Pablo Neruda nije umro od raka, dao ga je ubiti diktator Pinochet?

JEDAN od najvećih pisaca 20. stoljeća Pablo Neruda nije umro od raka prostate nego ga je dao likvidirati čileanski diktator Augusto Pinochet, prenosi agencija AFP.

Ovo šokantno svjedočanstvo iznio je nekadašnji osobni Nerudin asistent Manuel Araya, koji tvrdi da ga je Pinochet dao ubiti "jer je bio intelektualac kojega nipošto nije želio imati u opoziciji".

Neruda je službeno umro od raka prostate 23. rujna 1973., no Araya kaže da je u bolnicu zapravo odveden iz sigurnosnih razloga, a ne zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Asistent velikog nobelovca ispričao je novinarima da mu se Neruda povjerio da je od nepoznatog liječnika dobio injekciju koja mu je izazvala alergijsku reakciju, spriječivši ga da narednog dana otputuje u Meksiko.

Odmah se oglasila i piščeva fondacija koja je teoriju odbacila i priopćila da nije pametno graditi novu verziju Nerudine smrti samo "na osnovu mišljenja njegovog vozača".

Neruda je  1971. dobio Nobela za književnost, a zbog  članstva u Čileanskoj komunističkoj partiji, njegovo je djelo bilo zabranjeno u vrijeme Pinochetove vojne diktature.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.