Pad stambene gradnje u Njemačkoj produbljen u srpnju

Foto: EPA

Pad aktivnosti u njemačkom sektoru stambene gradnje intenzivirao se u srpnju, prema istraživanju instituta Ifo objavljenom danas, koje je pokazalo da se rekordan broj tvrtki žali na sve manje narudžbi u tom sektoru.

U srpnju je udio tvrtki koje muči manjak narudžbi povećan na 40,3 posto, nasuprot njihovu udjelu od 34,5 posto u lipnju i tek 10,8 posto u srpnju 2022. godine, objavio je njemački ekonomski institut Ifo.

"Oluja je na pomolu. Nakon višegodišnje ekspanzije, nove poslove sada koče više kamatne stope i drastičan porast troškova gradnje", rekao je Klaus Wohlrabe, Ifov voditelj istraživanja.

Premda se udio građevinskih tvrtki koje se žale na otkazane narudžbe u srpnju ponešto smanjio, na 18,9 posto, on je još uvijek znatno iznad dugogodišnjeg prosjeka od 3,1 posto.

Visoki troškovi gradnje i poteškoće u pristupu financiranju

Mnoge se tvrtke snalaze zahvaljujući starim narudžbama koje dovršavaju, objavio je Ifo. No, njegovo je istraživanje pokazalo da je 10,5 posto tvrtki u tom sektoru izvijestilo o financijskim problemima, što je dvostruko više nego godinu dana prije.

Prošlotjedni podaci statističkog ureda Destatisa pokazali su da se broj izdanih građevinskih dozvola za stanove u Njemačkoj smanjio za 27 posto u prvoj polovini 2023., naglašavajući pad potražnje koji pogađa građevinski i sektor nekretnina.

Statistički ured pad potražnje pripisuje visokim troškovima gradnje i poteškoćama u pristupu financiranju, što su čimbenici koji su produbili stres u širem sektoru.

Njemačka je dugo imala koristi od razdoblja jeftinog novca koje je potaknulo procvat sektora nekretnina, ali sada se on bori s velikim preokretom jer Europska središnja banka podiže kamatne stope kako bi suzbila inflaciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.