Penava: Ratovi, životi i silovanja nisu bitni, već su bitne ćirilične ploče

VEĆINOM glasova vijećnika Gradsko vijeće Vukovara zaključilo je na sjednici u srijedu da se još nisu stekli uvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koja živi u tom gradu.

Zaključak je donesen nakon višesatne rasprave članova Gradskog vijeća o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara - pripadnicima hrvatskoga naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine. Zaključak je poduprlo 15 vijećnika, a šest ih je bilo protiv.

U tom se zaključku navodi kako u uvjetima "kada su još zapostavljena temeljna ljudska prava velikoj većini građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. godine, i to pravo na ljudski život, ljudsko dostojanstvo i ljudsku slobodu sustavnim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini".

Sjednica vukovarskoga Gradskog vijeća održana je bez nazočnosti novinara, koji su dobili tonski zapis sjednice uz objašnjenje da je takva odluka donesena zbog pogoršane epidemiološke situacije.

"Rasprava je protekla smireno", rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je dodao kako se nisu stekli potrebni uvjeti za dvojezičnost u Vukovaru.

"Tražiti od nas da zaboravimo što se događalo, to nije u redu"

"Moj zaključak je na tom tragu da se nisu stekli potrebni uvjeti. To ne smatram mojim mišljenjem, to su činjenice. Nitko me u tome ne osporava", kazao je gradonačelnik Vukovara i počeo govoriti o stradanjima u Vukovaru u vrijeme Domovinskog rata.

"Tražiti od nas u Vukovaru da zaboravimo, stavimo na stranu, idemo dalje. Valjda je 1991. trebala biti prije 2000., 2020., svih godina koje su došle prije. To se nije dogodilo. Tražiti od većinskog naroda, do svih pripadnika nacionalnih manjina, pa i pripadnika srpske nacionalne manjine koji su se stavili na stranu obrane grada Vukovara da sada sve to precrtaju, kažu 'okej, idemo priznati prava koja su potrebna', a mi smo šutjeli 30 godina, 30 godina nas se gazi, ne priznaje pravo i prava najbližem bratu, ocu, susjedu, sinu...", rekao je Penava.

"Zanima me točan popis stanovništva"

Na pitanje kako bi ćirilične ploče točno utjecale na narušavanje odnosa Penava je kazao:

"To je pitanje koje je odraz nerazumijevanja, nedostatka svijesti o tome što se dogodilo i na koji način se dogodilo. Teško mi je ne biti emotivan, ali to su takve situacije. 30 godina nakon rata i stradavanja, postavlja se pitanje kako se to reflektira? Meni je to nepojmljivo. Gdje je tu razumijevanje? Ti isti koji bi potraživali to nekakvo pravo, izbjegavaju riječ Domovinski rat, neke ulice koje im ne pašu, pa ih nazivaju starim imenima…i sada postaviti takvo pitanje. Ratovi, životi, silovanja nisu bitni, nego je bitna ploča. Neće vas to usrećiti jer gazite najvrednije, živote, temeljna ljudska prava", konstatirao je Penava.

Osvrnuo se i na popis stanovništva u Vukovaru. 

"Zanima me točan popis stanovništva", rekao je Penava.

Prije se pisano o predloženom zaključku očitovalo Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara, iz kojega gradonačelniku Ivanu Penavi zamjeraju da se nije dovoljno potrudio kako bi se popravili odnosi između Hrvata i Srba u Vukovaru, čemu, kako se navodi, svjedoči i činjenica da je predloženi zaključak identičan prošlogodišnjemu. 

Također zamjeraju što gradonačelnik Penava stalno upozorava na nekažnjavanje zločina počinjenih u Vukovaru 1991. nad pripadnicima većinskog naroda, a zločine počinjene nad vukovarskim Srbima ne spominje.

Prijedlog zaključka poduprla su vijeća mađarske i ukrajinske nacionalne manjine.

Po Statutu grada, Gradsko vijeće obvezno je u listopadu, a najmanje jedanput u dvije godine, raspravljati o stanju ljudskih prava u Vukovaru i u skladu s procjenom donijeti odluku.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.