Ovaj švedski političar bori se protiv imigracije - iako je i sam imigrant

Screenshot: BBC News
 
HANIF Bali je član švedskog parlamenta. No osim njegove mlade dobi - ima samo trideset godina - Bali se ističe po još nečemu.
 
Naime, Bali je vrlo kritičan prema masovnoj imigraciji u ovu skandinavsku zemlju, poznatu kako po svom izvanrednom životnom standardu tako i po svojoj progresivnoj i multikulturalnoj politici. No ni to ne bi bilo čudno da Bali, kao što mu i ime sugerira, nije i sam doseljenik u Švedsku. 
  
Bali je došao u Švedsku iz rodnog Irana kao trogodišnje dijete političkih aktivista koji su ga poslali u Europu iz straha za njegovu sigurnost. Tu je dobio azil i većinu djetinjstva proveo s različitim udomiteljima. Politički se angažirao već sa 16 godina. Zastupnik je Umjerene stranke, koja se politički nalazi na desnom centru. Na njihovoj je listi prvi put izišao na izbore 2010., kao najmlađi kandidat te stranke. 
 
Uspoređuju ga s Trumpom i Milom Yiannopolousom
 
Bali je postao neočekivana zvijezda među švedskim desničarima, a neki su ga usporedili i s Donaldom Trumpom te s kontroverznim britanskim političkim komentatorom Milom Yiannopolousom zbog njegovog vještog korištenja društvenih medija za vlastitu promidžbu, njegove izravne i konfliktne retorike prema političkim protivnicima, kao i njegovih tvrdokornih stavova o imigraciji i multikulturalizmu. 
 
Da je njegov publicitet nadišao granice Švedske, svjedoči i prilog koji je BBC snimio o njemu. ''Kad uspoređujem svoje djetinjstvo s mojim prijateljima, oni su užasnuti'', kaže ovaj iranski Šveđanin u prilogu: ''Došao sam u drugu iransku obitelj sjeverno od Stockholma. Dolazili su kući svaki dan i govorili: 'Ovo je zemlja prilika.'''
 
 
''Globalna politika uvijek je bila tema za stolom u kući. Bio je to rat u Iraku, a ja sam bio pristaša toga. Postao sam član (Umjerene stranke) tada'', objašnjava Bali, kojem je danas politička preokupacija ipak nešto drukčija. Švedski imigracijski sustav previše opterećuje socijalnu skrb, obrazovanje i policiju. 
 
Bali: Švedska vlada poručuje izbjeglicama da su dobrodošli ako mogu platiti krijumčara
 
''Trebali bismo se odmaknuti od ovog 'krijumčarskog' sustava azila koji imamo sada. Oko 85 % (azilanata) su muškarci, koji prijeđu Mediteran. Vlada koja sebe naziva feminističkom i koja se naziva humanitarnom supersilom zapravo poručuje ljudima: 'Svi ste dobrodošli ovamo, ali samo ako imate novca za platiti krijumčara, ako ste snažan mladi muškarac ili ako ste žena udana za snažnog mladog muškarca.'" 
 
O njegovoj popularnosti svjedoči i dvostruko veći broj sljedbenika na Twitteru od švedskog premijera. ''Društveni mediji su kruh i maslo javnog mnijenja danas. Ne bih mogao biti gdje jesam bez sljedbenika koje imam. Stranka bi me se vjerojatno odavno riješila'', smatra Bali. 
 
No u svojim objavama na društvenim mrežama ovaj mladi švedski političar često koristi simbole i fraze povezane s ekstremističkom ''alternativnom desnicom'', iako on inzistira da ih koristi u šali, ''kako bi ismijavao oboje (alternativnu desnicu i ljevicu)''. ''Ja sam bradati imigrant, a oni su bjelački nacionalistički pokret koji vjeruje da vaš moral proizlazi iz vaše genetike i boje kože", kaže za svoj odnos s alt-desnicom. "Oni dijele ideju politike identiteta, i zbog toga ih oboje ismijavam'', kaže. Zajedno s drugim mladim političarima obraća se novoj generaciji glasača, onima koji posjećuju Reddit, Imgur ili 4chan. 
 
No kritičari smatraju da se dodvorava ekstremnoj desnici u Švedskoj ili da je jednostavno trol. ''Ja ne ganjam naslovnice, nisam provokator'', inzistira Bali, unatoč kritikama: ''Uspoređivali su me s raznoraznim nacistima i nekako sam shvatio - hej, nema veze kažem li to (što imam za reći) na ispravan način, oni ne žele da to kažem. Dobivam golemu količinu negativnih reakcija, ali jednostavno me nije briga.''
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.