Peratović: MOST ima podršku dijela SOA-e i bivših vojno-obavještajnih struktura

Foto: FAH

DANAS je u emisiji Novi dan na N1 Televiziji gostovao istraživački novinar Željko Peratović, koji je komentirao navode MOST-a o praćenju Bože Petrova te prijavu koja je upućena saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Koliko vam ovo sve što smo čuli zvuči upozoravajuće da se cijeli sustav koristio za uhođenje?

"Policijski, odnosno sustav tajnih službi se uvijek koristi u ovim procesima kod nas od nastanka države. Imamo slučaj kad je Josipović dolazio na vlast on je upotrijebio Sašu Perkovića da mu pomogne u razbijanju paraobavještajnog podneblja koje je radilo protiv njega pa ga je zadržao u uredu. Ja ne vjerujem ni Ranku Ostojiću jer sam imao s njim jako neugodna iskustva kad je bio predsjednik odbora. Dao sam materijale do kojih sam uspio doći i on nikad nije održao sjednicu nego mi je poslao dokument u kojem piše da mi ne može dati odgovor. Sustav je takav gdje vi kao pojedinac ne možete istjerati istinu. MOST je u ovim pregovorima bio u win-win situaciji.

Nije slučajno što sad inzistiraju na MUP-u i SOA-i jer prema mojim informacijama oni su imali snažnu podršku iz jednog dijela SOA-a. Budući da nemamo profesionalce, i jer se radi o nepotizmu u tim agencijama, jedan visoko rangirani službenik SOA-e je u predizbornom procesu dostavljao tjedniku ili portalu informacije u korist MOST-a, a protiv HDZ-a i Tomislava Karamarka. I to informacije koje sam ja dostavljao državnim institucijama. Isto tako su se pojavljivale informacije protiv SDP-a. Iza MOST-a stoji jedna grupacija ljudi koja je povezana s bivšim strukturama koje su se oslanjale na vojsku, neki od njih su bili vojni suci JNA i u strukturama JNA. Osnovna nakana MOST-a je da se ovlada tim sustavom. Ta j visoki službenik je tamo došao 2000. na preporuku Luke Bebića koji je politički zaštitnik MOST-a i gospodina Petrova. Spreman sam ući u argumentaciju o tome".

Znamo li tko stoji iza ove prijave saborskom odboru?

"Ne znam. Grmoja je rekao da je to kao torta, razni su slojevi. Otkud on to zna, zato što tamo imaju svog visoko rangiranog čovjeka. Pošto su u koaliciji s HDZ-om sada će se ostrviti na Ostojića no prava meta je HDZ i spriječiti HDZ da preuzme taj aparat i iz njega odstraniti Milijana Brkića. Znamo da je Brkić isto bio zamjenik ravnatelja SOA-e. Za šefa policije se spominje Vladimir Faber no on nije toliki profesionalac, on je upetljan u slučaj Levar. On je upravo otišao u Gospić i tamo zapovjedniku policije rekao da to nakon mjesec dana tretira kao obično ubojstvo. Kasnije je trebao pospremiti Glavaša u zatvor. Most tu igra vrlo svjesno i proračunato. Oni žele i SDP i HDZ dalje od tog resora".

Ranko Ostojić spominje Smiljana Reljića i Ponjevića koji žele preuzeti taj sustav u ime MOST-a, je li to istina?

"To je bilo poznato čim su počeli pregovori i kad su se pojavili zaštitari. Odmah smo tu pronašli Ponjevića. Svi su oni povezani. Ostojić i Milanović su imali priliku iz tog sustava odstraniti ljude koji su se ogriješili o zakon. Npr. slučaj Buljević, on je navodno komunicirao s kriminalcima i onda su ga smijenili Milanović i Josipović, ali su ga poslali za generalnog konzula u Los Angeles i on se sada vraća kao savjetnik predsjednice. Političari su isprepleteni tim sustavom. I ovi mlađi se odmah na neki način umreže. Taj sustav uvijek koriste u političke svrhe".

Ne znam je li Ostojić PNUSKOK koristio u privatne svrhe. On je Marija Bertinu stavio na čelo PNUSKOK-a. Bertinu se optuživalo za neku povezanost oko skrivanja neke droge. Nemam nikakve dokaze da je Ostojić nešto radio. Tu nitko nije čist. Ne mogu znati detalje. Onda bih ja morao njih pratiti".

Kad govorimo o novoj Vladi, hoće li se dogoditi neke bitne promjene?

"Mislim da ne. Ostojić je bio lijeva, a Kotromanović desna ruka Milanovića. Ostojić je bio brana prema Karamarku iako je nekad bio dobar s njim. Ostojića je zato koristio za izbjegličku krizu. Kotromanović je bio velika šupljina u Milanovićevom sustavu, preko njega Milanović je stavio Dragana Lozančića za šefa SOA-e. Odgovoran je i za aferu Prgomet. Ostojić je jednako omražen ljudima koji sada vode pokret protiv Milanovića", zaključio je Peratović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.