Ovaj profesor je prijavio spolno uznemiravanje na Veterini: "Izašle su gadne stvari"

Screenshot: Youtube

TOMISLAV GOMERČIĆ, profesor sa Zavoda za veterinarsku biologiju na Veterini, prijavio je danas u ime bivših studentica svog kolegu zbog seksualnog zlostavljanja. 

Profesora s Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju optužilo je devet studentica, tri osobno imenom i prezimenom, a preostalih šest anonimno, za dugogodišnje seksualno zlostavljanje, uznemiravanje i drugo. Profesor protiv kojeg su stigle prijave udaljen je s radnog mjesta i protiv njega je pokrenut stegovni postupak.

> Prijavljen profesor Veterine: Bila si zločesta curica

> Maknut profesor s Veterine. Studentice ga prijavile za seksualno zlostavljanje

"Ja sam tu potpuno slučajno, gotovo sav posao napravile su studentice same"

Razgovarali smo s dr. Gomerčićem i pitali ga kako se sve ovo zapravo dogodilo.

"Potpuno slučajno sam u ovoj priči, ja sam zapravo najmanje toga napravio, samo sam podnio prijavu", kaže nam skromno Gomerčić pa nastavlja:

"Gotovo sav posao napravile su studentice same. Postoji na Fejsu jedna stranica u kojoj su studenti i bivši studenti. U protekla četiri dana, nakon što je netko u grupi objavio link na Udrugu Nisi sama, studentice su počele objavljivati svoja iskustva, a onda su jedna ili dvije preuzele to na sebe i organizirale se. Počele su prikupljati sva svjedočanstva", prepričava nam.

"Pratio sam to par dana, a kad su izašle gadne stvari, reagirao sam"

Kad su izašle gadne stvari, onda je reagirao, kaže Gomerčić.

"Pratio sam to par dana, a onda kad su izašla imena i počele izlaziti gadne stvari, odlučio sam im pomoći. U nedjelju navečer sam im se javio, rekao da mi je žao zbog svega što im se dogodilo te naglasio da mogu računati na mene za što god im treba. Nitko se od njih devet, naravno, nije usudio to službeno prijaviti, pa sam ja tu napravio najmanje što sam mogao i to učinio umjesto njih", govori Gomerčić.

"Složili smo prijavu, priložili sva svjedočanstva, odnosno izjave i predao sam to u urudžbeni ured na fakultetu, naslovio na dekana, na Povjerenstvo za stegovnu odgovornost i predstojnika Klinike za kirurgiju gdje i predaje moj kolega kojeg optužuju za uznemiravanje." 

"Ovo je za DORH, za nekoga tko se bavi ozbiljnim kriminalcima"

Gomerčić kaže da on ne zna kako s tim dalje postupati te da bi najbolje bilo da DORH preuzme cijelu stvar i time se pozabavi netko tko se bavi kriminalcima.

"Meni se još nitko nije službeno javio nakon predaje. Ja ne znam kako s tim postupati, ali bih da se time pozabavi DORH. To je posao za one koji se bave ozbiljnim kriminalcima. Mislim da je ovo jako ozbiljna stvar. Nije to prva prijava istog čovjeka dekanu. Vjerujem i da nije jedini na fakultetu, ali je očito najgori, čim se javilo devet studentica zbog istog čovjeka", dodaje.

Ovo nije prva prijava na adresu tog profesora, za istu stvar prijavljen je i 2018. Index je danas poslao upit Veterini o tom slučaju i kazali su nam da ta prijava nije bila službena. 

> Bivša studentica Veterine o profesoru: Rekao je da se dođe u njegovo noćno dežurstvo

"Studenticama je neizmjerno laknulo"

Pitali smo Gomerčića kako su na sve reagirale same studentice.

"Studenticama je laknulo. Vidim po objavama na grupi da im je neizmjerno lakše nakon što je ovo izašlo van, nakon što je sve objavljeno", kaže Gomerčić na kraju našeg razgovora i još jednom dodaje da je on napravio najmanje što je mogao. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.