Ovo je žena zbog koje bi mogla pasti švedska vlada

Foto: Profimedia

ŠVEDSKA SE, uslijed ultimatuma koji je Turska postavila vezano uz ulazak Švedske i Finske u NATO, našla u velikoj političkoj krizi. 

Predsjednica švedske socijaldemokratske vlade Magdalena Andersson zaprijetila je da će podnijeti ostavku bude li sljedećeg tjedna u parlamentu izglasano nepovjerenje ministru pravosuđa Morganu Johanssonu. Njegovu ostavku traži desnica s obrazloženjem da se sigurnosna situacija pogoršala. Paralelno s ovime dolazi do previranja u švedskoj politici zbog zahtjeva koje je postavila Turska koja se, preko ulaska Švedske u NATO želi obračunati s prokurdskim političkim snagama u toj zemlji, po istom principu kao i u susjednoj Finskoj. 

Presudni glas mogao bi doći upravo od Amineh Kakabaveh, švedske parlamentarne zastupnice kurdskog podrijetla koja je izabrana na listi Ljevice, ali je 2019. godine napustila ovu stranku reformiranih komunista i djeluje samostalno.

Kakabaveh svakako nije saveznica parlamentarne desnice i u drukčijim okolnostima teško da bi podržala inicijativu za rušenje socijaldemokratskog ministra. Međutim, upravo je Kakabaveh ona na koju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan misli kad kaže da u švedskom parlamentu sjede teroristi.

Naime, Kakabaveh ne samo da se snažno protivi bilo kakvom popuštanju Erdoganovim zahtjevima kako bi pristao na primanje Švedske u NATO nego je bliska PYD-u, prokurdskoj stranci koja djeluje na sjeveru Sirije, a u mladosti se i sama borila među Pešmergama.

"Trenutačno nemam razloga podržati zahtjev Švedskih demokrata, ali ne znam što će se događati oko pristupanja NATO-u. Samo želim čuti o čemu se govori na sastancima s turskim dužnosnicima. Ako vlada učini ustupak Erdoganu, s kojim se ne slažem, mogla bih podržati glasanje o nepovjerenju ministru pravosuđa", jasna je bila Kakabaveh, koja k tome apelira da Švedska povuče zahtjev za ulaskom u NATO.

Kao što je poznato, Erdogan je namjeru Švedske i Finske da pristupe Sjevernoatlantskom savezu iskoristio kako bi blokirao proces i ishodio određene ustupke od dviju nordijskih zemalja. Pred Švedsku je turski predsjednik čak iznio pet konkretnih zahtjeva, tražeći prekid podrške i financiranja turskim političkim i paravojnim organizacijama te ukidanje švedskog embarga na prodaju oružja Turskoj koji je uveden prije nekoliko godina. 

Nejasna situacija oko toga kako će završiti priča s turskim zahtjevima kojima uvjetuje ulazak Švedske i Finske u NATO sada se proširila i na priču o opstanku aktualne švedske vlasti. 

Prilično je jasno da ispunjavanje strateškog cilja nacionalne sigurnosti aktualnoj premijerki Andrersson gotovo jamči pad vlade. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.