Prodaja nekretnina manja nego što je bila za vrijeme Domovinskog rata

PO PRVIM podacima o prodaji nekretnina u siječnju ove godine može se očekivati krah cijele stanogradnje, jer u odnosu na prošlu godinu prodaja je pala od 70 do 80 posto.

Teško vrijeme očekuje građevinske tvrtke koje su izravno pogođene smanjenjem gradnje stanova, no problemi se očekuju i u sektoru prodaje stanova, arhitektonskim tvrtkama te u mnogim gospodarskim subjektima koji se bave uređivanjem stanova.

Čak 20 posto građevinskih tvrtki već imaju blokirane račune

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Dubravko Ranilović tvrdi kako je prodaja stanova pala zbog smanjenja izdavanja kredita i psihoze izazvane recesijom. Kaže kako čak niti u vrijeme Domovinskog rata stanje nije bilo tako loše, a čak je 20 posto građevinskih tvrtki već u blokadi.

Dobre vijesti za one koji imaju dovoljno novca za priuštiti si nekretninu u ovo krizno vrijeme je ta da će cijene stanova pasti, dok Ranilović tvrdi kako će se cijene nekretnina samo svesti u realne okvire. Ističe kako se ne može očekivati da cijena kvadrata padne ispod cijene gradnje, a pad cijene od 40 posto nije realan. Iz branše prodavatelja nekretnina kažu kako je cijena za sada pala oko 10 posto, a i to ovisi o tipu nekretnine koja se kupuje.

I.Kri.
Foto: Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.