Pandorini dokumenti: Tajni dvorac češkog premijera Babiša na francuskoj rivijeri

Babiš sa suprugom Foto: Reuters/Guliver images

PANDORINI DOKUMENTI otkrivaju kako je češki premijer Andrej Babiš, koji se naziva čovjekom iz naroda i borcem protiv elita, sakrio vlasništvo nad luksuznim imanjem na francuskoj rivijeri.

Kako je otkrila istraživačka novinarka Scilla Alecci, koja je radila za Bloomberg News, New York Times, Huffington Post te sudjelovala u istrazi Panamskih dokumenata, Andrej Babiš jedno je od glavnih imena u Pandorinim dokumentima.

Lukavo financijsko poslovanje

Povjerljivi dokumenti koji su procurili sada pokazuju da je čovjek iz naroda uključen u lukavo financijsko poslovanje, za koje je inače optuživao druge pripadnike elita, prenosi Oštro, koje je surađivalo u istrazi Pandorinih dokumenata.

Otkriveno je da je 2009. godine Babiš kroz offshore-tvrtke prebacio 22 milijuna dolara kako bi kupio raskošnu nekretninu u Francuskoj, pri čemu je svoje vlasništvo držao u tajnosti.

Riječ je o prostranom dvorcu Bigaud smještenom na prostoru između srednjovjekovnih ruševina i bujnih šuma. Zdanje je skriveni dragulj Mouginsa, sela na vrhu brda gdje je slikar Pablo Picasso proveo svojih posljednjih 12 godina života. Do siječnja ove godine u javnim dokumentima stajalo je da je dvorac pripadao podružnici jedne od čeških tvrtki pod Babiševim neizravnim vlasništvom.

Kad je Babiš stekao tu imovinu, češki mediji to nisu znali. Tada su izvještavali o tome da je njegov veliki konzorcij tajni vlasnik luksuznog resorta na jugu češke metropole, koji je nepropisno financiran milijunskom potporom Europske unije namijenjenom malim tvrtkama.

Babiševe imovinske kartice, koje su u posjedu istraživačkog portala Investigace.cz, ICIJ-eva partnera iz Češke, pokazuju da u njima nikad nije iskazao vlasništvo nad dvorcem i svojim tvrtkama, što je, prema češkom zakonu, morao napraviti u trenutku kada je počeo obnašati političke dužnosti, otkriva Alecci, a prenosi Oštro.

Intervjuirani stanovnici francuskog sela Mouginsa i službenici u lokalnom turističkom uredu nisu znali za Babiševo vlasništvo nad velebnom nekretninom. Kada su ljetos ICIJ-evi češki partneri s istraživačkog portala Investigace.cz posjetili to mjesto, nije bilo nikakvih tragova njegove prisutnosti u dvorcu, osim brošure koja se našla u poštanskom sandučiću, adresirana na njegovu suprugu Moniku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.