Palestinski predsjednik ide na pogreb bivšeg izraelskog premijera

Foto: Hina

PALESTINSKI predsjednik Mahmud Abas prisustvovat će pogrebu bivšeg izraelskog predsjednika i dobitnika Nobelove nagrade za mir Shimona Peresa, rekli su u četvrtak palestinski dužnosnici i dodali da će to biti jedan od njegovih rijetkih posjeta Jeruzalemu.

Nekoliko palestinskih dužnosnika, pod uvjetom da budu neimenovani,  potvrdilo je da će Abas biti na Peresovu pogrebu.

Mnogi Palestinci osuđivali su Peresa kao "ratnog zločinca", no Abas je za njega kazao da je bio "hrabar" partner u mirovnom procesu i uputio je sućut Peresovoj obitelji.

Abasova stranka Fatah, vodeća u palestinskoj vladi, kontrolira Zapadnu obalu, no njihovi rivali, radikalna stranka Hamas, koja vlada Pojasom Gaze, pozdravila je Peresovu smrt i nazvala ga je "jednim od posljednjih pokretača okupacije" palestinskih područja.

Abasova nazočnost na pogrebu bit će u sklopu mirovnih nastojanja da se ponovno oživi mirovni proces, blokiran od travnja 2014.

Peres je Nobelovu nagradu za mir 1994. godine podijelio s tadašnjim izraelskim premijerom Yitzhakom Rabinom i tadašnjim palestinskim vođom Jaserom Arafatom za Sporazum iz Osla koji su sklopili, a kojim je predviđena uspostava neovisne palestinske države.

Unatoč sporazumu iz Osla i tomu što se nekadašnji jastreb Peres pretvorio u mirotvorca, Palestincima je u ružnom sjećanju ostao čovjek koji je među osnivačima prvih židovskih kolonija na Zapadnoj obali i koji je bio premijer u doba kada je izraelsko zrakoplovstvo bombardiralo libanonsko selo Cana ubivši 106 civila u travnju 1996.

Peres je umro u srijedu u dobi od 93 godine od moždanog udara. Pogrebu će nazočiti i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a popis državnika uključuje američkog predsjednika Baracka Obamu i bivšeg predsjednika Billa Clintona, glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, britanskog princa Charlesa i španjolskog kralja Filipa VI., te niz šefova država i vlada.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.