Petar Pripuz za 10,3 milijuna eura postao novi vlasnik splitske Željezare

PETAR PRIPUZ, hrvatski kralj otpada, novi je vlasnik Željezare Split. Njegov Adria Čelik jedini je ispunio sve potrebno za sudjelovanje na dražbi koja je danas održana na splitskom Trgovačkom sudu.

Pripuz je na račun suda položio jamčevinu od 7 i pol milijuna kuna, dok je Fe Magnetit priložio garanciju od 1,1 milijun eura njemačke HypoVereinsbank, koja danas posluje u sklopu UniCretdit grupe. 

Aktiviranje garancije

Pripuzovi ljudi izrazili su jučer izrazili sumnju u valjanost garancije Fe Magnetita pa je sudac Ivan Basić tražio potvrdu od njemačke poslovnice koja je izdala jamstvo. Na kraju se ispostavilo da je formalno sa jamstvom sve u redu, no sudac Basić ocijenio je da je sadržaj neodgovarajući, i to u dijelu koji se odnosi na aktiviranje garancije.

Izlazak na dražbu dopušten je tako tek Pripuzovom Adria Čeliku koji je novi vlasnik Željezare Split postao za 10,3 milijuna eura. Svotu će morati isplatiti u roku od 30 dana od pravomoćnosti rješenja o dosudi. Kada će to biti, ovisit će o žalbenom postupku.

Pripuz će zaposliti 200-ak radnika

Predmet trgovanja danas je bila samo slobodna imovina društva, dok je ostatak pod hipotekama i ovrhama. Navodno je Pripuz već otkupio potraživanja.

Kako je Indexu izjavio prije pola godine, Pripuz želi u Željezari obnoviti proizvodnju te zaposliti 200-ak radnika. Pripuz se dosta kritično osvrnuo na dosadašnje upravljanje Željezarom. Nevjerojatno mu je kako je država dopustila da se tako vrijedni resurs baci na koljena. Smatra da tržište ima i računa sa 150 do 200 tisuća tona gotovog proizvoda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.