Panika u Splitu: Žive na izvoru Jadra ima, ali u vodi iz špine ne

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

ZBOG panike sa živom u vodi koja je u posljednja tri dana u Splitu poprimila dramatične razmjere, Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije napravio je izvanrednu analizu vode. Uzeta su dva uzorka na izvoru rijeke Jadro te jedan sa špine u samom Zavodu.

"Maksimalna dozvoljena koncentracija žive iznosi 1 mikrogram po litri, a na izvoru Jadra su dva uzorka pokazala neznatne količine, u jednom je bilo 0,02, a u drugom 0,04 mikrograma žive po litri vode. Riječ je o sirovoj vodi bez obrade. Na uzorku uzetom u samom Zavodu dobili smo negativnu vrijednost. - 0,0002. Dakle, živi u vodi iz špine nema ni traga", otkrila nam je ravnateljica Higijenskog, dr. Jasna Ninčević.

Kaznena prijava za širenje lažnih i uznemirujućih glasina

U dogovoru s Vodovodom i kanalizacijom te direktorom Dragom Davidovićem, bit će podnesena kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja zbog širenja lažnih i uznemirujućih glasina. Priča o živi u vodi krenula je nakon što je Nastavni zavod objavio da je voda u Splitu i okolici nakon tjedan dana ispravna za piće.

Tih dana uglavnom se kupovala flaširana voda, a dr. Ninčević smatra da paniku širi netko tko želi rasprodati nakupljene zalihe. Ona, pak, cijelo to vrijeme nije potrošila ni lipe na flaširanu vodu, već je pila onu iz špine. Voda je samo bila mutna, dok je kemijski i mikrobiološki sastav bio u redu, objasnila je dr. Ninčević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.