SAD kupuje usluge Starlinka za Ukrajinu

Foto: EPA

AMERIČKO ministarstvo obrane sklopilo je ugovor s tvrtkom SpaceX glede korištenja Starlinka, satelitske komunikacijske usluge koju je pokrenuo Elon Musk, te će kupiti njene usluge za Ukrajinu. "Nastavljamo raditi s nizom globalnih partnera kako bismo osigurali da Ukrajina ima ojačane satelitske i komunikacijske sposobnosti", stoji u izjavi Pentagona. 

Starlink je satelitska internetska tvrtka koja pruža superbrzi pristup internetu u svim dijelovima svijeta, od ruralnih područja s nerazvijenom infrastrukturom do - u slučaju Ukrajine - aktivne ratne zone. Musk je prethodno obećao da će Starlink funkcionirati u Ukrajini "besplatno" iako je naglasio da time gubi novac, piše Sky News.

"Ali naša namjera nikada nije bila da ga koriste u ofenzivne svrhe"

Međutim, tvrtka SpaceX je ranije ove godine poduzela korake kako bi spriječila ukrajinsku vojsku da koristi Starlink za kontrolu bespilotnih letjelica tijekom rata s Rusijom. Starlink je po ugovoru bio namijenjen za humanitarne svrhe kao što je pružanje širokopojasnog interneta bolnicama, bankama i obiteljima pogođenim ruskom invazijom.

"Znamo da ih vojska koristi za komunikaciju i to je u redu. Ali naša namjera nikada nije bila da ga koriste u ofenzivne svrhe", poručili su iz tvrtke SpaceX.