Ove sezone porastao izvoz ukrajinskih žitarica

Ilustracija: EPA

Ukrajinski izvoz žitarica dosegnuo je u dosadašnjem tijeku aktualne sezone, koja je započela u srpnju 2023., a završava u lipnju 2024. godine, 2.56 milijuna metričkih tona, dok je u istom razdoblju prošle sezone bila 2 milijuna tona, pokazuju danas objavljeni podaci ukrajinskog ministarstva poljoprivrede. Ukupno je dosad izvezeno iz Ukrajine 1.27 milijuna tona kukuruza, 977.000 tona pšenice i 329.000 tona ječma.

Inače, u cijeloj prethodnoj sezoni 2022./2023. izvoz je dosegnuo ukupno gotovo 49 milijuna tona, premašivši 48.4 milijuna tona iz prethodne sezone. Većina izvoza obavljena je putem crnomorskih luka, zahvaljujući sporazumu kojem su posredovali Ujedinjeni narodi i Turska iz srpnja prošle godine, u nastojanju da se riješi svjetska prehrambena kriza pogoršana ruskom invazijom na Ukrajinu i blokadom ukrajinskih luka.

Rusija napustila važan sporazum

Međutim, Rusija je taj sporazum napustila 17. srpnja ove godine, nakon što je navela da njezini zahtjevi za ublažavanjem sankcija na njezin izvoz žitarica i gnojiva nisu ispunjeni. Moskva se također požalila da u siromašne zemlje nije stiglo dovoljno žitarica. Ukrajinski izvoz je pogođen takvom odlukom Rusije, no ministarstvo nije dalo podatke o intenzitetu izvoza otkako je dogovor propao.

Ukrajina je do rata bila veliki svjetski proizvođač i izvoznik žitarica, ali joj je proizvodnja žitarica u kalendarskoj 2022. godini pala na oko 53 milijuna tona, u odnosu na rekordnih 86 milijuna tona u 2021. godini. Ukrajinsko ministarstvo je objavilo da bi ovogodišnji urod žitarica mogao biti oko 46 milijuna tona žitarica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.