Otvorena istraga o padu aviona na Hvaru. Operater aerodroma: Imali su sreće

Foto: PIXSELL/Nikola Radovani

Nakon završenog očevida otvorena je istraga zrakoplovne nesreće koja se dogodila jučer u Starome Gradu na otoku Hvaru. Podsjetimo, u nesreći nije bilo teže ozlijeđenih, ali pad lake letjelice na područje na kojem su bili turisti šetači otvara mnoga pitanja. Osim sigurnosnih, i ono o primjerenoj zračnoj luci i pisti na jednom od naših najposjećenijih otoka.

Jedino francuski pilot i njegova supruga znaju zašto je ultralaki zrakoplov promašio pistu i udario u skupinu turista u Starome Gradu.

Istraga će trajati mjesecima

"Ja sam sada došao iz Zagreba prikupiti činjenice pa ćemo sad to razraditi. Još nemamo baš ni sve informacije, nešto je od policije, to ćemo dobiti mailom pa ćemo dalje razraditi o čemu se radi", rekao je Toma Matić, istražitelj zrakoplovnih nesreća, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Pojavila se informacija da su zrakoplovi iz skupine koja je na Hvar doputovala iz Francuske, preko Italije, letjeli niže od dopuštenog, a puhalo je i jako jugo. Istraga će trajati mjesecima. 

"Dok policija pošalje svoje, dok kontaktiramo ljude, evo neki će sada otići doma pa dok oni pošalju svoje podatke i svašta", dodao je Matić za HRT.

Tri lakše ozlijeđene Njemice puštene iz bolnice

Tri Njemice koje su lakše ozlijeđene još su sinoć puštene iz splitske bolnice, a Francuskinja s ozljedom noge zadržana je na promatranju.

Ova nesreća razotkrila je slabu točku otoka Hvara. Pista nije uređena zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, iako je zemljište kupljeno prije više od pedeset godina.

"Stražnji stabilizator je unesrećenoj prošao kroz nogu i polomio je"

Operator aerodroma Hvar Josip Novak objasnio je okolnosti nesreće te ustvrdio da su unesrećeni imali sreće.

"Jučer oko 14:25 nenadano je zrakoplov sletio izvan aerodroma, udario u ogradu i nakon toga - zaokružio i u rotaciji pokupio pješake na cesti", rekao je.

"On (op. a. avion) je bio u lijevom nagibu, zato je (op. a. unesrećena) gospođa i prošla bolje. Horizontalni stabilizator s repa aviona joj je prošao kroz nogu i polomio je. Bio je otvoreni prijelom. Da je krilo udarilo u tijelo, posljedice bi bile kobne", ustvrdio je.

Ipak, kaže, ovakve nesreće nisu česte.

"Nisu česte. Nažalost, događaju se. Radi se najvjerojatnije o trenaži, spremnosti i treningu, to je najbitnije. Jučer smo odreagirali najbolje što smo mogli", dodao je.

Zahvalio je hitnim službama te taksistima koji su protupožarnim aparatima spasili situaciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.