Peđa Grbin dobio odgovor Vlade na pitanje o nasilju policajaca nad migrantima

Ilustracija: Pixsell/Patrik Macek, Getty

U SVIM dosadašnjim slučajevima provjeravanja zaprimljenih informacija o fizičkom nasilju policajaca nad migrantima ili oduzimanja njihove imovine nije potvrđena točnost takvih navoda, a prilikom postupanja prema migrantima policija poštuje njihova temeljna prava i dostojanstvo te im omogućuje pristup sustavu međunarodne zaštite ako im je takva zaštita potrebna, stoji u odgovoru Vlade na pitanje saborskog zastupnika SDP-a Peđe Grbina u vezi s postupanjem hrvatskih policajaca prema izbjeglicama.
 
Odgovor Vlade Peđi Grbinu donosimo u cijelosti.
 
"Hrvatska policija provodi zaštitu državne granice te u tom cilju poduzima mjere iz članka 13. stavka 2. Zakonika o schengenskim granicama kojima se sprječava i odvraća migrante od nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku, koristeći pritom sve raspoložive ljudske i tehničke resurse, uvažavajući ljudska prava migranata, čime se jasno pokazuje spremnost za pristupanje Republike Hrvatske schengenskom prostoru i štićenju njenih vanjskih granica", piše u odgovoru Vlade Peđi Grbinu.
 
Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava vrše pritisak na policiju
 
"Pojedine nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava, čiji je cilj omogućiti transfer što većeg broja nezakonitih migranata u druge države članice Europske unije vrše pritisak na hrvatsku policiju zbog toga što poduzima propisane mjere za čije je provođenje nadležna, a pojedini mediji tendenciozno prenose njihove kritike", dodaje se.
 
"Osobama iz migrantskog vala nije cilj ostvarivanje međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj, nego prolazak kroz Republiku Hrvatsku i odlazak u druge države članice Europske unije. Zbog toga, za očekivati je da se na razne načine pokušava onemogućiti efikasnost postupanja hrvatske policije na zaštiti državne granice te se u tom smislu ne može isključiti niti davanje lažnih svjedočanstava", stoji u odgovoru Vlade.
 
"Pored toga, bilježi se i sve veći broj tražitelja azila u Republici Hrvatskoj koji su vraćeni u Republiku Hrvatsku u readmisijskom ili dublinskom postupku (62% od ukupnog broja tražitelja azila u 2017. godini), što samo potvrđuje činjenicu da se radi o ekonomskim migrantima i zlouporabi instituta azila u Republici Hrvatskoj. Napominjemo da članak s portala u vezi kojeg je postavljeno zastupničko pitanje sadrži samo općenite navode, bez datuma i vremena kada su se navodni događaji zbili, kao i imena i prezimena sugovornika, pa Ministarstvo unutranjih poslova nije u mogućnosti obaviti provjere na konkretne pritužbe", dodaje se u odgovoru.
 
Zabilježeni slučajevi u kojima je policija osigurala pomoć
 
"Međutim, zasigurno je utvrđeno da su u policijskim upravama koje se spominju u članku s portala zabilježeni brojni slučajevi kada je upravo obratno, posredstvom policije migrantima koji su zatečeni pothranjeni, dehidrirani, često i promrzli ili su na sebi imali vidljive ozljede, pružena liječnička i druga pomoć", piše u odgovoru koji je Vlada RH uputila saborskom zastupniku Peđi Grbinu.
 
"U vezi s pitanjem o postupanju povodom kaznene prijave protiv policijskih službenika koju su podnijele organizacije Are You Syrious i Inicijativa Dobrodošli, napominjemo da je u vezi te kaznene prijave provedeno kriminalističko istraživanje te je o svemu utvrđenom obaviješteno nadležno državno odvjetništvo. U svim dosadašnjim slučajevima provjeravanja zaprimljenih informacija o fizičkom nasilju policajaca nad migrantima ili oduzimanja njihove imovine nije potvrđena točnost takvih navoda, a prilikom postupanja prema migrantima policija poštuje njihova temeljna prava i dostojanstvo te im omogućuje pristup sustavu međunarodne zaštite ukoliko im je takva zaštita potrebna, sukladno općim dokumentima o ljudskim pravima, EU acquisu i nacionalnom zakonodavstvu", zaključuje se u odgovoru Vlade RH.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.