Pernar: Oranje je opasna praksa

Foto: Damir Spehar, Borna Filic/PIXSELL

BIVŠI saborski zastupnik i bivši lider populističke stranke Živi zid Ivan Pernar prošle godine je prešao na Gab, malenu društvenu mrežu popularnu među krajnjim desničarima. Tada je govorio da Facebook napušta jer je počeo ograničavati doseg njegovih objava. Facebook je na kraju i uklonio njegovu stranicu.

Na toj stranici i svom privatnom profilu Pernar je redovito širio raznorazne teorije zavjera, od onih o cjepivima i antidepresivima preko onih o monetarnoj politici do onih o masonima i iluminatima.

Pernar se ni na Facebooku, pa ni u saboru, nije ustručavao ispoljavati svoj antisemitizam i propagirati ekstremno desničarske teorije zavjera o planiranoj migrantskoj invaziji u Europu, masonima koji kontroliraju svijet i sličnim nebulozama. 

Unatoč gašenju Facebook stranice i prelasku na desničarsku mrežu, Pernar i dalje objavljuje na svom Facebook profilu. Posljednjih se dana umjesto "liječenju" djece opasnim selenom i "zamjeni stanovništva" Pernar posvetio borbi protiv oranja.

"Oranje je opasna praksa koja uništava zemlju"

"Oranje je opasna praksa naših poljoprivrednika kojom uništavaju zemlju. Prilikom oranja zemlja se izvrće i pritom je izložena zraku koji ju suši, pritom se ubija i život u njoj (gliste ne mogu egzistirati u suhoj i tvrdoj zemlji). Potom tu umrtvljenu zemlju dodatno uništavaju herbicidima koji ubiju i ono malo života što je u njoj ostalo. Pritom se čude zašto takva zemlja s vremenom gubi plodnost, zašto kulture koje sade ne mogu usvojiti minerale iz nje i slično.

Nažalost, oranje je praksa poznata još iz vremena Egipćana koji su doslovce uništili svoju plodnu zemlju na taj način i danas moraju uvoziti kruh, a nekad su bili žitnica.

Mnogi ljudi kroz povijest su govorili i objašnjavali da postoji alternativa, a ona je vrlo jednostavna. Na jesen se posije raž u zemlju koja je jako otporna na zimu i raste na temperaturi iznad 5°C, do proljeća raž je već dobro izrasla i zapravo je prerasla sve ostale korove. Potom se raž pomoću improviziranog valjka koji se montira na traktor presavije, odnosno prijeđe se preko nje, te je na taj način stvoren sloj malča koji istovremeno čuva vlagu i sprječava rast korova. Zemlja ispod tog malča vrvi kukcima, biološkim materijalom i rahla je. U nju se potom zasadi kultura koju želimo saditi kao npr. kukuruz ili pšenica. Također, umjesto raži mogu se saditi i neke druge pokrovne kulture (radi raznolikosti).

Diljem svijeta postoje brojni farmeri koji desetljećima tako obrađuju zemlju jer je lakše i jeftinije, budući da im trebaju manji traktori koji se brže mogu kretati. Nemoram objašnjavat koliko je to velika ušteda i što se tiče goriva, herbicida i radnih sati. Čak i u susjednoj Srbiji ima poljoprivrednika koji tako rade, ali kod nas nažalost nema jer nema pomaka u svijesti.

Imao sam par zanimljivih susreta s poljoprivrednicima i uživo, te ih pitao zašto uopće oru. Logičnog odgovora nema, najčešće objašnjavaju da su tako radili i njihovi preci, neki pak radi korova, međutim, zar je oranje najjednostavniji način za suzbijanje korova? Na kraju krajeva, zašto onda koriste herbicide", piše Pernar.

 

Oranje je opasna praksa naših poljoprivrednika kojom uništavaju zemlju. Prilikom oranja zemlja se izvrće i pritom je...

Objavljuje Ivan PernarČetvrtak, 25. ožujka 2021.

Nakon ovog statusa Pernar je objavio dvadesetak novih u kojima detaljno objašnjava svoj stav o oranju.

Rekao sam ženi da je oranje štetna i nepotrebna praksa. Pitala me: "Ako ne oreš, kako ćeš u tvrdu zemlju usadit sjeme?"...

Objavljuje Ivan PernarČetvrtak, 25. ožujka 2021.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.