Ovakvi luđaci najveća su usluga HDZ-u

Foto: Index

DANAŠNJI prosvjed na Trgu žrtava fašizma najavljivan je isprva kao prosvjed protiv vlade Andreja Plenkovića i HDZ-a zbog megapljačke u Ini. Tijekom prosvjeda je vrlo brzo postalo jasno da najveću političku korist od njega ima HDZ. Ispostavilo se da je vječno vladajuća stranka u Hrvatskoj sporedni problem u očima prosvjednika, koji se bore sa svjetskim silama mraka.

>> Prosvjed ispred HDZ-a: "Našu djecu u školama potiču da mijenjaju spol. Dosta je"

Na prosvjedu, koji je okupio parsto ljudi (najavljivalo se maltene događanje naroda!) i čiji je program kasnio jer se čekao dolazak nekih autobusa, koji kao da nisu ni došli, održana je i serija govora u kojima se HDZ, Ina, korupcija i pljačka uopće nisu spominjali.

"Dosta nam je znanosti i cenzure"

"Dosta nam je WHO-a koji pokušava uvesti globalni komunističko-digitalni totalitarizam", "Dosta nam je znanosti i cenzure", "EU je nakaradnija od nakaradne Jugoslavije", "Zaustavimo uvođenje digitalnog eura", "Transhumanizam je nova opasnost" - to su neke od poruka koje su se mogle čuti u govorima ispred džamije.

Doista je bilo svega: od reminiscencija na noćni život Zagreba 1980-ih, preko "genderizma" i Bila Gejca, do novog svjetskog poretka. Na skupu se okupila gomila redikula s političke margine koja nije nikakva prijetnja vladavini HDZ-a u Hrvatskoj. Još gore, pored njih HDZ izgleda kao stranka razuma i logike. Jesu lopovi, ali nisu skroz pukli kao ovi koji bi ih kao rušili. Nakon što izvedu Hrvatsku iz Svjetske zdravstvene organizacije. To je ipak prioritet, kažu.

Takvi marginalni pokreti postoje i u drugim članicama EU

Unatoč pokušaju nekih stranaka s desnice, napose Mosta, da ovaj prosvjed učine relevantnim, sve je ostalo na razini političke lakrdije. Slični pokreti, poput Slobodni zajedno, organizatora današnjeg prosvjeda koji predvodi Andrija Klarić, postoje i u drugim članicama Europske unije, ali ni tamo ne igraju neku važnu ulogu. U Njemačkoj ih zovu Querdenker.

Zajednička im je, između ostaloga, mržnja prema novinarima, što se manifestiralo i danas u Zagrebu. Novinare koji su pratili skup neki od sudionika su vrijeđali, a jedan je i verbalno napao novinarku Maju Sever. Neki su poručivali da su "Maja Sever, Šprajc, Duhaček, Mazzocco, Babić, sva ostala banda koja truje i ubija glavni krivci za sve".

Zajednička im je i tragikomika koju nenamjerno proizvode. Novinari su tako zabilježili da su neki sudionici tražili da se pusti pjesma Bojna Čavoglave jer im nisu odgovarali instrumentali koji su svirali iz zvučnika. Jedna je govornica velevažno citirala Ustav RH, a kad se provjeri, vidi se da te rečenice u Ustavu nema. Netko je, naravno, tražio i da Hrvatska ne pomaže Ukrajini. Sve zajedno je izgledalo kao prizor iz nekog filma Emira Kusturice.

Proizvod globalizacije

Posebno je ironično što su prosvjednici naročito nabrijani protiv globalizma, a nesvjesni toga da su i sami proizvod globalizma. Nimalo originalni u svojim fiksacijama ni u teorijama zavjere koje šire, oni su dio globalne mreže antiglobalista koji odavno nisu u stanju realno i kritički sagledati fenomen globalizacije, već žive u kombinaciji psihoze i fantazije, u kojoj su uvjereni da su posebni po tome što jedini shvaćaju pravo stanje stvari.

U kontekstu hrvatske političke borbe sve to i dalje ne igra nikakvu ulogu. Iako postoje parlamentarne stranke koje pokušavaju obuhvatiti i glasački tijelo crackpota i antivaksera (Most, Suverenisti), to se na izborima neće preliti u neke značajne postotke. Većina građana RH jednostavno ne želi imati posla s tom ekipom sa smiješnog prosvjeda pred džamijom.

Ili su HDZ-ovi plaćenici ili korisni idioti

Koliko su cijepljeni od stvarnosti organizatori današnjeg skupa, najbolje pokazuje govor stanovitog Stjepana, studenta povijesti na Filozofskom fakultetu. "Ja sam spreman na poraz, ali poraz nam se neće dogoditi protiv tako slabog protivnika kao što je HDZ", egzaltirano je uskliknuo danas mladi Stjepan nedaleko od Središnjice HDZ-a.

Podcjenjivanje HDZ-a sigurno ne šteti HDZ-u. Kao što mu nije naštetio ni današnji prosvjed na Trgu žrtava fašizma.

U skladu s teorijama zavjere koje inače njeguju, moglo bi se reći da prosvjednici vjerojatno potajno rade za Plenkovića i HDZ. Naime, da je Plenković htio spriječiti pravi prosvjed protiv HDZ-a, organizirao bi ovakav kakav je održan danas. Ili, kaže Occamova britva, oni su korisni idioti, pa se Plenković oko toga nije morao truditi.

Naravno, HDZ treba srušiti. To će, očito, učiniti neki drugi ljudi, a ne ovi koji su se okupili na današnjem prosvjedu.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala