Papua Nova Gvineja dobila ministre za kavu i palmino ulje

Ilustracija: EPA

PAPUA NOVA GVINEJA, gdje je objavljen sastav nove vlade, dobila je ministre za kavu i palmino ulje, prenosi Guardian. Funkcija ministra kave vjerojatno je prva takva u svijetu i pokazuje koliko je vlada posvećena ekspanziji ključnih poljoprivrednih industrija, rekao je premijer James Marape. On je također prvi put imenovao ministra za palmino ulje.

Uz ta dva ministarstva, Papua Nova Gvineja ima i tradicionalno ministarstvo poljoprivrede. "Ta dva imenovanja ističu poljoprivredu na značajan način kako bismo vidjeli rast poljoprivrede u zemlji", rekao je on objavljujući sastav nove vlade od 33 člana. Ministar za kavu je Joe Kuli, a ministar za palmino ulje je Francis Maneke. 

Mali poljoprivrednici dominiraju proizvodnjom kave

Kava iz Papue Nove Gvineje pojavila se posljednjih godina kao poželjan uvozni proizvod, pa kafići širom Australije, SAD-a i Japana služe taj topli napitak napravljen od zrna uzgajanih u Papui Novoj Gvineji.

Proizvodnjom kave u zemlji dominiraju mali poljoprivrednici u selima, koji proizvode blizu 85 posto godišnjeg uroda. To je izvor prihoda za blizu dva milijuna ljudi, oko jedne četvrtine stanovništva. Kava je drugi najveći poljoprivredni proizvod u zemlji nakon palminog ulja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.