase, isplaćena mu je otpremnina. I to, kako su nas informirali iz Varaždinske županije, u skladu s odredbom Ugovora o radu, koja mu je dala pravo na otpremninu u visini od šest bruto plaća u slučaju da dobije otkaz. Isplaćeno mu je 99 tisuća kuna.

U Ministarstvo dolazi najčešće tri puta tjedno

Lukačić je, kako nas je izvijestilo Ministarstvo poljoprivrede, posebnim savjetnikom imenovan 1. veljače 2021., i to "za poslove savjetovanja vezane za pojednostavljenje procedura korištenja potpora u poljoprivredi i administrativnog rasterećenja, unaprjeđenje sustava kontrole javne nabave kod korisnika, programiranje budućeg nacionalnog i strateškog plana, korištenje europskih poljoprivrednih fondova, korištenje fonda za oporavak i otpornost u dijelu koji se odnosi na poljoprivredu".

Iz Ministarstva su nam, nadalje, objasnili da Zakon o Vladi Republike Hrvatske dopušta da se za posebnog savjetnika imenuje osoba koja nije u stalnom radnom odnosu u vladi. Slijedi kratki opis Lukačićeva posla i dinamike rada u Ministarstvu: "Imenovani nije u radnom odnosu te za definiranu naknadu obavlja opisane poslove savjetovanja ministrice sudjelujući na kolegijima ministrice i radnim sastancima koji se odnose na djelokrug njegova savjetovanja. Iako u ovom slučaju ne možemo govoriti o radnom mjestu, jer nije riječ o Ugovoru o radu, Krunoslav Lukačić dolazi redovito, najčešće tri puta tjedno, i redovito koristi dio ureda koji mu je na raspolaganju u Ministarstvu u kojem priprema prijedloge, podloge, analize te predlaže mjere vezane za djelokrug poslova savjetovanja."

Ministarstvo se hvali uspješnim timom koji je izradio nacrt Strateškog plana

Konačno, iz Ministarstva poručuju da je Lukačić vrijedno pojačanje njihova tima, jer je pripremao i vodio brojne projekte financirane iz EU fondova i nacionalnih izvora. Ministarstvo hvali svoj tim, veli da je nakon pet krugova pregovora s Europskom komisijom ishodio dodatnih 220 milijuna kuna za sektor stočarstva, i to tako da je uvedena nova operacija za poticanje korištenja stajskog gnoja na oranicama, vrijedna 90 milijuna kuna, te je kroz mjere, koje uključuju dobrobit životinja, osigurano dodatnih 130 milijuna kuna... Isti je tim, čiji je dio Lukačić, izradio i nacrt Strateškog plana 2023. - 2027., koji će biti osnova za usmjeravanje EU potpora u hrvatsku poljoprivredu.

I tako dalje.

Prije nego što još malo citiramo savjetnika Lukačića, ispunit ćemo ono što smo napisali i vratiti se na Lukačićevu stručnu spremu. Uočili smo, naime, da je u imovinskoj kartici ispunjenoj 2015. godine napisao da je inženjer prometa s VSS-om, odnosno visokom stručnom spremom. Dvije godine kasnije dopunjava imovinsku karticu i piše da ima VŠS, odnosno viši stručnu spremu.

Dogodi se da čovjek u dvije godine napreduje, pa od više dođe do visoke spreme, no nismo imali priliku vidjeti obratan proces. Lukačić tvrdi da je pogriješio: "Vezano na upit o stručnoj spremi, visoku stručnu spremu stekao sam 2020. godine, a u jednoj prijavi greškom je upisana visoka umjesto viša sprema, što je kasnije uočeno i ispravljeno. Zbog transparentnosti, svi podaci su unošeni u imovinsku karticu i aktualizirani."

Hvali se rezultatima u agenciji koja ide u stečaj

Dosta je lijepoga rekao o svojoj ulozi u AZRA-i, među ostalim da je 2016. godine na jednu uloženu kunu u pripremi i provedbi projekata u Varaždinskoj županiji ostvarena dodana vrijednost od 82.65 kuna, dok je u ostatku zemlje iznosila 44.60 kuna. Otkrio nam je i da je poslovanje AZRA-e od 2015. do 2018. godine bilo pozitivno, s neto dobiti od 8095 kuna do 11.821 kune. U istom su razdoblju, kaže, sanirani akumulirani gubici, nenaplaćena se potraživanja prema kupcima nisu povećala.

Evo kako Lukačić vidi svoju kompetenciju za savjetovanje ministrice poljoprivrede: "Direktorom AZRA-e imenovan sam 2015. godine i tu funkciju obavljao sam sve do lipnja 2018. godine, a u tom periodu sudjelovao sam u pripremi, prijavi i provedbi više desetaka projekata veličine prijavitelja od malih OPG-ova do velikih subjekata, a sve vrijednosti nekoliko stotina milijuna kuna. Prethodno iskustvo svakako mi je donijelo potrebne kompetencije za posebnog savjetnika ministrice poljoprivrede, s obzirom na to da radim na pojednostavljenju procedura korištenja potpora, unapređenju sustava kontrole, strateškom planiranju, kao i korištenju europskih poljoprivrednih fondova."

Još u prosincu prošle godine objavljeno je da AZRA ide u stečaj, a varaždinski župan Radimir Čačić izjavio je da odgovorne za to ne treba tražiti u aktualnoj vladajućoj garnituri u Županiji, pa čak ni u Upravi koja je naslijedila Krunoslava Lukačića.

Baš nas zanima što će se dogoditi s Ministarstvom poljoprivrede nakon što Lukačić, jednog dana, prestane davati dragocjene savjete ministrici.

Bila je ovo topla priča o plodovima koalicije HDZ-a i HNS-a. HNS možda jest politički mrtav, ali njegovi ljudi, kao što vidimo, odavno nisu bili življi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.