Ovo su naslovnice svjetskih novina o debati

Foto: EPA, Newseum

PRVA predsjednička debata između američkog predsjednika Donalda Trumpa i bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, održana jučer u Clevelandu, bila je ružna, agresivna i puna gorčine.

Trump je već u prvih deset minuta debate počeo nasrtljivo prekidati Bidena, ali i voditelja Chrisa Wallacea. Bidenu je pak trebalo manje od 12 minuta da Trumpa nazove "lažljivcem" i "klaunom".

Trump mu je i dalje upadao u riječ pa mu je Biden rekao da začepi, što je postao jedan od pamtljivijih trenutaka debate.

"Kaos, poniženje..."

Američke i svjetske novine raspisale su se o debati i složile se u jednom - bila je kaotična i sramotna.

Daily News i New York Times debatu su nazvali kaosom, dok je Washington Post napisao da se pretvorila u vatrenu svađu Bidena i Trumpa.

"Nacionalno poniženje", pisalo je na naslovnici britanskog Guardiana. Francuski Le Monde debatu je usporedio s cijelom 2020., jednom od najluđih godina u povijesti čovječanstva.

Glavni međunarodni urednik njemačkog Deutsche Wellea Richard Walker rekao je kako je debata "još jedan dokaz da je američka demokracija u prilično dronjavom stanju".

Rusi se ne žele uplitati

Debata se komentirala i na Weibu, kineskoj inačici Twittera.

"Je li ovo civilizacija u američkom stilu?" i "Osjećao bih se očajno da sam Amerikanac" samo su neki od komentara.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, nije želio detaljnije analizirati debatu. 

"Naravno da svjedočimo novom trendu u političkoj i izbornoj kulturi u Sjedinjenim Državama. Ali ne želimo to komentirati i davati bilo kakve procjene, jer bi se to odmah shvatilo kao pokušaj uplitanja", rekao je Peskov novinarima.

"Sućut Americi"

Izraelski televizijski voditelj Yonit Levi na Twitteru je objavio: "Sućut Americi. Niže od ovog ne može." Catherine Lu, tajvanska voditeljica Yahoo vijesti, rekla je da "nije mogla prepoznati riječi, nego samo međusobno isprepletene glasove".

Mađarski novinar Andras Petho u debati je našao ipak nešto pozitivno u odnosu na svoju zemlju.

"Usprkos svim pričama o tome koliko je debata bila loša, barem je imate. U Mađarskoj je posljednja rasprava prije parlamentarnih izbora bila 2006.", napisao je Petho na Twitteru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.