Ovo je nova generacija HDZ-ovaca koji će uništavati Hrvatsku

Foto: Index/FaH

OVIH dana Hrvatskom kruži bauk – bauk takozvanih mladih lavova i lavica HDZ-a. Vrh ove stranke, predvođen predsjednikom Andrejom Plenkovićem, očito se ujedinio oko toga da na hrvatsku političku scenu lansira novu generaciju HDZ-ovaca, koji odjednom iskaču sa svih strana, od istupa u saboru preko televizijskih nastupa pa do pašteta. U medijima ih anonimni izvori iz stranke hvale kao iznimno sposobne, dobro umrežene, poliglote, iskrene katoličke vjernike i lojalne Plenkoviću, što je vjerojatno ipak najvažniji kriterij. 

Među mladim HDZ-ovcima, koji se direktno i indirektno pozicioniraju kao sljedeća generacija političara koja će upravljati Hrvatskom, ističu se Karlo Ressler, Tena Mišetić, Marko Milić, Tomislav Sokol, Dragica Vranješ i Ante Bačić. Prvi je premijerov savjetnik te zadužen za pisanje programa HDZ-a za europske izbore, druga je također Plenkovićeva savjetnica, dok je treći vladin glasnogovornik. Ostalih troje su saborski zastupnici koji su se na različite načine istupima u saboru pokušali istaknuti u javnosti.

Šeksov posinak Karlo Ressler

Karlo Ressler je rođen 1989. godine i završio je Pravni fakultet. Njegova majka bila je poznata zagrebačka liječnica, dok mu je očuh Vladimir Šeks. Ressler je postao Plenkovićev asistent kada je aktualni premijer bio zastupnik u Europskom parlamentu te se među njima očito razvio odnos povjerenja. Upućeni kažu da se Plenković prema Ressleru postavio kao mentor i stariji brat te da ima puno povjerenje u njegove sposobnosti i gura ga u prvi ešalon HDZ-a.

Ressleru također ne manjka samouvjerenosti u vlastite sposobnosti pa je neki dan izjavio sljedeće: “Nakon što sam bio asistent tada zastupniku u EP-u Andreju Plenkoviću, nekako je bilo logično da nastavim karijeru u kabinetu kao savjetnik.” Naravno, nije jasno zašto bi netko tko je do jučer bio nešto poput tajnice Plenkoviću danas postao premijerov savjetnik, s obzirom na to da bi savjetnici trebali biti ljudi koji od premijera znaju više o nekoj određenoj tematici, ali je Ressleru njegovo uspinjanje na karijernoj ljestvici posve logično.

Ressler je izvrsno svladao eurokratsku frazeologiju

U svojim javnim istupima Ressler se predstavio kao Plenkovićev 'mini-me': govori staloženo, suhoparnim i birokratski jezikom, tako da puno izgovori, a malo kaže, a sposoban je i ispaliti i nemušte fraze poput “naredne budućnosti” (postoji li prethodna budućnost?). Kada bi se u jednom citatu trebali sažeti Resslerovi retorički dosezi, onda bi za to mogla poslužiti njegova izjava da je “Europska unija jaka koliko je jaka njena najslabije razvijena regija”, što je divan primjer eurokratske frazeologije koji zapravo ne znači ništa, ali u ušima nemaštovitih štrebera koji takve stvari smišljaju odlično zvuči.

Sve u svemu, Ressler je nešto poput političkog "djeteta ljubavi" Andreja Plenkovića i Vladimira Šeksa, s natruhama Davora Ive Stiera, s obzirom na to da je praktični katolik i u braku s mladom pravnicom Karlom, koja je članica fundamentalističke udruge Vigilare i koja je govorila na bizarnom skupu ultrakatolika TradFest, i to protiv prava na pobačaj.

Tena Mišetić, kći bivšeg direktora Croatia Airlinesa

30-godišnja Tena Mišetić, kći bivšeg direktora Croatia Airlinesa, još je jedna mlada snaga HDZ-a, diplomirana ekonomistica koja je u politiku također ušla preko asistiranja Plenkoviću u Europskom parlamentu. Navodno je osoba od velikog povjerenja premijera, a u medijima se otkrilo da je ona, između ostalih, zadužena za sastavljanje i distribuciju ulizivačkih pitanja HDZ-ovim zastupnicima na Aktualnom satu u saboru. Dakle, kad u saboru čujete da je Plenkoviću ili nekom ministru iz njegove vlade neki saborski zastupnik iz HDZ-a postavio pitanje koje služi da bi se vlada hvalila svojim uspjesima, za realizaciju tog igrokaza najvjerojatnije ja zadužena Tena Mišetić.

U javnosti zasad nije značajnije istupala, što pospješuje i famu o njenoj velikoj moći. Čak ju je svojedobno prozvao i propali tajkun Ivica Todorić, opisujući je kao “strah i trepet hrvatske vlade” i osobu koja “traži maksimalnu poslušnost”.

Marko Milić, sin poznatog novinara Gorana Milića



Treći mladi lav HDZ-a koji je proistekao iz Plenkovićeve asistentske ekipe u Europskom parlamentu je aktualni glasnogovornik vlade Marko Milić. On ima tek 24 godine i sin je novinara Gorana Milića, a član je HDZ-a otkad je navršio 18 godina. 

Nakon što je imenovan glasnogovornikom vlade prošlog ljeta, Milić je za medije izjavio sljedeće: "Odgovornost je velika, no i tada, kad sam s 18 ušao u HDZ u nezahvalnoj poziciji stranke, nisam kalkulirao. Nikad to ne radim, ni kad mi je ponuđena funkcija. Borim se za ono u što vjerujem.” Kakva to uvjerenja jednog 18-godišnjaka odvedu u HDZ, možemo samo nagađati.

Kada je riječ o političkim uzorima, Milić hvali svojeg šefa Plenkovića, ali ipak zaključuje kako “naravno da kao pravi autoritet ipak ostaje prvi predsjednik Franjo Tuđman."

Milić junior se zasad kao glasnogovornik vlade nije proslavio ako se stvar pogleda s novinarske strane - služba koju vodi nije baš orna odgovarati na novinarske upite. No iz Plenkovićeve perspektive gledano, možda je baš zato i postavio Milića na tu poziciju.

Tomislav Sokol, bliski suradnik osramoćenog Pave Barišića

S druge strane Markovog trga imamo pak trojac Sokol, Vranješ i Bačić.

Tomislav Sokol je još jedan pravnik potekao sa zagrebačkog Pravnog fakulteta koji je Hrvatskoj dao i premijere Jadranku Kosor, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, a u medijima ga opisuju kao iznimno ambicioznog. Ovaj 36-godišnjak se u javnosti prvi put istaknuo kada je u raspravi na HTV-u napao bivšeg voditelja Ekspertne radne skupine za kurikulum Borisa Jokića kao čovjeka koji “nije iskoristio priliku i nije obavio posao, nego je dao ostavku” pa “za svoj neuspjeh želi okriviti nevidljive neprijatelje”.

Sokol je u Plenkovićevom mandatu postao pomoćnik ministra obrazovanja Pave Barišića zadužen za znanost i tehnologiju. Ubrzo ga je Plenkovićeva vlada na zatvorenoj sjednici imenovala u čak šest različitih tijela, komisija i povjerenstava, među kojima su Komisije za odnose s vjerskim zajednicama pa za pravna pitanja te pitanja očuvanja kulturne baštine i pitanja katoličkih vrtića, škola i visokih učilišta. Prema tome se može zaključiti da je Sokol HDZ-ov kadar zadužen za to da odnosi vladajuće stranke i Katoličke crkve ostanu standardno dobro podmazani. U tome je sigurno pomoglo i što je docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Pisao "Lex Boras" koji je skandaloznom rektoru omogućio reizbor

Sokol - koji je doktorirao pravo - je bio i zamjenik voditelja radne skupine za izradu novog Zakona o znanosti i obrazovanju, u javnosti poznatog i kao ”Lex Boras”. Naime, jedan od najkontroverznijih prijedloga iz tog Zakona bio je onaj da rektor može biti stariji od 65 godina, što je išlo na ruku skandalima obilježenom Damiru Borasu da se može ponovno kandidirati za prvog čovjeka zagrebačkog sveučilišta.

No Barišića su na poziciji ministra obrazovanja načele optužbe za autoplagijat i kritike javnosti te je nestao iz Plenkovićeve vlade u rošadi nakon izbacivanja Mosta iz vladajuće koalicije. Za Sokola to ipak nije bio kraj te se on iz Ministarstva znanosti i obrazovanja preselio u sabor, kao zamjena Jasenu Mesiću koji je pak otišao za hrvatskog veleposlanika u Rim. Sada istupa u saboru, rado je Njonjin izaslanik na raznim događajima i po potrebi glumi stranačkog jastreba, pripremajući se za ulazak u prvi ešalon stranke. Možda se to dogodi baš na nadolazećim izborima za Europski parlament, s obzirom na to da se Sokola u medijima spominje kao potencijalnog kandidata.

Njegova supruga Ana, također članica HDZ-a, zaposlena je pak u Hrvatskoj lutriji.

Dragica Vranješ, kći HDZ-ovog načelnika Baške vode i supruga HDZ-ovog dogradonačelnika Makarske

Od Sokola je obiteljskim vezama za HDZ još više vezana zastupnica Dragica Vranješ, koja je proteklih dana istaknula s nekoliko bizarnih istupa u saboru. Naime, Dragica Vranješ u Hrvatski sabor je ušla 19. listopada 2016. godine, kao zamjenica Milana Kujundžića. Tada se još prezivala Roščić, a prezime je promijenila 7. listopada 2018. godine, nakon udaje za Jozu Vranješa. 

Dragica Vranješ je kći HDZ-ovog načelnika Baške Vode Joska Roščića, a njen suprug Jozo Vranješ je HDZ-ov dogradonačelnik Makarske. 

Rođena je 21. ožujka 1988. u Makarskoj, a nakon djetinjstva provedenog u Baškoj Vodi i u Makarskoj završila je Ekonomski fakultet u Splitu. Nakon toga je postala demonstratorica za političku ekonomiju na Pravnom fakultetu. 

Inače, i Vranješ je provela mjesec dana stažirajući u europskom uredu Andreja Plenkovića u Bruxellesu, što se čini kao ključna stepenica za napredovanje u današnjem HDZ-u.

Ulizivanje Krstičeviću i napad na novinare

Vranješ je dvije godine u saboru bila neprimjetna, da bi zasjala proteklog tjedna, postavljajući ministru obrane Damiru Krstičeviću pitanje koje je toliko ulizivačko da nadmašuje i uobičajene HDZ-ove standarde, pa je i poslovično neartikulirani Krstičević uspio odgovoriti na način koji zvuči pozitivno za njega.

Vranješ to kao da je potaknulo da se još češće javlja za riječ u saboru pa je neki dan izašla na govornicu i održala petominutni govor u kojem je napadala novinarku Slobodne Dalmacije jer je pisala o novcu koji je Vranješ kao zastupnica potrošila na putne troškove i ostala posebna zastupnička prava.

O sebi je imala samo riječi hvale te je čak zaključila i sljedeće: "Svojim radom kao zastupnica osigurala sam preko europskih fondova financijska sredstva za 86 radnih mjesta u 2018. godini.”

Osim novinara, Dragica Vranješ jako ne podnosi i Most pa se i na jedne i na druge obrušila na svom profilu na Facebooku. “Najprije dajete lažne podatke, pokušavate dezinformacijama rušiti ugled i vjerodostojnost zastupnika, a nakon toga iskorištavate teške životne situacije pojedinih građana kako bi galamom sileđijski opravdali izigravanje i zlouporabu pojedinih medija. Kukavičkim bijegom iz sabornice pokazujete svoj karakter i nesposobnost. Naša je odgovornost odgovarati na napisanu i izgovorenu riječ jer bez odgovornosti i granica dobrog ukusa pojedinci javno informiranje pretvaraju u osobni linč. Pojedini novinari iskrivljuju sliku, ne samo o političarima nego i o kvalitetnim novinarima koji vrijedno rade svoj posao”, napisala je u statusu zastupnica Vranješ.

Mladi HDZ-ov zastupnik Bačić Miri Bulju: "Pametan si za popizdit', čobane jedan!"

Dragicu Vranješ, dalmatinsku mladu nadu HDZ-a, u saborskim ispadima je ipak uspio nadmašiti njen generacijski stranački drug i kolega iz saborskih klupa Ante Bačić. 

Nadimak mu je Baćo, diplomirani je ekonomist, godište 1984. On je u sabor uspio ući kao zamjena Damira Krstičevića te ga mjesecima nitko nije primjećivao, sve dok se u jednu saborsku svađu s Mostom nije uključio sljedećim verbalnim doprinosom: "Pametan si za popizdit', čobane jedan!” To je Bačić dobacio zastupniku Miri Bulju, zbog čega se kasnije ispričavao na Facebooku: "Ispričavam se što sam burno reagirao na uvrede zastupnika Mosta, nakon što je zastupnik Panenić zastupnice HDZ-a nazvao kokošima, a zastupnik Nikola Grmoja mene uhljebom. Svjestan sam da moja reakcija nije bila primjerena ni mjestu ni vremenu i žalim što sam odgovorio na provokaciju. Mea culpa."

Da bi hrvatsku javnost Bačić počastio svojim prisustvom u saboru, moralo se posložiti mnogo toga u zvijezdama. Naime, sedmero ljudi koji su bili ispred njega na listi u desetoj  izbornoj jedinici imenovani su na druge funkcije nespojive s dužnosti saborskog zastupnika. I tako je Baćo došao prije godinu i pol u sabor.

Ljudi koji ne mogu kasnije reći da nisu znali što je HDZ

Specifično za ovu novu generaciju HDZ-ovaca je da oni ne mogu tvrditi kako su prevareni ili izigrani. Naime, ekipa koja je u HDZ ušla početkom devedesetih godina, dok ga je vodio Franjo Tuđman, može reći da je to učinila iz nacionalnih i domoljubnih ideala te da su željeli stvarati neovisnu hrvatsku državu i da nisu očekivali da će uslijediti privatizacijska pljačka, ratni zločini, progon novinara, ograničavanje građanskih sloboda i sve ostalo što je obilježilo mračne devedesete. Čak i oni koji su se HDZ-u pridružili u eri Ive Sanadera imaju koliko-toliko podnošljive izgovore; primjerice, mogu reći da ih je privukao poliglotski lider koji je Hrvatsku poveo u NATO i Europsku uniju te da su mislili kako je HDZ-ovsko pljačkanje države ostalo u prošlosti i da je Sanader istinski reformator stranke.

Ali ljudi koji su nakon toga ušli u HDZ doista nemaju nikakav uvjerljiv izgovor za svoju odluku. Riječ je o stranci kojoj se sudi za pljačku države, čiji je bivši predsjednik i premijer također na sudu zbog optužbi za niz teških kriminalnih radnji, o stranci koja je u posljednjh 30 godina proizvela društvo u kojem stotine tisuća Hrvata više ne žele živjeti pa bježe u Irsku i Njemačku.

Nova generacija HDZ-ovaca, dakle, nikako ne može kasnije tražiti od javnosti da im se oprosti jer nisu znali što čine. Znali su jer zna se izvan svake sumnje što je HDZ.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.