Papa Franjo poručio: Ako hoćete zaustaviti glad i migracije, zaustavite rat i trgovinu oružjem

Foto: Hina
 
PAPA Franjo otkrio je u ponedjeljak, na Svjetski dan hrane, spomenik malenom iračkom izbjeglici u UN-ovu sjedištu za hranu u Rimu i pozvao čelnike u borbu protiv ratova i globalnog zatopljenja koji potiču glad, siromaštvo i migracije, čime je neizravno kritizirao SAD zbog povlačenja iz Pariškog sporazuma o klimi, javljaju agencije.
 
Prije govora svjetskim čelnicima Papa je u sjedištu Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) otkrio kip anđela koji plače nad tijelom Aylana Kurdija, malenog sirijskog izbjeglice pronađenog mrtvog na plaži 2015., koji je postao simbol izbjegličke tragedije u Sredozemlju. Rad talijanskog umjetnika Luigija Prevedela, spomenik je Papin dar FAO-u, piše agencija AFP.
 
"Neki se, nažalost, povlače iz Pariškog sporazuma" 
 
"Znamo kako riješiti probleme (klimatskih promjena) i međunarodna zajednica razvija potrebne pravne instrumente, kao što je primjerice Pariški sporazum, a iz njega se, nažalost, neki povlače", rekao je Franjo, prenosi agencija dpa. 
 
Pariški sporazum potpisalo je gotovo 200 država u prosincu 2015., a jedino su Sjedinjene Države na čelu s predsjednikom Donaldom Trumpom najavile povlačenje iz dokumenta kojim se države obvezuju smanjiti emisije stakleničkih plinova koji potiču globalno zagrijavanje planeta. 
 
"Nemojmo predstavljati glad kao neizlječivu bolest"
 
"Jasno je da ratovi i klimatske promjene izazivaju glad i nemojmo to predstavljati kao neizlječivu bolest", rekao je Papa. 
 
U govoru na španjolskom jeziku pred ministrima poljoprivrede i diplomatima iz Skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) Papa je osudio "nemar prema osjetljivoj ravnoteži ekosustava, osudio je manipulaciju i kontrolu ograničenih izvora na planetu i pohlepu za profitom", piše Reuters.   
 
"Ne možemo biti zadovoljni govoreći da će 'to učiniti netko drugi", rekao je i pozvao zemlje da daju iz ljubavi, a ne samo iz milosrđa.
 
Gorljivo brani migrante 
 
Vlade je kritizirao jer smanjuju pomoć zemljama u razvoju ili je uvjetuju, primjerice vladama afričkih zemalja uvjetuju pomoć zahtjevom da zauzdaju emigraciju.
 
Gorljivi branitelj migranata, papa Franjo je i u sjedištu FAO-a rekao da te zajednice kreću u emigraciju gonjene siromaštvom i promjenom klime "te idu u smjeru gdje vide svjetlost ili naziru nadu u život". 
 
"Poslušajmo krik tolike naše marginalizirane i isključene braće koja kažu 'Gladno mi je, stranac sam, gol, bolestan, zatvoren u izbjegličkom logoru", rekao je i naglasio da te ljude nije moguće zaustaviti "fizičkim, ekonomskim, pravnim ili ideološkim barijerama", prenose AFP i dpa.
 
U svijetu gladuje najmanje 815 milijuna ljudi
 
U rujnu su FAO i druge agencije Ujedinjenih naroda objavile da je glad u svijetu narasla prvi put u desetljeću sa 777 milijuna ljudi u 2015. godini na 815 milijuna u 2016.
 
Glavni direktor FAO-a Jose Graziano da Silva je najavio da će agencija supredsjedati inicijativom UN-a za izradu "svjetskog sporazuma o sigurnoj, reguliranoj i zakonitoj migraciji". 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.