Pernar i aktivisti odgodili deložaciju obitelji u Zaboku

Foto: Index

TRIDESETAK aktivista Živog zida i Društva žrtava Reiffeisen zadruga koji su se jutros, u iščekivanju najavljene deložacije, okupili ispred kuće obitelji Goluban u Zaboku euforično su i bučno dočekali vijest koju je s njima podijelio Ivan Pernar, a po kojoj se deložacija odgađa za 9. studeni.

Dvorištem katnice koju su ispunili aktivisti, prijatelji obitelji i brojni novinari, prolomio se pljesak, a najaktivnijem saborskom zastupniku svi su se požurili čestitati na uspjehu. Međutim, po svemu sudeći, deložacija je odgođena iz proceduralnih razloga, odnosno radi zahtjeva ovršenika za izuzećem suca, predsjednika suda i sudskog ovrhovoditelja te nikako ne znači i završetak drame za zagorsku obitelj Goluban.

Obitelj Goluban zaglavila s kreditom RBA zadruge

Golubani naime, više nisu mogli otplaćivati kredit u švicarskim francima koji su podigli u RBA zadrugi, a takkvih je ljudi u Hrvatskoj, procjenjuje Neno Koljaja iz Društva žrtava Reiffeisen zadruga ima oko petnaestak tisuća.

Iako je zagorska obitelj, tumače nam, glavnicu duga odavno otplatila, RBA zadruga je na drugoj dražbi kupila njihovu kuću po cijeni od 167 tisuća kuna i sada, logično, želi stupiti u posjed kupljene nekretnine, a vlasnike izbaciti.

"2000. godine smo uzeli kredit PBZ-a u švicarcima. 2008. godine, budući da smo se bojali švicarca, podigli smo kredit na ime šogora Vladimira Svečnjaka, koji nam je podigao 60.000 eura u RBA. 2010. godine dobila sam rješenje, prema kojem smo bili dužni 110.000 eura, a na kraju nam se dug popeo na milijun i 200 tisuća kuna. Kontaktirali smo stoga Vladislava Škrinjara, koji je zastupnik RBA u Hrvatskoj i on je poslao ovlaštene procjenitelje iz Zagreba da procijene našu nekretninu. Procijenili su je na 600.000 kuna, a banka je našu kuću kupila za 167.000 kuna. Meni nije jasno kako je to moguće“, ispričala je novinarima Ivanka Goluban.

Prosvjed pred austrijskim veleposlanstvom


Inače, prije samo dva dana, oštećenici RBA zadruga organizirali su prosvjed pred austrijskim veleposlanstvom u Zagrebu, s argumentom da se u Austriji vodi istraga protiv direktora RBA zadruga, dok u Hrvatskoj po pitanju kaznene prijave koju su oni podnijeli zbog, tvrde, kriminalnog poslovanja te novčarske institucije, nitko ne reagira.

"Direktori RBA Zadruga u Austriji su pod istragom, neki su i kazneno odgovarali, no u Hrvatskoj su zaštićeni od DORH-a i pravosuđa. Institucije Hrvatske očito nisu u stanju zaštititi svoje građane. Naša Vlada je donijela odluku kojom odgađa sve deložacije i ovrhe koji se zasnivaju na spomenutim kreditima, no te odluke se nitko ne drži“, kaže Koljaja te dodaje kako je poslovanje RBA zadruga zabranjeno je zakonom u Mađarskoj te da sami krediti spadaju u lihvarske jer su nemogući za otplatiti. Oštećenici se, kaže, dovode u situaciju da im se oduzima jedina nekretnina koja se prodaje na javnoj dražbi za četvrtinu cijene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.