Ovo će biti novi ministar gospodarstva. Pogledajte mu... imovinsku

Foto: Instagram

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da će Damir Habijan, saborski zastupnik i predsjednik varaždinskog HDZ-a, postati novi ministar gospodarstva i održivog razvoja.

"Odlučio sam predložiti Damira Habijana za novog ministra gospodarstva i održivog razvoja. Riječ je o zastupniku Hrvatskog sabora koji dolazi iz Varaždina, koji je pravnik, do sada je bio predsjednik gradske organizacije HDZ-a u Varaždinu, predsjednik Gradskoga vijeća, ima 42 godine, bavio se korporativnim pravom, ima iskustva u poslovnom svijetu, vrlo je ozbiljan", rekao je Plenković za HRT.

"On je to prihvatio, to znaju i čelni ljudi u HDZ-u i vladi, dobio je i potporu većine, a sastanak parlamentarne većine ćemo održati u ponedjeljak. Na sastanku će se Habijan predstaviti našim kolegama. Nakon toga ću uputiti pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i zahtjev za održavanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora, načelno smo dogovorili da to bude u srijedu”, dodao je Plenković.

Tko je Damir Habijan?

Habijan će zamijeniti smijenjenog ministra Davora Filipovića. Podsjetimo, premijer Plenković je Filipovića smijenio nakon što je otkriveno da je njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević oporbi slao povjerljive informacije i Mreži TV nudio da veći broj državnih tvrtki i institucija na televiziji kupi oglasni prostor u zamjenu da se dio državnog novca podijeli s njim.

Habijan je rođen  4. siječnja 1982. godine u Varaždinu. Završio je osnovnu i srednju školu u Varaždinu, kao i glazbenu školu. U intervjuu za Story rekao je da mu je najveća želja bila upisati Akademiju dramskih umjetnosti, ali nije prošao audiciju. Završio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i diplomirao s radom na engleskom jeziku, Sportsko pravo u EU: studije usklađenosti pravila FIFA-e i UEFA-e s pravom EU do 2000.

Od 2007. je radio kao odvjetnik u Odvjetničkom društvu Uskoković i partneri. Te je godine i ušao u HDZ, dok je 2015. postao šef varaždinskog HDZ-a. Od svibnja 2014. jedan je od članova/suvlasnika tog odvjetničkog društva. Najviše je radio u području korporativnog i trgovačkog prava i u predmetima vezanim uz financije i kreditne institucije, u okviru kojih je proveo i/ili osigurao kompletnu pravnu podršku, akvizicije, pripajanja, spajanja, podjele i dokapitalizacije, zajedničke poslovne poduhvate, investicije, restrukturiranja, pravne due diligence, izdavanja vrijednosnih papira te širok raspon ugovora i parnica.

Od 2020. je zastupnik u Hrvatskom saboru i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Varaždina, a u mandatu 2017.-2021. bio je i predsjednik Gradskog vijeća. Predsjednik je GO HDZ-a Varaždin od 2016. godine, govori engleski jezik.

Habijan se na Instagramu često hvali fotografijama s maratona, pa fotografijama iz teretane... Voli i surfati, veslati, plivati, planinariti, voziti bicikl, trčati... 

"Prve trkačke korake istrčao sam prije 4 godine upravo u svom rodnom gradu Varaždinu, završivši Varaždinski polumaraton. Otada, iza mene su utrke po cijeloj Lijepoj Našoj, uključujući stazu od 110 km na 100 milja Istre, Valamar trail i Dalmacija ultra trail", pohvalio se Habijan na Instagramu prije tri godine. 

Što ima budući ministar?

Osim što je zastupnik u Hrvatskom saboru, volonterski obnaša dužnost člana Gradskog vijeća u Varaždinu. Nije oženjen i nema djece.

U imovinskoj kartici mu stoji da mu je mjesečna plaća kao saborskom zastupniku 2087.20 eura, a osim toga prima i 199.08 eura mjesečno.

Navodi i dva kredita. Prvi iznosi 54.947,24 eura, podignut je na 15 godina uz mjesečnu ratu od 364.99 eura i kamatnu stopu od 2.45 posto, a drugi na 10 godina, iznosi 43.798,53 eura, uz mjesečnu ratu od 462.42 eura i uz kamatnu stopu 4.90 posto.

Posjeduje i automobil BMW3 iz 2019. na leasing u iznosu od 32.000 eura. "Razumijevanja radi, vozim osobno vozilo marke BMW3 2019. godište, koje je predmet Ugovora o leasingu i koje je upisano kao vlasništvo leasing društva", naveo je u imovinskoj.

Vlasnik je stana u Varaždinu od 46 kvadrata, procijenjenog na oko 100.000 eura, a kupio ga je preko kredita.

Imovinska_Habijan by Index.hr on Scribd