PARLAMENTARNI IZBORI

Ovo je prvih pet poteza koje će povući Most osvoji li vlast

Foto: FaH

OD STRANAKA i koalicija koje imaju šanse ući u sabor tražili smo da napišu kojih bi prvih pet konkretnih poteza povukle osvoje li vlast ili budu u prilici sudjelovati u njoj. Molbu smo poslali koaliciji Restart, HDZ-u, Domovinskom pokretu Miroslava Škore, Mostu, Zeleno-lijevoj koaliciji, koaliciji Pametnog, Fokusa i Stranke s imenom i prezimenom te  Živom zidu kao posljednjem u nizu onih koji će po relevantnim anketama nakon 5. srpnja sudjelovati u kreiranju nove parlamentarne većine. Od svih smo tražili da svoje prve poteze obrazlože. Domovinski pokret Miroslava Škore jedini nije odgovorio.

Objavljujemo ih redom kojim su odgovarali

Njihove odgovore donosimo bez ikakve novinarske i uredničke intervencije, osim međunaslova, a objavljujemo ih redom kako su nam pristizali. Most je drugi odgovorio na našu molbu.

Mostova obećanja

1. Ukidanje obveznog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori i revizija te ukidanje parafiskalnih nameta.

Mostovo je programsko opredjeljenje stvaranje poslovne klime u Hrvatskoj u kojoj se potiču investicije i poduzetništvo. Jedan od prvih koraka bilo bi ukidanje obveznog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Nakon toga, proveli bismo reviziju cjelokupnog sustava komora, njihovih funkcija, djelovanja i sl. A proveli bismo i reviziju svih drugih parafiskalnih nameta

2. Ukidanje Državnog inspektorata u ovakvom obliku.

Državni inspektorat pretvorili bismo u savjetodavno tijelo koje služi za podršku poduzetnicima i drugima. Ovlasti tog tijela za kažnjavanje ograničili bismo samo na ona postupanja kojima se ugrožava život, zdravlje i sigurnost ljudi i imovine. 

3. Smanjenje broja političara na svim razinama vlasti.

Most je već u prošlom saborskom mandatu uputio u proceduru zakone čijim donošenjem bi se smanjio broj zastupnika u Saboru sa 151 na 120. Izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi predložili smo smanjenje broja lokalnih vijećnika za oko 3000, a predložili smo i da 650 zamjenika načelnika i 393 načelnika i gradonačelnika obavljaju svoj posao kao volonteri bez plaće s obzirom da u njihovim lokalnim jedinicama živi manje od 5000 stanovnika. 

4. Raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog zakona.

Aktualni izborni zakon prepun je anomalija počevši od izbornih jedinica. Razlika u broju birača između najveće i najmanje izborne jedinice trenutno iznosi oko 100.000 birača, a u tim izbornim jedinicama bira se jednaki broj zastupnika. Time je stvorena znatna neravnoteža u „težini“ glasa svakog pojedinog birača što utječe na legalnost izbornog procesa. Zalažemo se i za primjenu 3 preferencijalna glasa čime bi se povećala odgovornost izabranih zastupnika prema biračima, a u praksi suzbile predizborne koalicije te smanjila mogućnost za postizbornu trgovinu poput one koja se dogodila u 9. sazivu Sabora. Uveli bismo i elektroničko i dopisno glasovanje kao poticaj većoj izlaznosti i lakšem ostvarivanju biračkog prava za sve hrvatske građane. A kao što je prethodno rečeno smanjili bismo broj zastupnika u Hrvatskom saboru.

5. Unaprjeđenje postupka imenovanja i napredovanja sudaca i državnih odvjetnika.

Postupak izbora pravosudnih dužnosnika bismo depolitizirali, osigurali veći utjecaj struke, povećali transparentnost postupka uvođenjem audiovizualnog snimanja razgovora s kandidatima te bismo inzistirali na provjeri svih kandidata i njihovoj odgovornosti za podatke o sebi koje su lažno iznijeli ili zatajili. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.