Ovo je novih 8 lijekova na listi HZZO-a

Foto: Pixsell/Sanjin Strukic

ZBOG smanjenja lista čekanja, HZZO ugovara dodatne postupke MR-a, CT-a, PET/CT-a i uroterapije kod djece 

Radi smanjenja lista čekanja, prema uputi Ministarstva zdravstva, za razdoblje od 1. studenog do 31. prosinca ove godine HZZO ugovara dodatne postupke uroterapije s biofeedbackom kod djece, magnetne rezonance (MR), kompjuterizirane tomografije (CT) i PET/CT dijagnostike. 

Novih 5830 postupaka

Ugovoreno je sveukupno dodatnih 5830 postupaka MR-a za gradove Čakovec, Split, Rijeka, Osijek, Zabok, Zagreb, Šibenik i Karlovac (za studeni 2815 postupaka MR-a te za prosinac 3015 postupaka MR-a).

Ugovoreno je 500 dodatnih postupaka CT-a za Split (250 postupaka za svaki mjesec). 

Za studeni i prosinac ugovoreno je dodatnih 120 postupaka uroterapije s biofeedbackom kod djece za Zagreb (po 60 postupaka svaki mjesec). 
govoreno je i dodatnih 1600 postupaka PET/CT-a, 800 za studeni i 800 za prosinac (sveukupno 560 postupaka za Zagreb, te sveukupno 1040 postupaka za gradove Osijek, Split i Rijeku).

Upravno vijeće HZZO-a donijelo je odluku o osiguravanju dodatnih sredstava za provođenje spomenutih postupaka. Sredstva za provođenje ove Odluke osigurana su u Financijskom planu HZZO-a za 2018. godinu i u projekciji za 2019. i 2020. godinu. Ugovaranje dodatnih postupaka osigurava se dostupnost i kontinuiranost zdravstvene zaštite osiguranim osobama HZZO-a.

HZZO financira pripravnički staž za 24 doktora medicine

Upravno vijeće HZZO-a donijelo je odluke temeljem kojih će se financirati pripravnički staž za 24 doktora medicine u zdravstvenim ustanovama. 

Donesena je i odluka o raspisivanju novog javnog natječaja za financiranje pripravničkog staža na koji će imati mogućnost javiti se doktori medicine, doktori dentalne medicine, magistri farmacije i magistri medicinske biokemije i laboratorijske medicine za provođenje pripravničkog staža u zdravstvenim ustanovama i kod privatnih zdravstvenih radnika.

Novi lijekovi na listama lijekova HZZO-a

U redovnoj proceduri na važeće liste lijekova HZZO-a stavljeno je 8 novih lijekova, od toga 7 na osnovnu listu lijekova: 

lijek evolokumab za liječenje hiperkolesterolemije, 
kombinacija sofosbuvir+velpatasvir+voksilaprevir za liječenje kroničnog hepatitisa C,
lijek vandetanib, za liječenje karcinoma štitnjače, 
lijek ekulizumab za lječenje atipičnog hemolitičkog uremijskog sindroma (aHUS) i za liječenje paroksizmalne noćne hemoglobinurije (PNH), 
lijek guselkumab za liječenje psorijaze, 
lijek benralizumab za liječenje teške astme  
lijek deferasiroks za liječenje preopterećenja željezom,

i 1 novi lijek na dopunsku listu lijekova: 
kombinacija flutikazonfuroat+umeklidinij vilanterol za liječenje bolesnika s KOPB-om.
  
Dodatno su na liste lijekova stavljene nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova u listi lijekova (na osnovnu listu lijekova 26 lijekova u 70 pakiranja, a na dopunsku listu 5 lijekova u 14 pakiranja).
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.