Pao njemački izvoz, poznato je i zašto

Foto: EPA

NJEMAČKI robni izvoz u ožujku je pao na mjesečnoj razini odražavajući slabu potražnju iz Kine i Sjedinjenih Država, pokazali su danas podaci statističkog ureda.

Izvoz najvećeg europskog gospodarstva u ožujku je smanjen za 5,2 posto u odnosu na veljaču, kada je bio uvećan za četiri posto na mjesečnoj razini, objavio je Destatis. Istodobno, njemački uvoz pao je za 6,4 posto, nakon rasta za 4,4 posto u prethodnom mjesecu.

Na godišnjoj razini izvoz je porastao za pet posto, ipak sporije nego u veljači kada je uvećan 6,4 posto. Uvoz je, pak, pao za 5,5 posto u odnosu na isti mjesec lani, pokazuju Destatisovi kalendarski i sezonski prilagođeni podaci.

Porastao trgovinski višak

Trgovinski višak porastao je na sezonski prilagođenih 16,7 milijardi eura, sa 16 milijardi eura u prethodnom mjesecu, objavio je Destatis. Usporedbe radi, u ožujku lani višak je iznosio četiri milijarde eura.

Većina njemačkog izvoza bila je usmjerena tržištu SAD-a, no robni izvoz pao je za 10,9 posto u odnosu na veljaču. Izvoz u Kinu istodobno se smanjio za 9,3 posto, dok je u Veliku Britaniju porastao za 1,5 posto, pokazuje izvješće statističkog ureda.

Najviše je u ožujku Njemačka uvezla robe iz Kine, no uvoz je smanjen za 7,2 posto na mjesečnoj razini. Izvoz iz SAD-a u istom je razdoblju porastao za 1,4 posto, dok je iz Velike Britanije pao za četiri posto, objavio je Destatis.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.