Ovo su najveće afere Zdravka Marića

Foto: Igor Soban/PIXSELL, Index/Vlada RH

ZDRAVKO MARIĆ u nijednoj državi Europske unije nakon afere s Agrokorom ne bi mogao biti ne samo ministar vlade nego ni blizu ikakve vlasti, riječi su to koje je Index napisao još 2017. godine u jeku afere Agrokor.

Pet godina poslije Marić doista više nije ministar. Ali ne zbog afere Agrokor, kao niti zbog drugih afera čiji je bio protagonist, već zato što je to sam htio. Kako doznaje Index, on je dao ostavku još prije nekoliko tjedana. Još je uvijek misterij što će Marić raditi nakon odlaska iz vlade.

Znao sve o krizi u Agrokoru, ali je o tome lagao javnosti

Govoreći o aferama, najupečatljivija je afera Agrokor iz 2017. godine. Nacional je objavio dokumente iz kojih je vidljivo da je ministar financija Zdravko Marić znao sve o krizi u Agrokoru još godinu dana ranije, ali je o tome lagao hrvatskoj javnosti.

>> Marić je znao sve o stanju u Agrokoru, ali je lagao

Riječ je o internim dokumentima Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), u kojoj je Zdravko Marić bio šef Nadzornog odbora, a koji pokazuju da je Uprava HBOR-a još krajem 2016. bila detaljno upoznata s ozbiljnim poslovnim problemima u kojima se našao Agrokor.

HBOR je unatoč tome krajem 2016. kreditirao posrnuli Agrokor s 48.3 milijuna eura iako je u to vrijeme postalo jasno kako ima ozbiljnih problema s naplatom svojih dugovanja. Podsjetimo, Marić je prije ulaska u politiku radio upravo u Agrokoru, u kojem je bio na mjestu izvršnog direktora zaduženog za tržišta kapitala.

"Agrokor je i dalje dobra kompanija, ne vjerujem da će doći do bankrota", rekao je Marić 26. siječnja 2017. pa dodao: "Proteklih godinu dana kao ministar pratim Agrokor kao i svaku drugu kompaniju. A što se tiče same situacije, mislim da su i iz same kompanije jučer u priopćenju jasno naznačili da ne postoje rizici što se tiče njihovih obveza u dogledno vrijeme."

Opovrgavale ga riječi Ramljaka

Da je Marić morao znati za situaciju u Agrokoru još krajem 2016. godine, potvrdio je i vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak koji je u svibnju 2017. rekao da se to u poslovnim krugovima znalo dobrano prije početka 2017. godine.

Suočen s ovim optužbama, Marić je rekao da nije lagao niti je to ikad činio.

"Taj kredit, o kojemu govorimo, koji je opjevan i u medijima i u javnosti toliko puta spomenut, ponovna je reciklaža istoga. Odobrenje za kredit ne podnosi se Nadzornom odboru, nego banci. U banci postoje stručne službe koje rade analize kako bi odobrile kredit. Temeljem tih analiza uprava je donijela odluku da se odobre ti krediti, a Nadzorni odbor je tražio suglasnost zbog iznosa", rekao je.

Preživio glasanje u saboru

To je bilo vrijeme prije nego što se razbuktala afera Hotmail, odnosno prije nego što je proizašlo kako Andrej Plenković i Martina Dalić nisu samo namjerno obmanjivali hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru nego su i kao premijer i potpredsjednica vlade iskoristili svoje položaje kako bi posebna skupina koju su odabrali mogla zaraditi desetke, ako ne i stotine milijuna kuna na poslovima u Agrokoru.

>>Plenkoviću, kupljena većina u saboru nije dokaz Marićeve nevinosti

U to vrijeme, Zdravko Marić preživio je glasanje o povjerenju u saboru. Prikazivao je to HDZ tada kao veliku pobjedu, kao dokaz da je Marićeva "nevinost" neupitno dokazana. A ustvari, tek je kupio ljude koji su izvisili cijenu po kojoj im neće smetati Marić u vladi. Točnije, na kraju su presložili sabor.

>>Saucha je glasom za Marića spašavao svoj život

Ruku za Marića digao je i saborski zastupnik, nekada visoko pozicionirani SDP-ovac Tomislav Saucha, kojega je DORH tada kao glavnog okrivljenika teretio za krađu novca od dnevnica isplaćenih u Milanovićevoj vladi tijekom SDP-ovog mandata.

Zbog tog glasa je glasanje oko Marića završilo neriješeno: 75 zastupnika izjasnilo se za njegovu smjenu, 75 za ostanak.

Godinu poslije je definitivno dokazano - Marić je lagao

Uglavnom, predstavljano je to pobjedom i dokazom da je Marić tobože nevin, no nešto poslije dokazano je da je Marić lagao.

>>Institucije su odradile posao i kažu da je vlada lagala o Agrokoru. Što sad?

Prvo je u kolovozu 2018. Marić svjedočio pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, u postupku održanome zbog sumnji da nije priznao razmjere svoga utjecaja u slučaju Agrokor, u kojemu je ranije bio menadžer.

"Čitam i vidim jako puno konstrukcija da sam govorio neke laži i neistine. To je lako provjerljivo", izjavio je Marić nakon sastanka užeg kabineta vlade te novinare uputio da dobro pogledaju što ga je Povjerenstvo pitalo i što je on odgovorio.

"Vidjet ćete i sami da tu nema nikakvih neistina, dapače", istaknuo je Marić te dodao kako poštuje sve hrvatske institucije, što mu je dužnost kao dužnosniku i građaninu.

Ipak, u prosincu iste godine, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je odlučilo kako su aktualni ministar financija Zdravko Marić i bivša potpredsjednica vlade Martina Dalić "povrijedili načelo obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor". Narodski rečeno, Povjerenstvo je utvrdilo da su članovi vlade lagali javnosti kada su donosili jedan od najvažnijih zakona u modernoj Hrvatskoj.

Prijateljstvo s Jollyjem

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i 2020. godine je ustvrdilo da je ministar financija Zdravko Marić povrijedio načela djelovanja zbog sudjelovanja u odlučivanju o dodjeli kredita HBOR-a tvrtki njegova prijatelja Josipa Stojanovića Jollyja.

>>Povjerenstvo donijelo odluku protiv ministra Marića, sve je povezano s Jollyjem

Postupak protiv Marića pokrenut je lani u prosincu zbog moguće pristranosti jer se kao ministar financija i predsjednik nadzornog odbora HBOR-a nije izuzeo prilikom odlučivanja o dodjeli kredita Stojanovićevoj tvrtki Olympia Vodice, koja je dobila HBOR-ov kredit za gradnju hotela, iako je više puta u medijima jasno i glasno naveo da mu je Stojanović osobni prijatelj.

Povjerenstvo je u istom predmetu odlučilo da Marić nije povrijedio zakon vezano za odlazak na utakmicu na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, gdje je viđen sa Stojanovićem na utakmici Hrvatske i Engleske, jer je dostavio dokaz da je sam platio kartu za utakmicu.

Ljetovao na jahti poduzetnika čije je ime prvo skrivao

Od ostalih afera, istaknimo i prošlogodišnje ljetovanje Marića na jahti poduzetnika Blaža Pavičića. Marić je prvo odbio dati ime vlasnika jahte, da bi zatim, nakon što je otkrio ime, rekao kako taj poduzetnik nema veze s njegovim resorom u smislu poreznog duga ili kredita HBOR-a te da su koncesije koje posjeduju Pavičićeve tvrtke ionako unutar resora Ministarstva prometa.

>>Doznajemo: Marićevi ljudi nadležni za biznis čovjeka koji je ugostio Marića na jahti

>>Zašto je problematično Marićevo ljetovanje na jahti Blaža Pavičića?

Iako su Marić i Pavičić pokušavali uvjeriti javnost da nema sumnje na sukob interesa, Index Istrage otkrile su kako je za poslovanje Pavičićevih tvrtki ipak ključno Ministarstvo financija, odnosno Carinska uprava. Naime, Pavičićeve tvrtke posjeduju niz vlastitih carinskih i trošarinskih skladišta te obavljaju opskrbu brodova, za što imaju i osam važećih koncesija.

Još jedno problematično ljetovanje

Osim ovog ljeta, i 2019. godine Marić je snimljen na brodu jednog prijatelja, opet poduzetnika. Radilo se o dubrovačkom poduzetniku Tomislavu Krmeku, bivšem interventnom policajcu, a danas poduzetniku koji unosno posluje s državom, a o čemu više možete pročitati ovdje.

Marić, koji ranije nije otkrio identitet prijatelja s kojim je boravio na brodu 2019. godine, potvrdio je da je bio na katamaranu Lagoon 39 s Tomislavom Krmekom. Rekao je da je on njegov prijatelj i da se poznaju 25 godina.

"To nije bilo ljetovanje, bila je riječ o poludnevnom izletu koji je trajao svega nekoliko sati. Ja sam u tom trenutku bio s obitelji u Komiži, susreli smo se s prijateljima koji su bili na ljetovanju, ujutro smo isplovili, otišli do jedne uvale okupati se, mi smo se vratili u Komižu, a oni su nastavili dalje", kazao je Zdravko Marić za Jutarnji.

Platio nižu cijenu u jednom od najskupljih hotela na Jadranu

Ove godine Zdravko Marić ljetovao je u luksuznom hotelu u Malom Lošinju, za što je platio znatno nižu cijenu.

Kako je objavio portal Oštro, Marić je ljetovanje za suprugu, sina i sebe platio 291 euro za noć, za apartman u kojem noćenje stoji više od tisuću eura. Riječ je o hotelu Bellevue, jednom od najskupljih na Jadranu, koji pritom dobiva povlaštene kredite Hrvatske banke za obnovu i razvitak, u kojoj je Marić šef Nadzornog odbora.

>>Marić o popustu u hotelu: Sami su mi ponudili luksuz, to mi se stalno događa

Marić je ustvrdio da je rezervirao jeftiniji smještaj, a sam hotel mu je onda ponudio luksuzniji za istu cijenu.

"Ja na tu odluku nisam utjecao niti sam to tražio. Privatno, i puno prije nego sam bio ministar nije mi se jedanput dogodilo, ne samo u Hrvatskoj nego i vani, da dobijete nekakvu višu kategoriju. Govorim fakte i činjenice", rekao je Marić pa dodao:

"I ta situacija i takva kakva je, unapređenje smještajne jedinice, ne dovodi me niti bi me ikad dovelo u bilo kakav vezani, zavisni položaj prema toj osobi, odnosno prema toj grupaciji. Kao i da govorimo o nekoj aviokompaniji, što je također nerijetki slučaj. Naravno da se to ne događa svima i nije to vezano samo za nekog tko je ministar."