Papa o silovanjima i mučenjima domorodačke djece: Žao mi je. Molim oprost

Foto: Profimedia

PAPA Franjo zatražio je danas oprost za zlo počinjeno nad domorodačkim stanovništvom u Kanadi, napose u internatima za indijansku djecu kojima je upravljala Katolička crkva, te je izrazio žaljenje zbog toga što su neki njezini članovi sudjelovali u politici uništavanja kulture domorodaca.

"Žao mi je. Molim oprost", rekao je Sveti Otac pred tisućama autohtonih stanovnika u Maskwacisu, na zapadu Kanade.

Govoreći o "razornoj pogrešci", priznao je odgovornost nekih članova Crkve u tom sustavu u kojemu su "djeca trpjela fizičko, verbalno, psihičko i duhovno zlostavljanje".

Papine riječi, prevođene na engleski, dočekane su burnim pljeskom.

Triput zatražio oprost

Papa Franjo je triput, "s osjećajem stida i jasno", zatražio oprost u tom prvom, veoma iščekivanom govoru koji je održao na španjolskom, na mjestu nekadašnjeg internata u Ermineskinu, u nazočnosti brojnih preživjelih i pripadnika domorodačkih zajednica (Prvih naroda, Metisa i Inuita).

"Mjesto na kojemu smo sada, čini da se u meni razliježe bolan krik, prigušen krik koji me prati posljednjih mjeseci", istaknuo je spomenuvši traume koje nose naraštaji prvih stanovnika i "rane koje još krvare".

Ovo nasilje, koje je istražno povjerenstvo ocijenilo "kulturnim genocidom", odnijelo je najmanje 6000 života od kraja 19. stoljeća do 1990-ih i poput udarnog vala zahvatilo nekoliko naraštaja, osobito nakon otkrića tisuća anonimnih trupala 2021.

"Politika asimilacije se završila sustavnom marginalizacijom autohtonih naroda (...) Vaš jezik i vaša kultura su nijekani i uništavani", istaknuo je Papa.

"Sjećanje na razorno iskustvo koje se događalo u rezidencijalnim školama pogađa nas, ogorčuje i boli, ali ono je nužno", rekao je.

Istaknuvši da treba njegovati sjećanje, 85-godišnji Papa rođen u Argentini, koji je u nedjelju doputovao u šestodnevni pohod Kanadi, rekao je da "traženje oprosta nije kraj, nego tek prvi korak na putu ozdravljenja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.