Ovako je govorio Fred Matić: Preživio sam srpske logore, ali da hodam iza Skeje...

U 63. godini života u Zagrebu je preminuo hrvatski eurozastupnik, SDP-ovac Predrag Fred Matić. 

Prije desetak dana hospitaliziran je zbog komplikacija sa žuči, a danas je u bolnici izgubio životnu bitku. 

Fred Matić je vukovarski heroj koji je do zadnjega branio Vukovar, a potom je bio zatočen u trima srpskim logorima. Bio je ministar branitelja, zastupnik u saboru i zastupnik u EU parlamentu. Kao eurozastupnik se posebno zalagao za ljudska prava, zbog čega je 2022. godine dobio i nagradu MEP, poznatiju kao EU Oscar. 

Predrag Fred Matić ostat će upamćen kao čovjek koji se bori za ono u što vjeruje. I oni koji se s njim u mnogočemu nisu slagali, priznaju mu ratne zasluge, ali i njegovu principijelnost, kao i to da je, bez uvijanja, govorio ono što misli. Matić će ostati upamćen nizu britkih, direktnih izjava u kojima je jasno izražavao ono što misli. Izdvajamo neke njih. 

"Vukovarom ću hodati visoko uzdignute glave. Mnogi će mi se ispričavati, gledat ću ih u oči"

Matić je 2014. godine, dok je bio ministar branitelja, dao veliki intervju za Index. Na pitanje hoće li Vukovarom nakon mandata pognute glave ili visoko podignute glave odgovorio je:

"Visoko uzdignute glave. Ja sam ponosan na sve što sam učinio u svom životu. Tako sam odgajan i doma i u školi da radim pošteno, najbolje što znam. Ako sam učinio bilo kakvu grešku, ona je počinjena nenamjerno. Ako ću pred ikim pognuti glavu onda je to moja obitelj, moj sin koji se nalazi u formativnim godinama i koji relativno loše prolazi u školi, a to je zahvaljujući tome jer se njegov tata brine za hrvatske branitelje, stradalnike Domovinskog rata pa ne može posvetiti dovoljno vremena svom djetetu.

A mnogi će mi, kao što se i sad ispričavaju zbog postupaka prema meni, vladi, ovom ministarstvu doći i ispričati se. Život nije jedan dan, jedan mandat, život je malo duži. S mnogima od njih ću se vrlo rado sresti i gledati ih u oči. Kad sam se 1991. godine uključio u rat, mnogi su pričali da sam se uključio zbog neovisne države, ovog, onog, a ja sam se uključio, da se onako slikovito izrazim, da bih si mogao gledati u oči kad se brijem da se ne porežem."

"Nikad više neću biti ministar. Dao sam im srce, dao sam im dušu, a sad imam i obiteljskih i zdravstvenih problema"

Ubrzo nakon tog intervjua počeo je prosvjed šatoraša. Matić je principijelno ustrajao da neće pristajati na ultimatume.

"Moja su im vrata uvijek otvorena. Za razgovor sam uvijek dostupan, pristupačan, ali želimo razgovarati. Ja ne prihvaćam ultimatume, jer mi se itekako međusobno dobro znamo. Razgovaranje u šatoru pod onakvim uvjetima i koristiti 100-postotne invalide kao nekakav štit, to jednostavno nije prikladno", rekao je Matić.

Nekoliko dana kasnije rekao je u Vukovaru da, ako na sljedećim parlamentarnim izborima pobijedi SDP, više ne želi biti ministar branitelja.

"Nikada više. Nikada više, to je ono što je sigurno. Dao sam im srce, dao sam im dušu. Imam i obiteljskih i zdravstvenih problema isključivo zbog rada s braniteljima", izjavio je. 

"Plazili su po meni, a sad mi viču 'ubij ga'"

Kazao je te 2014. da su mu neki od šatoraša prijetili vičući za njim "Ubij ga, ubij ga!" Zapitao se jesu li to naučili na misi.

"Jesu li to poruke koje su možda čuli na misi na kojoj su bili? Ne znam odakle im te poruke, a poruka za te koji viču 'ubij, ubij', je: "Sjedni, jedan - džabe si išao 30 godina (...) po oltarima, nisi ništa naučio", rekao je Matić. 

Kazao je i da su "prije plazili po njemu", a da "mu sad viču 'ubij ga'" te da je to vrhunac licemjerja. 

"HDZ otpočetka gura čovjeka u kolicima, ali neću uzmaknuti - branitelji ne smiju biti iznad ostalih"

Godinu kasnije Matić se ponovo direktno osvrnuo na prosvjed u Savskoj, koji je još uvijek trajao.

"I sam sam branitelj, prošao sam logore - i sam sam protiv toga da braniteljski zakon bude ustavni zakon, iako bi meni osobno isto on odgovarao. Branitelji ne smiju biti iznad ikoga u ovom društvu. Nakon toga bi sve stavili u Ustav, ne možemo biti toliko neodgovorni", rekao je Matić, naglašavajući kako nijedna zemlja ovakvu problematiku ne uređuje ustavnim zakonom.

"Kada se stavljamo u razini ustavnog zakona, onda prvog u mjesecu mirovine branitelja moraju biti isplaćene, a za sve ostale - to nas ne zanima. Branitelji ne smiju biti iznad sustava. Branitelji su se borili više za druge nego za sebe i to branitelji oduvijek tvrde. Mi imamo dobar zakon o braniteljima", istaknuo je.

Matić je istaknuo kako se zna tko su organizatori, HDZ, te da je glavna inicijativa bila na čelo staviti čovjeka u kolicima.

"Ja nemam respekta prema njima u tom smislu, da ću se uzmicati. Ja znam gdje sam bio 91. i svakome ću to nabiti na nos ako treba. Poštujem Glogoškog, ali moj prioritet su 100-postotni ratni invalidi i djeca poginulih branitelja", tvrdi Matić.

"Kad dođete u logor, jasno vam je da je rat bio bajka. Pretuci me ako hoćeš, ali nećeš me poniziti, tako i u politici"

Krajem 2015. u jednom je intervjuu opisao kako su on i suborci proživjeli vrijeme opsade Vukovara i kako je uništio devet oklopnih vozila.

"Imali smo neke male motorole s kojima nismo mogli previše komunicirati. Gledali smo i vijesti na malom televizoru i slušali Sinišu Glavaševića na radiju, što nam je bila terapija za laku noć. Silno smo mu vjerovali, čak i kad je bilo očito da nas samo hrabri. (...) Njihova opuštenost je bila dobra stvar. Išli su 100 na 1, zbilja jako hrabro. Ja sam uzeo "osu" iako nisam bio vičan oružju. Nanišaniš i opališ. Oklopnjak se ne može uništiti iza ugla. Samo oči u oči. Morate biti na liniji, nema druge", ispričao je.

U logoru, kazao je, nije dozvoljavao da ga ponižavaju.

"Dovoljno je naći neki detalj koji vas odmah vrati u to stanje. Kad dođete u logor, jasno vam je da je rat bio bajka. U ratu barem imate oružje pa ste polugospodar svoje sudbine. U logoru su oni gospodari tijela, ali dušu ne smijete prepustiti. Ja sam rekao - nećete mi uzeti ponos. Neki balavac mi je rekao da radim sklekove. Odlučio sam nakon par njih: Ma daj, molim te. Pretuci me ako hoćeš, ali nećeš me poniziti. Isto tvrdim i danas kada se bavim politikom."

"Opet žrtvuju nas Vukovarce. Žalosti me ta zloupotreba Vukovara"

2019. godine Matić je komentirao proglašenje dana pada Vukovara praznikom. 

"Tužan sam i sarkastičan radi proglašavanja tog dana praznikom. Recimo za Dan neovisnosti mi stižu čestitke od prijatelja, čestitaju mi taj dan, dok danas primam poruke: 'Danas smo s tobom, sjećamo se Vukovara.' E sad, hoće li mi nagodinu pisati 'Čestitam ti pad Vukovara'? I onda uz sve to mi kritiziramo Srbe koji obilježavaju svoj najveći poraz, a mi ćemo sad imati praznik na dan kad je Vukovar bio izgubljena bitka. To je poražavajuće, 18.11. ne može biti praznik. No jasno je, sad se približavaju predsjednički izbori pa unutarstranački izbori HDZ-a, pa se ide s tim tko će biti veći Hrvat", kaže Matić.

Navodi kako je Vukovar žrtva od 1991., no da bi bilo vrijeme da se grad okrene budućnosti.

"Žalosti me ta zloupotreba Vukovara, sad da nas opet žrtvuju. Želim grad 22. stoljeća, a ne da nas zakopaju u 20. stoljeće. Tko će uložiti u grad grob, mi ga ovime imenujemo kao grad grob. Pa nitko od investitora neće doći u Vukovar. Svi mi branitelji Vukovara smo htjeli da taj grad bude centar svijeta, a ovako neće biti. Dok sam bio ministar, otvorio sam Memorijalan centar rata i sad svi osmaši dolaze u Vukovar. To je sasvim dovoljno za sjećanje na grad, plus dan sjećanja", rekao je Matić.

"40 čelnika braniteljskih udruga maltretira cijelu državu. Branitelji to nisu zaslužili"

Komentirao je iste godine i brojku od pola milijuna branitelja za što je rekao da je "samo početak pakla koji nam slijedi - aktivira se drugi dio zakona iz 2017. koji omogućava pripadnicima HVO-a da potpuno uđu u hrvatski mirovinski sustav".

Kazao je da "40 ljudi, čelnika braniteljskih udruga, maltretira cijelu državu".

"Oni sve imaju riješeno u svojim životima, roštilj od 120 kvadrata i njih baš briga za druge. Branitelji su najpoznatija, najpoštenija skupina u društvu i nisu to zaslužili. Treba im reći kolika je torta i da u budućnosti može biti samo manja. Kad smo mi analizirali povećanje broja branitelja, to se događalo uoči izbora, to je kupovanje glasova. Boli ih briga jer ne ide njima iz džepa", dodao je Matić.

Na pitanje tko toliko godina nakon rata traži status invalida, odgovara: "To treba pitati Mamića da pita u Međugorju. To je čudo nad čudima."

"Svatko u EU mora imati pristup kontracepciji, medicinski potpomognutoj oplodnji, pobačaju i drugim zdravstvenim uslugama"

Posebno se Matić u EU parlamentu zalagao za prava žena.

S ushićenjem je 2021. objavio je da je njegov izvještaj o seksualnim i reproduktivnim pravima, zbog kojeg su ga napali neki hrvatski konzervativci i biskupi,  usvojen u Europskom parlamentu. 

Da je Matiću bilo doista bitno da njegov izvještaj prođe u EU parlamentu pokazuje i fotografija koju je SDP-ov eurozastupnik objavio na svom Instagramu.

"Europski parlament je s 370 glasova usvojio moj izvještaj o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena. Konačno imamo jasan stav - svatko u EU mora imati pristup kontracepciji, medicinski potpomognutoj oplodnji, pobačaju i drugim zdravstvenim uslugama", napisao je Matić.

"HDZ je podržao tipove koji žele ženama izlazak svesti do trgovine i nazad"

Dan kasnije govorio je detaljnije o usvajanju rezolucije.

"Ovo je najvažnije izvješće i rezolucija koju je donio Europski parlament u posljednjih 10, 15, 20 godina. Napokon će 250 milijuna europskih žena imati ista prava kao što ih imaju i muškarci. Postižemo ono za što se neki deklarativno, a mi drugi djelatno zalažemo - da ovo budu zemlje potpune ravnopravnosti", rekao je Matić.

"Uvijek vidite kad se desničari uzvrdaju, aktiviraju sve svoje snage, crkve, udruge, kojekakve zaostale tipove. Kad vidite broj poruka koje smo dobili, najviše je bilo onih podrške, ali ima prijetnji, uvreda, klasika desničarska. Bilo je jako teško, napeto. Ono što desničare boli, a mene čini ponosnim je da je određeni broj EPP-ovaca glasao za ovo izvješće, a to pokazuje da i među njima postoje ljudi koji shvaćaju da živimo u 21., a ne u 17. stoljeću.

Nažalost, kolege iz HDZ-a bili su protiv i neka to objasne javnosti, zašto su bili protiv. Dapače, podržali su alternativu ECR-a, to je u prijevodu dno dna. To su oni koji žele da žene ne drže tri kantuna kuće, nego sva četiri, oni koje ženama žele da peru, peglaju, da im se izlazak svede do trgovine i nazad, to su tipovi koje je HDZ podržao. Sve su učinili da ne podrže nas, da ne podrže 21. stoljeće. Njima na čast. Čuo sam da su komentirali kolege i mene osobno, mogu im poručiti samo da stvarno ne vidjeh ljudi širih ramena, a užih shvaćanja", rekao je Matić.

O klečavcima: Čudna družina koja nas želi vratiti nekoliko stoljeća unazad

Matić se angažirao i u protivljenju klečavcima, muškarcima koji svake prve subote u mjesecu kleče i mole na glavnom zagrebačkom trgu. Često se pridružio prosvjednicima protiv te javne manifestacije u kojoj se moli i za čednost žena, dominaciju muškaraca u braku i slično.

Evo i kako je govorio o tome. 

"Stvari za koje smo mislili da smo savladali prije 100 godina nažalost nismo, a dokaz tome je i današnje, već osmo okupljanje one čudne družine na glavnom zagrebačkom trgu koja nas želi vratiti nekoliko stoljeća unazad", ocijenio je Matić.

"Nevjerojatno je to. Ljudi koji se mole sto metara od katedrale, to jednostavno nije molitva i to treba reći. To je politički skup, dobro financiran i dobro organiziran, a sve pod željom stavljanja drugih pod njihove skute. Dakle, žena ne može biti drugotna i mi ćemo se boriti protiv toga, Bog je rekao da su sva ljudska bića stvorena jednaka", kazao je još o klečavcima i dodao da se "zna za koju političku opciju oni drugaju". 

"Preživio sam i srpske logore, ali da hodam iza Skeje... Da, Vukovar je ukraden od branitelja"

Lani je Fred Matić uoči obilježavanja Dana sjećanja u Vukovaru rekao da neće biti u koloni. 

"Moj želudac nije od inoksa, ja sam preživio svašta, bio sam i u dvije kolone, i šatoraše, i plinske boce, i srpske logore, ali ovako nešto, da ja moram hodati iza Skeje koji će vikati 'za dom', a ja onda moram viknut 'spremni'… Taj film neće gledati. Mnogi prijatelji su mi se javili koji neće doći radi ovakvih stvari. Penava je u pravu kada kaže da nam je netko ukrao Vukovar. Da, Vukovar je ukraden od branitelja", rekao je.

Kaže da se političari ondje dolaze naslikavati. "Koliko god mi je bilo teško, moram to naglasiti. Jedino su Jadranka Kosor i Vladimir Šeks dolazili u Vukovar i kada su bili na funkciji i kada nisu. Njima na čast, međutim politička elita dolazi prikupiti bodove i oni bi htjeli da to traje što kraće", smatra Matić.

Dodao je da će upaliti svijeću u Bruxellesu. "Cijeli tjedan se posebno osjećam, svake godine je tako. Često znam reći kad sam deprimiran 'ma baš me briga', no nije me baš briga. U meni već nekoliko dana kuha", napomenuo je.

"Plenković me povrijedio kao čovjeka. Bio sam kolateralna žrtva lažnih branitelja koji su sami sebi pucali u nogu ili su se prevrnuli kad su išli po pivo"

Krajem prošle godine rekao je da bi mu se premijer Andrej Plenković trebao ispričati zbog izjava na prosvjedu šatoraša prije desetak godina. "Premijer je spomenuo da nisam htio razgovarati s prosvjednicima pa im je on onda došao pružiti potporu. Znate za onu poslovicu - tko krade taj i laže, dakle oni kradu, pa i lažu. Žao mi je da koristi moje ime da bi se opravdao. Ja sam mislio da je on tamo došao da bi se naslikavao kao svi desničari poput kardinala Bozanića, bivše predsjednice Grabar-Kitarović, Milana Bandića i sličnih", rekao je.

"Plenković je tada bio običan pikzibner i tada im je obećao ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja, pa evo neka im sada to da kada nije u ovih sedam godina vlasti. Meni njegova isprika ne treba, ali me pogodilo to kao čovjeka, jer oni su tamo prosvjedovali 550 dana i 1000 puta sam ih zvao na sastanak, ali upravo zahvaljujući njemu i takvima koji su manipulirali braniteljima nije išlo", dodao je. 

Rekao je da je bio kolateralna žrtva lažnih branitelja.

"Govorilo se oba su pala i oba će pasti za Milanovića i Josipovića, a ja sam kolateralna žrtva. To su bili lažni branitelji, oni koji su uganuli nogu, sami sebi pucali u nogu ili prevrnuli se kada su išli kupiti pivo. Svaki dan sam ih pozivao na sastanak, ali HDZ, Bandić i Crkva su im to branili jer su htjeli eskalaciju. Sada im se to sve vraća, karma je čudo. Imali su situaciju i u Vukovaru s onim plakatom, imaju sada svinjogojce, nije da se naslađujem, ali nemam ništa protiv", naveo je.

Spomenimo i da je Matić prozvao Plenkovića i 2022. kad je Plenković, nakon pucnjave na Markovom trgu, rekao da se "organizirani ljudi naoružavaju".

"Naravno da nije ista situacija kao sa šatorašima, oni su bili naoružani cvijećem, ljubavlju i milosrđem. Doduše, na plinski pogon", poručio je Matić. 

"Ljudi noću plaču zbog djece u Irskoj, preko dana glasaju za HDZ"

U noći parlamentarnih izbora u travnju ove godine Matić je rekao da ljudi noću plaču zbog djece koja napuštaju Hrvatsku, a danju glasaju za HDZ.

"Ljudi noću plaču zbog djece u Njemačkoj i Irskoj, a preko dana glasaju za HDZ. Znanost to zove Stockholmskim sindromom. To sam primijetio gorko u Slavoniji", rekao je. "Po kruh će se u pekaru ići s plavom iskaznicom", kazao je i dodao da će nastojati da njegovo dijete ne ostane u Hrvatskoj "jer budućnosti tu za njega nema".

Dodao je da je "stranačka iskaznica HDZ-a postala je doslovno licence to kill" i da su "nam institucije ubijene".

"Građani su uvijek u pravu, kako biraju, tako im i bude. Očekivao sam da će se građani ipak odlučiti za građansku opciju, ali odlučili su da podržavaju lopove i da ozakonimo lopovluk i krađu", rekao Matić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.