Parlament Šri Lanke bira predsjednika koji će zemlju voditi u krizi

Foto: EPA

PARLAMENT Šri Lanke danas će tajno glasati za novog predsjednika koji bi zemlju trebao izvesti iz duboke političke, ekonomske i humanitarne krize. Upravo je kriza bila razlog zašto je prošli predsjednik Gotabaya Rajapaksa otišao s vlasti.

Ranil Wickremesinghe, premijer i vršitelj dužnosti predsjednika, koji je bio glavno lice vlade za rješavanje gospodarske krize, ima jaku konkurenciju. Porasla je potpora njegovom glavnom političkom suparniku Dullasu Alahapperumu, bivšem vladinom ministru i glasnogovorniku, piše AP.

Njega je kao predsjednika kandidirala odcijepljena frakcija vladajuće koalicije, a stranke etničkih manjina u parlamentu također su rekle da će podržati Alahapperuma. Tko odnese najviše glasova, bit će na vlasti ostatak mandata Rajapakse do 2024.

Šira javnost vidi Wickremesinghea kao produžetak vladavine Rajapakse

Rajapaksa je pobjegao iz zemlje te prošli tjedan podnio ostavku mailom nakon što su prosvjednici, ljutiti zbog ekonomskog kolapsa države, upali u njegovu službenu rezidenciju. Zbog ekonomske krize u Šri Lanki, 22 milijuna stanovnika bori se s nestašicom osnovnih potrepština, uključujući lijekove, gorivo i hranu. Politička kriza u zemlji otvorila je pitanje hoće li nova vlada moći popraviti gospodarstvo i umiriti javnost. 

Wickremesinghe ima veliko iskustvo u diplomatskim i međunarodnim poslovima te je vodio ključne razgovore s MMF-om. Služeći u dvostrukoj ulozi ministra financija, držao je tjedne govore u parlamentu upozoravajući da će put izlaska iz krize biti težak.

Wickremesinghe je iznimno nepopularan u široj javnosti, koja ga vidi kao ostatak vlade Rajapaksa koja je zemlju odvela u ekonomsku katastrofu. Samo je nekoliko zastupnika javno reklo da bi glasalo za Wickremesinghea. Govori se da deseci zastupnika odanih Rajapaksi, čije su domove spalili prosvjednici u svibnju, podupiru Wickremesinghea uz uvjeravanja da će strogo kazniti počinitelje i održati red i zakon.

Pristaše Wickremesinghea unutar vladajuće koalicije glasat će za njega, a stranke koje nisu odlučile o svom glasu rekle su da podržavaju Alahapperumu. Glavna etnička tamilska stranka s 10 zastupnika također je odlučila glasati za Alahapperuma. Ako Wickremesinghe izgubi, najvjerojatnije će izgubiti i posao premijera jer novi predsjednik ima diskrecijsko pravo imenovati novog premijera.

Alahapperuma smatra se populistom s dobrim komunikacijskim vještinama. Iako je bivši glasnogovornik vlade i bio je na raznim dužnostima, uključujući ministra informiranja i masovnih medija, ministra sporta i ministra energetike u prethodnim vladama, ranije nije bio razmatran za najviša rukovodeća mjesta u državi.