Pakistanci u dva tjedna ubili 700 talibana

PAKISTANSKA vojska je tijekom dvotjedne ofenzive na sjeverozapad zemlje ubila najmanje 700 talibana, rekao je pakistanski ministar unutarnjih poslova Rehman Malik. Pakistan želi još novčane pomoći SAD-a da bi se brže mogao obračunati s talibanskom prijetnjom.

Tijekom vikenda vojska je u borbama u regijama Swat, Dir i Buner ubila 200 talibana i zauzela ključne strateške pozicije, rekao je Malik i dodao kako će se ofenziva nastaviti dok se "ne poraze svi ekstremisti". Vojska je dosad prijavila 20 smrti u svojim redovima.

Pola milijuna izbjeglica

Po podacima UN-a, 200 tisuća ljudi već je pobjeglo iz regije, a dodatnih 300 je u bijegu. Talibani u bijegu pred vojskom raznose škole i gađaju civile minobacačima i raketama. Broj civilnih žrtava teško je odrediti. Svjedoci govore o tome kako se uz cestu mogu naći tijela mrtvih civila, te kako vojska bez diskriminacije bombardira sela u kojima vjeruje da se nalaze talibani.

Malik je prošli tjedan bio u posjetu SAD-u zajedno s pakistanskim predsjednikom Asifom Alijem Zardarijem. Nakon povratka iz SAD-a rekao je kako Pakistan ima dobru volju, ali nema sredstava kojima bi se uspješno izborio protiv dobro naoružanih talibana. Izrazio je nadu da će međunarodna zajednica pobjeći.

Američki predsjednik Barack Obama obećao je 1,5 milijarde dolara vojne pomoći Pakistanu, pod uvjetom da se pokaže volja za borbom s ekstremistima. Kongres traži dodatne garancije oko napretka demokracije prije nego dozvoli slanje novaca.

Međunarodna pomoć

Zardari je u seriji intervjua u SAD-u rekao kako njegova zemlja treba puno više pomoći. Odbacio je mogućnost da talibani sruše vladu, i nije dao informacije o nuklearnom arsenalu svoje zemlje, rekavši kako Pakistan po tom pitanju ima pravo na privatnost.

Talibani su krajem travnja prekinuli dvomjesečno primirje koje je vladalo nakon dogovora s vladom oko uvođenja šerijata u regiju koja obuhvaća Dir, Swat i Buner. Prije toga je u Swata dvije godine bjesnila islamistička pobuna.

Samo nekoliko dana nakon što je sporazum formalno stupio na snagu, talibani su napustili Swat i ušli u Buner, izazvavši tako reakciju vojske. Nema naznaka oko toga kad bi vojna ofenziva mogla završiti i kako, ali sukobi na 100 kilometara udaljenosti od glavnog pakistanskog grada Islamabada zabrinjavaju sve promatrače.

J.D.
Foto: AFP
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.