Pahor i Van der Bellen za unapređenje prava slovenske manjine u Austriji

Foto: EPA

PREDSJEDNICI Slovenije i Austrije Borut Pahor i Alexander van der Bellen složili su se u Ljubljani da dvije zemlje imaju odlične odnose, no da treba unaprijediti položaj slovenske manjine u Austriji.

 "Mislim da je ispravno tražiti najviše. Ispravno je očekivati ​​da se obveze iz međunarodnih ugovora i bilateralnih sporazuma u potpunosti ispunjavaju", istaknuo je Pahor.
 Dodao je da su prava te manjine regulirana Austrijskim državnim ugovorom (ADP) iz 1955. godine i da se Austrija zalaže za njegovo ispunjavanje.

Austrijski predsjednik također je priznao da je tretman slovenske manjine u Austriji otvoreno pitanje.

Van der Bellen je ponovio da Austrija teži službenom priznanju njemačkog govornog područja u Sloveniji kao dijela slovenskog društva. Bilo bi zadovoljstvo kada bi bila ravnopravna s talijanskom i mađarskom manjinom, rekao je.

Pahor je rekao da je Slovenija izdvojila sredstva za skupinu njemačkog govornog područja te da se i sam nekoliko puta susreo s njezinim predstavnicima, no da parlament ne razmišlja o promjeni statusa kako bi postala manjina.

Dvojica predsjednika također su se založila da Bosna i Hercegovina ovog mjeseca dobije status kandidata za članstvo u EU. Izrazili su žaljenje što Austrija u četvrtak nije podržala članstvo Bugarske i Rumunjske u Schengenu.

Među središnjim temama razgovora dvojice predsjednika bili su i rat u Ukrajini i klimatske promjene.

Van der Bellenov posjet posljednji je službeni posjet nekog stranog državnika Sloveniji tijekom mandata predsjednika Pahora, kojemu u prosincu istječe drugi mandat. Naslijedit će ga novoizabrana predsjednica Nataša Pirc Musar, koja će 23. prosinca preuzeti dužnost.