Pao dogovor Ukrajine i NATO-a. Ovo je plan strateške suradnje

Foto: Profimedia

Ministri obrane zemalja članica NATO saveza i Ukrajine su prihvatili plan za dugoročnu suradnju, rekao je danas glavni tajnik organizacije Jens Stoltenberg. "Danas smo prihvatili prvi u povijesti plan suradnje i inovacije između NATO-a i Ukrajine", rekao je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka Vijeća NATO-Ukrajina.

Zemlje NATO-a koordiniraju podršku za Ukrajinu preko neslužbene grupe predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, takozvane Kontaktne skupine za obranu Ukrajine (UDCG). No, sada članice Saveza raspravljaju o načinima kako da se ta odgovornost prenese formalnim strukturama u NATO-u.

Stoltenberg je dodao da se očekuje da će u petak ministri obrane odobriti novi centar za obuku Ukrajinaca u Poljskoj. Također, očekuje se da će dati zeleno svjetlo planovima za misiju nazvanu NATO-ova sigurnosna pomoć i obuka za Ukrajinu (NSATU), koja je već odobrena na nižoj razini u četvrtak, rekli su izvori iz Saveza za njemačku agenciju dpa.

NATO će prvi put službeno koordinirati vojnu pomoć za Ukrajinu

NSATU bi značio da će NATO po prvi put službeno koordinirati vojnu pomoć za Ukrajinu. "Više od 99 posto sve vojne podrške za Ukrajinu osiguravaju saveznici NATO-a. Stoga ima smisla da NATO preuzme veću ulogu u tim naporima", kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg također poziva saveznike da prihvate dugoročnu financijsku obvezu u vrijednosti od 40 milijardi eura godišnje, za što je Stoltenberg rekao da će održati trenutnu razinu financiranja.

"Od ruske invazije, saveznici su pružili oko 40 milijardi eura vrijedne vojne podrške svake godine. Predložio sam da održimo ovu razinu podrške kao minimalnu dokle god bude potrebno te da saveznici aktivno podijele taj teret", rekao je u četvrtak, ponovivši svoje izjave sa sastanka ministara vanjskih poslova u Pragu prošlog mjeseca.

"Uvjerljiva dugoročna obaveza pokazuje Moskvi da ne može jednostavno pričekati da splasne podrška NATO-a"

"Što duže budemo planirali i što duže budemo predani, Ukrajina može ranije postići mir. Jer uvjerljiva dugoročna obveza pokazuje Moskvi" da ne može jednostavno pričekati da podrška NATO-a splasne", kazao je Stoltenberg.

Rekao je da će BDP zemalja članica NATO-a poslužiti kao temelj za određivanje pravedne "podjele tereta što se tiče cilja od 40 milijardi eura".

"Američki BDP čini otprilike 50 posto ukupno BDP-a NATO-a. Stoga će SAD biti odgovoran za 50 posto te obveze, a ostatak će se podijeliti između europskih saveznika i Kanade", kazao je Stoltenberg. Samo vojna pomoć će se računati, dodao je.

Trenutni dogovor o NSATU-u ne uključuju nikakve specifične financijske obaveze, no utvrđuje da će zajedničku pomoć koordinirati NATO. O Stoltenbergovim će se prijedlozima dodatno raspravljati na samitu vođa NATO-a u Washingtonu u srpnju.

Glavni prioritet je protuzračna obrana

UDCG se sastao danas prije sastanka Vijeća NATO-Ukrajina. Američki ministar obrane Lloyd Austin je na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka UDCG-a rekao da je protuzračna obrana "glavni prioritet Ukrajine".

Pozdravio je napore zemalja članica NATO-a da pojačaju ukrajinsku protuzračnu obranu, poput nizozemske inicijative da sastavi sustav za protuzračnu obranu Patriot i Švedske koja je poslala zrakoplove za rano upozoravanje. Italija također osigurava rakete zemlja-zrak, kazao je.

Austin je dodao da će Ukrajina i SAD danas potpisati bilateralan sigurnosni sporazum.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.