Ovo se još nikad nije dogodilo u Hrvatskoj

Foto: EPA

Andrej Plenković je čovjek koji se naviknuo mijenjati ministre. U dva mandata promijenio ih je trideset, a čak polovica morala je otići zbog raznoraznih afera. No ovo što smo vidjeli jučer dogodilo se prvi put u njegovom mandatu, a sličan primjer teško je naći i u više od 30 godina hrvatske samostalnosti. 

Afera s reketarenjem, u čijem je središtu dojučerašnji savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević, izbila je u utorak ujutro. Prema snimkama i transkriptima, Lovrinčević preko posrednika, novinara Mreže TV Marina Vlahovića, nudi novac televiziji kroz oglašavanje iz sredstava raznih institucija i firmi koje su pod Ministarstvom gospodarstva. Pri tome bi dio novca išao Vlahoviću i Marku Ljubiću, također voditelju na Mreži TV, a za dio novca, kako je iz snimke protumačio Nacional, koji ju je i objavio, Lovrinčević traži da mu se naknadno vrati.

Nešto iza 14:30 stigla je informacija da je smijenjen Lovrinčevićev nadređeni - ministar gospodarstva Davor Filipović, a nešto kasnije da je s njim u kompletu smijenjen i Lovrinčević. 

 

Izvor: Nacional.hr

Plenkoviću više trebalo za smjenu uhićenog ministra nego za smjenu Filipovića, kojem je krimen navodno samo to što je odabrao krivog savjetnika

Plenkovićeve dvije vlade u nešto manje od osam godina nanizale su afera i afera, no on nikada ovako promptno nije reagirao ni na jednu od njih, smjenom ne samo involviranog savjetnika nego i ministra koji se u aferi direktno ne spominje kao akter. 

Plenković je, valja se sjetiti, jedini premijer u novijoj hrvatskoj povijesti kojem je ministar uhićen na dužnosti. Radilo se, možda ćete se sjetiti u toj hrpi otpisanih ministara, o Darku Horvatu. Uhićen je u subotu ujutro. Premda je bio lišen slobode, pa nije ni mogao obavljati svoju funkciju, ministar je prestao biti tek u 19 sati navečer. 

Plenkoviću je, dakle, više trebalo za smjenu ministra kojeg mu je policija uhitila dok je bio na dužnosti nego za smjenu ministra koji je, kako tvrdi sam Plenković, kriv (samo) zbog toga što je imenovao Lovrinčevića za savjetnika. (Ovdje bismo mogli postaviti i pitanje kako to da u isto vrijeme Plenković nije kriv ni za jedan od desetaka krivih odabira ministara.)

Ovakvu žustru i brzu reakciju na, po svemu sudeći, koruptivnu aferu mogao bi čovjek pohvaliti jer Hrvatska bi, sasvim sigurno, bila bolja zemlja kada bi ovakvo rješavanje koruptivnih afera postalo standard. Moglo bi se to pohvaliti kada ne bismo znali kako je Plenković reagirao u petnaestak prijašnjih afera svojih ministara, ali i što mu je najvjerojatnije motivacija za ovakvu netipičnu smjenu ministra u njegovoj vladi. 

Ključni su Plenkovićevi motivi

Upravo na moguće motive ovakve promptne i beskompromisne premijerove reakcije treba obratiti posebnu pozornost. 

Prvi motiv razotkrio je sam Plenković na presici. Naime, iz presice, koju je jučer držao dva sata nakon što je iscurila informacija o smjeni, bilo je sasvim jasno da ga mnogo više žulja javnosti objektivno nevažan dio afere - da je Most od Lovrinčevića, posredstvom Vlahovića, dobivao očito istinite informacije o plinskoj aferi. "Imali smo svašta, ali to još nismo nikada imali. Za tako nešto nema ni sekunde čekanja ni oklijevanja", rekao je Plenković o, kako je rekao, političkoj sprezi protiv njegove vlade. 

I to nas dovodi do važne paralele.

Samo je jednom Plenković ovako odrješito reagirao, u pitanju je bila ista stranka

Jedini je put Plenković ovako odrješito reagirao oko smjene ministara u prvom mandatu, kada je naprasno, na sjednici vlade, smijenio četiri Mostova ministra jer su odbili glasanjem podržati ministra financija Zdravka Marića, koji je u tom trenutku bio opterećen aferom Agrokor.

Paralela je jasna - i tada je reagirao zbog onoga što je protumačio kao izdaju, a da stvar bude još zanimljivija, i taj se put radilo o Mostu, koji je tada i postao crvena krpa Plenkoviću. 

Presicu posvetio svojoj sujeti, a ne korupciji 

Ipak, prilično je nevjerojatno da je Plenković gotovo cijelu presicu govorio o "dilanju informacija Mostu" da bi ih ta stranka koristila protiv vlade. 

"Sad vidimo da je cijela ova operacija u političkom smislu, koja je trajala prije šest mjeseci, bilo korištenje informacija koje su dobivali iz samog Ministarstva od ministrovih najbližih ljudi. Čista sprega tog gospodina, medija i dijela oporbe. Mi smo u političkom smislu vidjeli potpuno razotkrivanje Mosta. Oni su dostavljeno fabricirali i koristili protiv vlade."

Nije jasno zašto Most ne bi koristio informacije o plinskoj aferi koja nije izmišljena, nego je stvarna, premda se Plenković svojski trudio učiniti je nebitnom. No jasno je da je Plenkovića ta činjenica uznemirila znatno više od korupcije, premda je ono što je Lovrinčević dogovarao s Vlahovićem nazvao školskim primjerom korupcije. 

Smijenio Filipovića iako nije siguran u autentičnost snimki i poruka

Postoji ovdje još jedan zanimljiv detalj. Plenković je Filipovića, po liniji odgovornosti za pogrešan odabir Lovrinčevića za savjetnika, smijenio iako nije, kako je sam priznao, siguran u autentičnost snimki i poruka koje su isplivale u javnost. Plenković je jučer o porukama i snimkama izgovarao konstrukcije poput "ako se sadržaj pokaže točnim" i "ako je autentičan", a i danas je na sjednici vlade govorio na sličan način. No svejedno je u samo nekoliko sati smijenio Filipovića. Napomenimo da su od objave poruka u kojima su informacije prenošene Mostu do vijesti o smjeni prošla točno dva sata. 

Bliže se i izbori

U svemu ovome ne treba smetnuti s uma ni to da su izbori sve bliže, što je također moglo utjecati na Plenkovićevu novootkrivenu sposobnost za brzo smjenjivanje ministara, koju je, u doduše bitno drugačijim okolnostima, pokazao i kod smjene Marija Banožića nakon nesreće sa smrtnom posljedicom koju je ovaj izazvao. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.