Ove godine se ugasilo preko 700 mjenjačnica

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Jedan od efekata ulaska Hrvatske u eurozonu je i veliki pad broja mjenjačnica te prometa stranim gotovim novcem. Tako, prema najnovijim podacima HNB-a od sredine prosinca, u Hrvatskoj trenutno posluju 293 ovlaštena mjenjača, njih 787 manje u odnosu na isto razdoblje lani, kada ih je bilo 1080.

S obzirom na to da ovlašteni mjenjači mogu obavljati mjenjačke poslove samo ako imaju sklopljen ugovor o obavljanju tih poslova s poslovnom bankom, taj uvjet trenutno ispunjavaju 254 ovlaštena mjenjača pa stoga iz HNB-a zaključuju da trenutno 39 ovlaštenih mjenjača ne obavlja mjenjačke poslove.

Do uvođenja eura ovlašteni mjenjači pružali su mjenjačke poslove na oko 3500 mjenjačkih mjesta, dok sada taj broj iznosi oko 1400, a kao i ranije, tu su uključene i mjenjačnice Hrvatske pošte i Fine, njih oko 950.

Kada se izuzmu Pošta i Fina, ispostavlja se da trenutno 252 ovlaštena mjenjača obavlja mjenjačke poslove u oko 450 mjenjačnica.

Umjesto eura najviše trgovali dolarom

U prvih deset mjeseci ove godine, izvijestili su iz HNB-a, ovlašteni mjenjači su otkupili od fizičkih osoba te prodali fizičkim osobama strani gotov novac u vrijednosti od 241.6 milijuna eura, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju vrijednost prometa dosezala 3.4 milijarde eura, odnosno oko 14 puta više.

Najveću vrijednost prometa tijekom ove godine mjenjači su ostvarili u lipnju, 29.2 milijuna eura, a najmanju u siječnju, 15.9 milijuna eura. Usporedbe radi, lani je najveća vrijednost prometa zabilježena u kolovozu, 602.8 milijuna eura, a najmanja također u siječnju, no u iznosu od 183.5 milijuna eura.

Tijekom 2023. godine ovlašteni mjenjači najviše su kupovali i prodavali gotov novac američkog dolara, na koji otpada oko 54.3 posto ukupnoga prometa, a s 19.6 posto slijedi švicarski franak, podaci su središnje banke dostavljeni na upit Hine.